Arama

10 günde 73 bin mülteci

BM, Bangladeş’e ulaşan Arakanlı Müslüman sayısının 73 bine çıktığını duyurdu. Bazı uluslararası kuruluşlar, güvenlik gerekçesiyle yardım faaliyetlerini durdurdu. Myanmar ordusunun saldırılarında şu ana kadar çok sayıda sivil katledildi. Onlarca köy ateşe verildi.

10 günde 73 bin mülteci
Yayınlanma Tarihi: 4.9.2017 00:00:00 Güncelleme Tarihi: 04.09.2017 12:13

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), Myanmar'ın Arakan (Rakhine) eyaletinde ordu ve Budist milliyetçilerin saldırılarından kaçarak Bangladeş'e ulaşan Arakanlı sayısının 73 bine yükseldiğini bildirdi. BMMYK'nın Sözcüsü Vivian Tan, ordu ve Budist milliyetçilerin saldırılarının başladığı 25 Ağustos'tan bu yana 73 bin sivilin Bangladeş'e geçtiğini söyledi. Avrupa Rohingya Konseyi (ERC) Başkanı Hla Kyaw, kamplara yardım götüren bazı kuruluşların güvenlik gerekçesiyle bölgedeki faaliyetlerine son verdiğini açıkladı..

AÇ BIRAKARAK ÖLDÜRMEK İSTİYORLAR

Myanmar yönetiminin bir isyana yol açarak Arakanlı Müslümanların "aşırılıkçılar" olduğuna dair kamuoyu oluşturmaya amaçladığına dikkati çeken Kyaw, "Sonra da katliama girişecek" diye konuştu. Kyaw, "İkinci amaç ise yardımları engelleyerek, bu insanları açlıktan ölmeye terk etmek" dedi. 25 Ağustos'tan beri çok sayıda Müslüman sivil katledildi. 60'tan fazla köy hedef alınıp bu köylerden onlarcası yakıldı. On binlerce Arakanlı Müslüman kaçmaya çalışırken siviller Bangladeş'e geçmeye çabalıyor. On binlerce kişinin sınırda bekleyişi sürüyor. Arakanlı sivil toplum kuruluşları, hayatını kaybeden sivillerin sayısının bini aştığını bildirirken bazıları rakamın binlerce olduğunu iddia ediyor..

ERDOĞAN'A MÜTEŞEKKİRİZ

Arakanlı Müslümanlar, Budist saldırılarından en çok etkilenen bölgelerden olan Sittwe şehrindeki Rohingya köylerini ziyaret eden Türk yardım ekiplerine büyük ilgi gösterdi. Arakanlı Müslümanlar, özellikle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a, Myanmar yönetimine gösterdiği tepkiden dolayı müteşekkir olduklarını ifade etti. Öte yandan İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson, Myanmar'ın Arakan (Rakhine) eyaletinde Arakanlı Müslümanlara yönelik şiddetin durdurulması çağrısında bulundu.

TÜRKİYE SEVGİSİ

Arakanlı Müslümanlar, Türkiye'ye, uluslararası alanda verdiği destek ve yardımseverlerin bölgede yaptığı çalışmalar sebebiyle büyük sevgi besliyor. Arakanlı bir hayvan satıcısı, Türkiye'ye olan sevgisini bir kumaşın üzerine ay-yıldız çizerek gösterdi. Bu kumaşı satacağı kurbanlığın üzerine bağlayan satıcı, Türkiye'nin Myanmar devletine gösterdiği tepkinin kendilerini çok mutlu ettiğini dile getirdi.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN