Arama

Kuzey Kore geriliminin anatomisi

Kuzey Kore, yeni geliştirdiği kıtalar arası balistik füzeye yüklenebilecek bir hidrojen bombasını denediğini duyurdu. Yonhap haber ajansının Kuzey Kore basınına dayandırdığı habere göre Pyongyang yönetimi, bu yılki altıncı nükleer testi yaptığını açıkladı.

Kuzey Kore geriliminin anatomisi
Yayınlanma Tarihi: 3.9.2017 00:00:00 Güncelleme Tarihi: 03.09.2017 14:33

Kuzey Kore'nin açıklamasında, yeni geliştirilen kıtalar arası balistik füzeye yüklenebilecek bir hidrojen bombasının denendiği kaydedildi.

İKİ TARAF DA ÜSTÜNLÜK SAĞLAYAMADI

Başkenti Pyongyang olan Kuzey Kore'nin 25 milyon nüfusu bulunuyor. Toteliter Diktatörlük ile yönetilen ülkenin lideri ise Kim Jong-un. Resmi bir dinlerinin olmamasına karşın ABD ile arasında yaşanan gerilimle gündemden düşmeyen Kuzey Kore'nin 1.2 milyon askeri var.

II. Dünya Savaşı'a kadar Japonya işgalinde olan bölge, savaşın ardından bölge, Kuzey ve Güney Kore olarak ikiye bölündü. 1950-53 yılları boyunca iki devlet de savaşta üstünlük sağlayamadı. 1953'te imzalanan ateşkes anlaşması ile savaş bitirildi.

Bu tarihten itibaren dışa kapalı bir politika izleyen Kuzey Kore, Uluslararası politikada iki konudan dolayı sorun yaşıyor: Nükleer Denemeler ve Balistik Füze Denemeleri. Özellikle Güney Kore ve Japonya Kuzey Kore'nin bu girişimlerini saldırgan olarak kabul ediyor.

İLK NÜKLEER DENEMELERİ

Nükleer Denemelerine Sovyetlerin desteği ile başlayan Kuzey Kore, 5 kez yeraltı denemesi olarak testlerini gerçekleştirdi.

Kuzey Kore bugün, yeni geliştirdiği kıtalar arası balistik füzeye yüklenebilecek bir hidrojen bombasını denediğini duyurdu. Yonhap haber ajansının Kuzey Kore basınına dayandırdığı habere göre Pyongyang yönetimi, bu yılki altıncı nükleer testi yaptığını açıkladı.

Kuzey Kore, ABD'li yetkililerin tahminine göre 60, bağımsız araştırmacılara göre ise 30 nükleer başlığa sahip. 2016'da Hidrojen Bombası test ettiğini iddia etse de uzmanlar bu iddiaya şüphe ile yaklaşıyor. Ayrıca Kuzey Kore'nin nükleer başlıkları henüz minyatürüze edemediği ve balistik füzelere yükleyemeyeceği tahmin ediliyor.

BALİSTİK FÜZE DENEMELERİ

Kuzey Kore, Balistik Füze Denemelerine 1975 yılında Sovyetlerden aldığı Scud-B ile başladı. 1998'de Taepodong-1 ile ilk başarılı balistik füze denemesini yaptı. 1999'da uzun menzilli füze çalışmaları için moratoryum imzaladı. 2012'de Kwangmyongsong 3 Ünite 2 uydusunu başarılı şekilde fırlattı. 2015'te denizaltından başarışı şekilde füze fırlattığını iddia etti. 2016'da kıtalararası balistik füze motorunu test etti.

Kuzey Kore'nin 2017 başından itibaren 13 füze deneme sayısı olduğu belirtiliyor.

BM KUZEY KORE'NİN BALİSTİK FÜZE DENEMELERİNİ KINADI

Ağustos 2017'de Japonya, Kuzey Kore'nin yeni bir füze denemesi yaptığını iddia etti. Fırlatılan füzenin Japonya'nın üzerinden geçerek denize düştüğünü belirtti.

BM Ağustos başında Kuzey Kore'nin ihracatının üçte birini etkileyebilecek yeni ambargoları devreye soktu. BM Kuzey Kore'nin balistik füze denemelerini kınayarak balistik füze ve nükleer silah deneylerinden vazgeçmesini istedi. ABD herhangi bir saldırıya karşın Güney Kore'ye altı THAAD hava savunma sistemi bataryası gönderdi.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN