Arama

  • Anasayfa
  • Dünya
  • Baskılardan kaçan Arakanlı Müslümanlar Bangladeş'e geçmeye çalışıyor

Baskılardan kaçan Arakanlı Müslümanlar Bangladeş'e geçmeye çalışıyor

Arakanlı Müslümanların lideri Muhammed Nur, yaptığı açıklamada, 100 bin kadar Müslümanın Myanmar-Bangladeş sınırında toplandığına dair duyumlar aldığını ancak net sayının bilinmediğini ifade etti

Baskılardan kaçan Arakanlı Müslümanlar Bangladeş’e geçmeye çalışıyor
Yayınlanma Tarihi: 26.8.2017 00:00:00 Güncelleme Tarihi: 26.08.2017 23:07

Myanmar'ın Arakan eyaletinin Maungdaw bölgesinde polis ve sınır karakollarına düzenlenen saldırılar sonrasında çıkan olaylar nedeniyle evlerini terk eden binlerce Arakanlı Müslümanın Bangladeş'e girmeye çalıştığı bildirildi.

Bangladeş'in Cox's Bazar kentindeki mülteci kampında kalan Arakanlı Müslümanların lideri Muhammed Nur, yaptığı açıklamada, 100 bin kadar Arakanlı Müslümanın Myanmar-Bangladeş sınırında toplandığına dair duyumlar aldığını ancak net sayının bilinmediğini ifade etti.

Nur, Bangladeşli yetkililerin kendilerine, Myanmarlıları ülkelerini terk etmemeleri konusunda ikna etmesini istediğini belirtti.

Cox's Bazar yönetiminin üst düzey yetkilisi Ali Hüseyin, dün yaptığı açıklamada, Bangladeş'te hali hazırda çok sayıda Arakanlı Müslümanlı olduğunu ve daha fazla Arakanlı Müslümanı ülkeye alamayacaklarını söylemişti.

Myanmar Dışişleri Bakanı ve Devlet Başkanlığından Sorumlu Devlet Bakanı Aung San Suu Çii de yaptığı yazılı açıklamada, söz konusu saldırıları kınayarak, bu tür eylemlerin Arakan eyaletinde kurulmaya çalışılan barış ve huzur ortamını hedef aldığını ifade etti.

Suu Çii, "Çalışmalarımızın, aşırılıkçıların şiddet eylemleri tarafından sekteye uğratılmasına izin vermemeliyiz." dedi.

Öte yandan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, Myanmarlı yetkilileri bölgedeki gerilimi tırmandırmamaları konusunda uyardı.

Güvenlik güçlerini suçluları adalet önüne çıkarmaya çağıran Nauert, hukukun üstünlüğü ile temel insan hak ve özgürlüklere saygı duyulması çağrısı yaptı.

Suu Çii'nin ofisinden yapılan açıklamada, en az 30 karakola düzenlenen eş zamanlı saldırılarda 1 asker, 10 güvenlik görevlisi, 1 göçmenlik yetkilisi ve 77 saldırganın öldüğü duyurulmuştu.

Adının açıklanmasını istemeyen Arakanlı bir yetkili, AA muhabirine, Maungdaw'da gece saatlerinde sokağa çıkma yasağı uygulanmaya başlandığını söylemişti.

Saldırıyı, Arakan Rohingya Kurtuluş Ordusu (ARSA) adlı grubun sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımla üstlendiği öne sürülmüştü.

Arakan eyaletinde geçen yıl ekim ayında polis kontrol noktalarına düzenlenen ve 9 polisin hayatını kaybettiği saldırıların ardından Myanmar ordusunun başlattığı operasyonlar, Müslüman azınlığı büyük şiddet dalgasına maruz bırakmıştı.

Operasyonlar nedeniyle 90 binden fazla Arakanlı Müslüman yurtlarını terk etmek zorunda kalmıştı. Rohingya azınlığın temsilcileri, operasyonlarda bugüne kadar yaklaşık 400 kişinin yaşamını yitirdiğini belirtiyor.

BM, bölgede yaşananları aydınlığa kavuşturmak üzere kendi araştırma komisyonunu görevlendirmiş ancak Myanmar hükümeti komisyon üyelerinin bölgeye erişimini engellemişti. Annan öncülüğünde Suu Çii'nin desteğiyle oluşturulan Arakan Danışma Komisyonunun hükümete sunduğu tavsiye raporu dün kamuoyuna açıklanmıştı.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN