Arama

Yemen insani krizin eşiğine geldi

Yemen'de çatışmalar nedeniyle yerinden edilmiş 3 milyon kişi kolera salgınının pençesinde. Ülkede temiz içme suyu olmaması ve atıkların toplanamaması sonucu tehlike her geçen gün büyüyor.

Yemen insani krizin eşiğine geldi
Yayınlanma Tarihi: 29.7.2017 00:00:00 Güncelleme Tarihi: 29.07.2017 16:54

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından yayımlanan raporda, Yemen'de kolera hastalığının ortaya çıktığı 27 Nisan'dan bu yana 419 bin 804 vakanın görüldüğü ve bin 992 kişinin yaşamını yitirdiği belirtildi.

Salgının en çok Hacce, El-Hudeyde, İbb ve Taiz kentlerinde can aldığı ifade edilen raporda, dünden bu yana 3 kişinin hayatını kaybettiği ve bu durumun ölüm oranında azalmaya işaret ettiği kaydedildi. Şu ana kadar 405 bin 706 kişinin de hastalıktan kurtulduğu aktarıldı.

Yemen'de iki yıldan uzun süredir devam eden çatışmalar nedeniyle ülke içinde yerinden edilmiş yaklaşık 3 milyon kişinin, temiz içme suyu olmaması ve atıkların toplanamaması sonucu hemen her gün koleraya yakalanma riski bulunuyor.

YEMEN'DEN TÜRKİYE'YE TEŞEKKÜR

Öte yandan Yemen Mahalli İdareler Bakanı Abdurrakıb Fetih, Türkiye'nin ülkesine yönelik siyasi ve insani tutumundan memnuniyet duyduklarını belirtti.

Fetih, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başlattığı "Umudu Ol" kampanyası kapsamında, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ve Türk Kızılayı'nın eş güdümünde Yemen'e insani yardım malzemesi gönderilmesine işaret ederek, "Türkiye Cumhurbaşkanı, hükümeti ve halkının, Yemenlilere yönelik izlediği siyasi ve insani tutumu memnuniyetle karşılıyor, kendilerine yüksek takdirlerimizi sunuyoruz." dedi.

Yemen ve Türk halkları arasındaki dayanışmanın önemini vurgulayan Fetih, şöyle devam etti:

"Türkiye'den gönderilen yardım malzemeleri, iki ülke arasındaki tarihi kardeşlik bağları ile Türk halkının kardeş Yemen halkına devam eden desteğinin göstergesi. Yemen halkı ve hükümeti, son olarak 'Blue Fury' isimli gemiyle gönderilen ve hâlihazırda tahliye işleminin devam ettiği gıda ve tıbbı malzemeleri karşısında minnettar. Bu yardımlar, ülkedeki çatışmaların Yemen halkının omuzlarında meydana getirdiği yükü hafifletecek."

Türkiye'nin Yemen'deki meşru hükümet ve Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'yi desteklemesinden de büyük memnuniyet duyduklarını dile getiren Fetih, iki halk arasındaki dayanışmanın güçlendirilmesi için çalışacaklarını kaydetti.

Yemen'deki Kızılay heyeti başkanı Mustafa Aydın ise "Blue Fury" gemisindeki yardım malzemelerinin indirilmesine geçen pazar günü başlandığını ve bu işlemin on gün içinde tamamlanacağını tahmin ettiklerini söyledi.

İskenderun Limanı'ndan yola çıkan, gıda ve tıbbi malzeme taşıyan "Blue Fury" gemisi, 20 Temmuz'da Aden Limanı'na ulaşmış, birkaç gün sonra da malzemelerin tahliye işlemi başlamıştı. Gemide, 10 bin ton un, bin ton makarna ve bebek bisküvisi, yaklaşık 34 ton muhtelif ilaç, 100 adet tekerlekli sandalye, 15 bin adet terlik ve 10 konteyner sahra hastanesi bulunuyor.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN