Arama

  • Anasayfa
  • Dünya
  • ABD, itaat etmeyen Şuhuk’un operasyonlarına destek vermeyecek

ABD, itaat etmeyen Şuhuk’un operasyonlarına destek vermeyecek

"Şuhuk Suriye'nin güneyinde DEAŞ ile mücadelede önemli bir ortaktı. Ancak koalisyon artık grubun operasyonlarını desteklemeyecek"

ABD, itaat etmeyen Şuhuk’un operasyonlarına destek vermeyecek
Yayınlanma Tarihi: 27.7.2017 00:00:00 Güncelleme Tarihi: 27.07.2017 21:56

ABD öncülüğündeki DEAŞ Karşıtı Koalisyon Sözcüsü Albay Ryan Dillon, ABD'nin, Rusya ile mutabakata vardığı ayrışma bölgesinin dışında, koalisyon ve ABD'nin izni olmaksızın devriye gezip Suriye rejimi yanlısı kuvvetlerle çatışmaya girdiği için Şüheda Karyeteyn (Şuhuk) adlı muhalif gruba verdiği desteği kestiğini, gruba verilen silah ve ekipmanları toplayacağını açıkladı.

Albay Dillon, Irak'ın başkenti Bağdat'tan video konferansla bağlandığı ABD Savunma Bakanlığında (Pentagon) Irak ve Suriye'de devam eden DEAŞ karşıtı operasyonlarla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Dillon, "Suriye'nin güneyinde müttefik kuvvetlerimizden yaygın olarak 'Şuhuk' diye bilinen Şüheda el-Karyeteyn grubu tek taraflı, ABD ve koalisyonun izni veya koordinasyonu olmadan üzerinde mutabakata varılan çatışmasızlık alanlarının dışında devriye operasyonu yaptı ve DEAŞ ile mücadeleye odaklanmayan faaliyetlere katıldı." dedi.

Koalisyonun sadece DEAŞ ile savaşan gruplara destek verdiğini hatırlatan Dillon, "Şuhuk Suriye'nin güneyinde DEAŞ ile mücadelede önemli bir ortaktı. Ancak koalisyon artık grubun operasyonlarını desteklemeyecektir." şeklinde konuştu.

ABD'nin söz konusu gruba verdiği silah ve ekipmanı toplayıp toplamayacağına yönelik soruya Dillon, "Oradaki kuvvetlerimiz Şuhuk liderleri ile görüşmeye devam ediyor. Ne tür silah ve ekipmanlar olduğunu bilmiyorum ama onlara sağladığımız silah, üniforma, ekipman ve araçları geri almaya yönelik çalışmalar devam ediyor." cevabını verdi.

Grubun bölgede tutulup tutulmayacağını değerlendirdiklerini ifade eden Dillon desteklenen grupların sadece DEAŞ ile mücadeleye odaklanması gerektiğin vurguladı.

ABD, Irak, Suriye ve Ürdün sınırında bulunan El Tanif bölgesinde muhaliflerin elinde bulunan askeri kampta DEAŞ karşıtı muhalif kuvvetlere eğitim veriyor.

Önceki aylarda ABD uçakları Beşşar Esed rejimine bağlı gruplara El Tanif bölgesine yaklaştığı gerekçesi ile hava saldırısı düzenlemişti.

Bölgede tansiyonun yükselmesi üzerine ABD ile Rusya, Suriye'nin güneyinde çatışmasızlık bölgeleri konusunda mutabakata varmıştı.

RAKKA OPERASYONU

Devam eden Rakka operasyonuyla ilgili de bilgi veren Dillon, Rakka'nın içinde 2 binden az DEAŞ militanını bulunduğunu söyledi.

Rakka operasyonunun 53 gününde olduğunu hatırlatan Dillon, Rakka'nın yüzde 45'inin DEAŞ'tan alındığı bilgisini paylaştı.

Orta Fırat Vadisi'nde 5 bin - 10 bin civarında DEAŞ militanının bulunduğunu tahmin ettiklerini aktaran Dillon, bunun dışında Irak'ın El Kaim şehrinde yaklaşık bin, Tel Afer'de binden az, Havice'de de yaklaşık bin DEAŞ militanı bulunduğunu dile getirdi.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN