Arama

  • Anasayfa
  • Dünya
  • İsrail, 48 yıl sonra bir kez daha Mescid-i Aksa'da Cuma kıldırmadı

İsrail, 48 yıl sonra bir kez daha Mescid-i Aksa'da Cuma kıldırmadı

İsrail polisi, sabah saatlerinde 2 Filistinliyi Mescid-i Aksa'nın giriş kapısında, bir Filistinliyi de Aksa'nın avlusunda öldürdü. Mescid-i Aksa'da yaşanan olayları bahane eden İsrail, Harem-i Şerif'i kapattı ve burada Cuma namazı kılınmasına engel oldu. Filistinli cuma namazını Eski Şehir surlarının dışında kılmak zorunda kaldı.

İsrail, 48 yıl sonra bir kez daha Mescid-i Aksa’da Cuma kıldırmadı
Yayınlanma Tarihi: 14.7.2017 00:00:00 Güncelleme Tarihi: 14.07.2017 17:27

İsrail polisinin bu sabah 3 Filistinliyi öldürdüğü Mescid-i Aksa'da 1969'den bu yana ilk defa cuma namazı kılınamadı. İsrail polisi, sabah saatlerinde silahlı saldırıda bulundukları iddiasıyla 2 Filistinliyi Mescid-i Aksa'nın giriş kapısında, bir Filistinliyi de Aksa'nın avlusunda öldürdü.

DİN ÖZGÜRLÜĞÜNE SALDIRI

İsrail polisinin Mescid-i Aksa'da yaşanan olaylar üzerine Harem-i Şerif'i kapatmasının ardından yüzlerce Filistinli cuma namazını Eski Şehir surlarının dışında kıldı. Tansiyonun yüksek olduğu şehrin Sahire Kapısı'nda AA muhabirine konuşan Mescid-i Aksa Müdürü Ömer Kisvani, "Mescid-i Aksa'da 1969'den bu yana ilk defa Cuma namazı kılınmasına izin verilmiyor. Bu çok tehlikeli bir adımdır. Bu açıkça ibadet özgürlüğüne ve din özgürlüğüne bir saldırıdır." dedi.

Mescid-i Aksa'nın da içinde bulunduğu Eski Şehir surlarının dışında toplanan Filistinliler, cuma namazını Aslanlı, Şam ve Sahire kapılarının önünde, sokakta eda etti. Filistinliler, namazdan sonra tekbir getirerek, "Canımız, kanımız sana feda olsun ya Aksa" sloganları attı, ardından olaysız şekilde dağıldı.

İsrail polisi, sabah saatlerinde silahlı saldırıda bulunan 2 Filistinliyi Mescid-i Aksa'nın giriş kapısında, bir Filistinliyi de Aksa'nın avlusunda öldürdüğünü, saldırıda yaralanan 2 İsrail polisinin de kaldırıldıkları hastanede hayatını kaybettiğini duyurmuştu. Açıklamada, Mescid-i Aksa'nın kapılarınının kapatıldığını ve Kudüs Bölge Polis Müdürlüğü'nün Mescid-i Aksa'da namaz kılınmasına izin vermeyeceğini ilan etti.

Polis ayrıca Aksa'nın da içinde bulunduğu surlarla çevrili Eski Şehir bölgesini ve çevresindeki yolları da giriş çıkışa kapattı. Çok sayıda İsrail askerinin şehrin giriş kapılarında konuşlandığı ve şehrin üzerinde polis helikopterlerinin uçtuğu gözlendi. Polis şehrin çevresinde bulunan Filistinlileri de uzaklaştırarak, surların yüz metre kadar ilerisine demir barikatlar kurduğu görüldü.

MESCİD-İ AKSA KAPATILDI
Polisin açıklamasının ardından Mescid-i Aksa'nın kapıları kapatıldı. Mescid-i Aksa'dan imamlar da dahil herkesi dışarı çıkaran polis, Aksa'da murabıt olarak adlandırılan Filistinli gönüllü bekçilerin telefonlarına da el koydu.

Polis ayrıca Aksa'nın da içerinde bulunduğu şehrin surlarla çevrili Eski Şehir bölgesini ve çevresindeki yolları da giriş çıkışa kapattı. Çok sayıda İsrail askerinin şehrin giriş kapılarında konuşlandığı ve şehrin üzerinde polis helikopterlerinin uçtuğu gözlendi. Polis şehrin çevresinde bulunan Filistinlileri de uzaklaştırarak, surların yüz metre kadar ilerisine demir barikatlar kurdu.

"MESCİD-İ AKSA'NIN YAPISI DEĞİŞTİRİLMEK İSTENİYOR"

Tansiyonun yüksek olduğu şehrin Sahire Kapısı'nda AA muhabirine konuşan Mescid-i Aksa Müdürü Ömer Kisvani, "Mescid-i Aksa'da 1969'den bu yana ilk defa cuma namazın kılınmasına izin verilmiyor. Bu çok tehlikeli bir adımdır. Bu açıkça ibadet özgürlüğüne ve din özgürlüğüne bir saldırıdır. " dedi. Kisvani, şöyle devam etti:

"Sabah saat 7 sularında gerçekleşen olayda İsrail polisinin 3 Filistinli genci öldürdüğü haberini aldık. İsrail polisi olayın ardından Mescid-i Aksa'nın kapılarını kapatarak, cuma namazının kılınmayacağını duyurdu. İşgal gücü şu anda aldığı önlemlerle olayı bahane ederek Mescid-i Aksa'da namazı engelliyor. Biz Mescid-i Aksa'da neler döndüğünü bilmiyoruz. Bütün yetkililer Harem-i Şerif'in dışına çıkarıldı. Şu anda Eski Şehrin Sahire kapısındayız. Diğer vakıf görevlileri Gavanime ve diğer kapılarda bekliyor. Mescid-i Aksa'nın içinde sadece İsrail polisi eşliğinde Yahudi milletvekilleri ve Kamu Güvenliği Bakanı var. Biz içeride ne yaptıklarını bilmiyoruz. Murabıtların telefonlarına el konulmuş durumda. İsrail'in bu icraatları Mescid-i Aksa'ya yönelik zalimce alınmış kararlardır. Mescid-i Aksa'nın içerisinde olan her olaydan İsrail işgali sorumludur. İsrail şu anda bu olayı bahane ederek Mescid-i Aksa'nın yapısını değiştirmeyi planlıyor. Aşırı sağcı İsrail hükümeti bu olayı kullanıyor."

İSRAİL ZULMÜ DURMAK BİLMİYOR

Öte yandan Kudüs Müftüsü Şeyh Muhammed Hüseyin de Müslümanları cuma namazını eda etmeleri için Eski Şehir surlarının çevresinde toplanmaya çağırdı. Ürdün Vakıflar Bakanlığına bağlı Kudüs'teki "İslami Vakıflar İdaresi", çarşamba günü bir İsrail askerinin, omuzunda İsrail bayrağıyla Aksa'nın avlusuna girdiğini belirtmişti.

İsrail'in 1967'de Doğu Kudüs'ü işgal etmesinden bu yana Mescid-i Aksa'nın batı tarafındaki Fas Kapısı İsrail polisinin kontrolünde bulunuyor. Yahudi yerleşimciler, buradaki asker ve polisler eşliğinde bu kapıdan Aksa'nın avlusuna giriyor.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN