Arama

Bu dünyadan bir 'Cep Herkül'ü' geçti!

Olimpiyat şampiyonu eski milli halterci Naim Süleymanoğlu, tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Halter tarihinde en genç dünya rekortmeni unvanını alan Naim Süleymanoğlu, uzun yıllar Türkiye'yi temsil etmiş ve birçok başarıya imza atmıştı. Çevresi tarafından "Cep Herkül'ü" lakabı ile anılan Süleymanoğlu, Turgut Özal’ın çabalarıyla Bulgaristan’dan kaçırılarak Türkiye’ye getirilmişti.

Bu dünyadan bir ’Cep Herkül’ü’ geçti!
Yayınlanma Tarihi: 18.11.2017 00:00:00 Güncelleme Tarihi: 18.11.2017 18:23

Türkiye, saat 15.00 sıralarında gelen bir son dakika haberi ile üzüntüye boğuldu. Olimpiyat şampiyonu eski milli halterci Naim Süleymanoğlu, tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.


Karaciğer naklinin ardından tedavisi yoğun bakım ünitesinde süren 50 yaşındaki Naim Süleymanoğlu'nun yaşamını yitirdiği belirtildi.


Siroza bağlı karaciğer yetmezliğine bağlı olarak 28 Eylül'den bu yana Ataşehir'de özel bir hastanede tedavi gören ve 6 Ekim'de de Prof. Dr. Yalçın Polat ile ekibinin gerçekleştirdiği ameliyatla karaciğer nakli olan Süleymanoğlu, son olarak beyindeki kanama ve buna bağlı artan ödem nedeniyle 11 Kasım'da acil ameliyata alınmıştı.


ERDOĞAN AİLESİNİ ARAMIŞTI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Olimpiyat ve Dünya Şampiyonu Milli Halterci Naim Süleymanoğlu'nu hastanede ziyaret etmişti. Acil olarak beyin ameliyatına alınan Süleymanoğlu'nun ailesini telefonla arayarak sağlık durumu hakkında bilgi almıştı.


NAİM SÜLEYMANOĞLU KİMDİR?

Naim Süleymanoğlu, 23 Ocak 1967 tarihinde, Bulgaristan'ın Kırcaali iline bağlı Ahatlı köyünde doğdu. Babasının işleri nedeniyle Süleymanoğlu ailesi Mestanlı'ya göç etti.

Naim, çocukluk yıllarında diğer arkadaşları gibi spora meraklıydı. En sevdiği sporlar arasında güreş, yüzme, futbol ve masa tenisi geliyordu. Arkadaşları ona güçlü ve cesur anlamına gelen "Kalemendo" lakabıyla sesleniyorlardı.

Naim Süleymanoğlu 9 yaşında keşfedildi ve Kırcaali'de halter eğitim merkezine kabul edilince, eğitimine burada devam etti.

1977'de Mestanlı'da organize edilen müsabakaya, halkın ilgisi büyüktü. Müsabakaya 150'ye yakın sporcu katıldı. 22 kilo ağırlıkta olan Naim Süleymanoğlu, burada ilk müsabakasına çıktı ve ilk birinciliğini aldı.

Halter sporuna başlaması için 14-15 yaşları kabul edilirken, doğuştan yetenekli Naim Süleymanoğlu 10 yaşında özel izinlerle bu spora başladı.


Naim 1982 yılının Ağustos ayında Brezilya'da düzenlenen Gençler Dünya Şampiyonası'nda, 52 kiloda iki altın madalya alarak şampiyon olan Süleymanoğlu, halter tarihinde "en genç dünya rekoru kıran halterci" unvanını aldı.

1983 yılında Moskova'da yapılan Büyükler Dünya Şampiyonası'na katıldı. Burada "koparma"da yeni dünya rekorunun sahibi oldu.

Hedefi ise, 1984 yılında Los Angeles'ta gerçekleştirilecek olan olimpiyatlardı. Ancak Bulgaristan'ın aldığı bir karar hayallerini ertelemesine neden oldu. Doğu Blok ülkelerinin uyguladığı boykot nedeniyle bu olimpiyatlara gidemedi. Bunun üzerine Doğu Blok ülkeleri arasında yapılan mini olimpiyatlarda birinci oldu.

1983-1986 yılları arasında gençlerde 13, büyüklerde 50 olmak üzere tam 63 rekor kıran ve yine bu dönemde dünya ve Avrupa şampiyonalarında, büyük başarılar elde eden Süleymanoğlu, 1984, 1985 ve 1986 yıllarında dünyada "yılın haltercisi" seçildi.

1984 yılında Bulgaristan'da bulunan Türkler için unutulmaz ve acı hatıralarla anılan bir dönemdi. O yıllarda Türklerin isimleri zorla değiştiriliyor, dini ve kültürel öğeler yok sayılıyordu. Bu zulmü yaşayanlardan biri de Naim Süleymanoğlu'ydu. Adı değişti ve Naom Shalamanov ismi verildi.

Bu durum genç şampiyonu derinden etkilemişti ve Bulgaristan'ı terk etme kararı almıştı. Süleymanoğlu 1986 yılında Avustralya'nın Melbourne şehrinde düzenlenen halter şampiyonasında bir süre ortadan kayboldu ve daha sonra 11 Aralık'ta ortaya çıktığında Türk Büyükelçiliği'ne sığınarak, Türkiye'de yaşama ve Türk milli takımı adına karşılaşmalara çıkma talebinde bulundu.

Türkiye'ye ilticasında ve getirilmesinde büyük rol oynayan, dönemin başbakanı Turgut Özal, ülkemize gelen Naim Süleymanoğlu'nu kucaklayarak, basına ve halka tanıttı.

Naim Süleymanoğlu, vatan topraklarına kavuşunca önce yeri öptü. Ardından, 13 Aralık 1986 günü dönemin başbakanı Turgut Özal'la birlikte halkın huzuruna çıktı.

Naim Süleymanoğlu'nun Türkiye'ye iltica etmesiyle birlikte, Bulgaristan'da Türklere karşı uygulanan asimilasyon tüm dünyanın gündemine yerleşti. Artık kendi ülkesi Türkiye için mücadele edecek olan dünya şampiyonu, eski adına da kavuşmuş oldu.

Türk halkı bu genç sporcuyu çok sevdi ve bağrına bastı. Naim 20 Aralık 1987'de, Cumhuriyet Halter Turnuvası'nda dünya rekoru kırdı. 1988'de Avrupa Halter Şampiyonası'na Türkiye adına katıldı ve üç altın madalya kazandı.

Bulgaristan'da yaşadığı sıkıntılara son vermek isteyen Naim Süleymanoğlu, Turgut Özal'ın özel çabaları ile Ankara'ya getirildi.

Ve uçaktan iniş anı;

1988 Seul Olimpiyatları'nda Naim, vücut ağırlığının üç katının on kilo fazla ağırlık kaldırarak dünya tarihine adını altın harflerle yazdırdı. Naim Süleymanoğlu, bu olimpiyatlarda 6 dünya 9 olimpiyat rekoru kırarak muhteşem bir zafer elde etti. Naim böylece Türkiye'ye olimpiyat tarihinde güreş dışında ilk altın madalya kazandıran sporcu oldu ve bu başarısı tüm dünyanın gündemine oturdu.

Dünya çapında bir sporcu haline geldi. Kimileri ondan "dünyayı ayağa kaldıran adam", kimileri ise "cep herkülü" olarak bahsediyordu. Seul'deki başarısının ardından TIME dergisine kapak oldu.

1992 Barselona Olimpiyatları'nda, rakiplerine karşı ezici üstünlük sağlayarak yurda altın madalya ile dönen Süleymanoğlu, yine o yıl Uluslararası Halter Basın Komisyonu tarafından "dünyanın en iyi sporcusu" seçildi.

1993'te Melbourne'deki Dünya Şampiyonası'nda, üç altın madalya kazanmasının yanı sıra, iki dünya rekoru kıran Naim, 1994'te Bulgaristan'da yapılan Avrupa Halter Şampiyonası'nda da sadece üç kaldırış yaparak üç dünya rekoru kırdı.

İstanbul'da yapılan Halter Şampiyonası'nda ilk kez Türk seyircisi karşısına çıkan ve bu şampiyonada sakat olmasına rağmen, üç dünya rekoru kırarak üç altın madalya kazanan Süleymanoğlu, bu performansıyla "en güçlü sporcu" unvanını kazandı.

1995'te Avrupa Halter Şampiyonası'nda, yine sakat olmasına karşın bir altın ve iki gümüş madalya kazanarak Türk Milli Halter Takımı'nın birinci olmasında önemli katkılar sağladı.

Çin'de yapılan Dünya Şampiyonası'na da sakat çıkarak, üç altın madalya kazandı. 1996'da Amerika'da düzenlenen Atlanta Olimpiyatları'nda, dört dünya rekoru kırarak, üçüncü kez olimpiyatlarda madalya kazandı ve tarihe geçti.

Milli sporcumuz 2000 yılında Sidney Olimpiyatları'nda, 33 yaşına gelmesi ve sakatlığının devam etmesi sonucu ağrıları nedeniyle başarı gösteremedi.

Naim Süleymanoğlu, kariyeri boyunca birçok başarıya imza atarak Türkiye'nin gururu oldu.

Naim, olimpiyatlarda üç altın madalya, yedi dünya şampiyonluğu ve altı Avrupa şampiyonluğuna sahip olmasının yanı sıra, tam 46 defa dünya rekoru kırdı.

NAİM SÜLEYMANOĞLU'NUN BAŞARILARI!

İlk dünya rekorunu kırdığında sadece 15 yaşındaydı.


1984, 1985 ve 1986 yıllarında dünyada 'yılın haltercisi' seçildi.


1988 Seul, 1992 Barcelona ve 1996 Atlanta Olimpiyatları olmak üzere üç kez olimpiyat şampiyonu oldu.

8 Kez dünya şampiyonu oldu, 46 dünya rekoru kırdı.


Kendi kilosunun üç katından fazla kaldırarak, 'efsane' oldu.

Spor otoritelerine göre 'tüm zamanların en iyi haltercisi.

1988 yılında Time dergisine kapak oldu.


60 kg'de koparmada 200 kg kaldırarak dünya rekoru kırdı.

1988 yılında Seul olimpiyatlarında 9 dünya 6 Olimpiyat rekoru kırarak büyük bir zafer kazanmıştır.


Türkiye'ye Olimpiyatlarda güreş dışında ilk altın madalyasını kazandıran sporcudur.

1992 yılında Uluslararası Halter Basın Komisyonu tarafından "Dünyanın En İyi Sporcusu" seçildi.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN