Arama

İslâm’da kadın ve tasavvuf Üsküdar'da konuşulacak

Duke Üniversitesi öğretim üyeleri Prof. Miriam Cooke ve Prof. Bruce Lawrence 21 Ekim 2018 Pazar günü saat 14.00'te Üsküdar Üniversitesi Nermin Tarhan Konferans Salonunda konferans verecek.

İslâm’da kadın ve tasavvuf Üsküdar’da konuşulacak
Yayınlanma Tarihi: 5.2.2019 17:54:06 Güncelleme Tarihi: 19.10.2018 17:41

Program halka açık olarak gerçekleştirilecek olup, öğrencilerimiz ve tüm ilgililer davetlidir.

Konferans, 21 Ekim 2018 Pazar günü saat 14.00'da Üsküdar Üniversitesi Merkez Yerleşke Nermin Tarhan Konferans Salonu'nda halka açık olarak gerçekleşecek.

Prof. Miriam Cooke

Nazira Zeineddine: İslâm'da Kadın Haklarının Öncü Savunucusu

!990'lara dek İslâmî feminist hareketler çok canlanmamış olmasına rağmen 1928'de başladığı söylenebilir. Müslüman kadınların hakları üzerine ilk kitabı Lübnan'lı Nazire Zeyneddin yayınlamıştır. 1928'de yayınladığı Al-sufur wa al-hijab adındaki eserinde patriyarkal yorumlara yapısal çözümlemeler getirerek, Kur'ân ve sünnette kadın taraftarı kısımları ortaya çıkartmıştır. Yaşadığı toplum ve zaman açısından oldukça tartışmalı olan bu kadın ortadan kaybolmuştur. Seneler sonra siyâsî İslâm dünya sahnesinde rol sahibi oldukça Malezya'daki Müslüman kadınlar, İslâmî KızKardeşlik gibi; Hindistan, İran ve Avrupa'da (WLUML) ve Arap dünyası İslâm'da kadın haklarının araştırılması ve yeniden yorumlanmasına duyulan ihtiyaç üzerine örgütlenerek yazdılar.

Prof. Bruce Lawrence

İslâm ve Ötesinde Tasavvuf

Tasavvufun İslâmiyetin gayet önemli bir boyutu olduğu hususunda yapılan pek çok tartışmalar vardır, fakat bazı gruplar da tasavvufun İslâm'ın ötesinde olduğunu tartışırlar; hatta sadece tartışmakla kalmaz bu görüşü savunurlar. Konferansta söz konusu yaklaşımların tartışmaları, delilleri, rol sahipleri ve etkileri incelenecektir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN