Arama

Medipol Üniversitesi ‘6G Çalıştayı’na ev sahipliği yaptı

İstanbul Medipol Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen ‘6G Çalıştayı’nda haberleşme teknolojilerinin geleceği masaya yatırıldı. Kamu, üniversite ve endüstriden üst düzey katılımcıların katıldığı çalıştayın açılışında konuşan Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Arslan 5G ve 6G’nin nesnelerin haberleştiği bir dünyanın kapılarını aralayacağını kaydetti, Savunma Sanayi Başkan Yardımcısı Dr. Celal Sami Tüfekçi de 6G’nin ülke ekonomisine sağlayacağı katkılara işaret etti.

Medipol Üniversitesi ‘6G Çalıştayı’na ev sahipliği yaptı
Yayınlanma Tarihi: 26.9.2018 00:00:00 Güncelleme Tarihi: 26.09.2018 17:50

Yapılan "6G Çalıştayı"nın ikincisi düzenlendi. Kavacık Güney Kampüs Konferans Salonunda gerçekleştirilen çalıştayın açılışına Savunma Sanayii Başkan Yardımcısı Dr. Cemal Sami Tüfekçi, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu 2. Başkanı Figen Kılıç, ULAK Haberleşme Genel Müdürü Dr. Metin Balcı, ASELSAN Haberleşme Teknolojileri Grup Başkanı Ertuğrul Kolağasıoğlu, ERICSSON, TURKCELL, HAVELSAN gibi firmalardan üst düzey yöneticiler ve çok sayıda akademisyen katıldı. 3 oturum ve 2 panel şeklinde gerçekleştirilen çalıştayda ULAK Haberleşme A.Ş. tarafından geliştirilen 4.5G yerli baz istasyonunun gösterimi de yapıldı. Küreselleşmeye büyük etkisi olan haberleşme teknolojilerinin masaya yatırıldığı ve tüm gün sürecek olan çalıştay, Medipol, ASELSAN, ULAK Haberleşme, Rohde & Schwarz ve ENOVAS'un ortaklığında düzenlendi.

"6G'NİN AR-GE VE ÜRETİM AŞAMASINDA YER ALMALIYIZ"

Çalıştayın açış konuşmasını gerçekleştiren İstanbul Medipol Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Arslan, amaçlarının 6G konusunda kamuoyunda farkındalık oluşturmak olduğunu söyledi. Arslan şöyle dedi: "3G ve 4G insanların bilgiye ve haberleşmeye daha hızlı ulaştığı bir dünya sundu. Bundan sonrası ise nesnelerin haberleşmesi olacak. 5G ve 6G aklınıza gelebilecek her şeyin birbirleriyle haberleşmesini sağlayacak. Bu uygulamalar tam anlamıyla hayata geçtiğinde Türkiye'deki bir doktor ABD'deki bir hastayı fiziksel olarak yanında olmadan ameliyat edebilecek. 4G ile denemeleri yapılan ama tam anlamıyla başarılı olmayan sürücüsüz otomobiller trafikte karşımıza çıkacak. Bir hastanın tedavisi için bin farklı cihaz birbirleri ile haberleşecek. Ülke olarak 5G'de kaçırdığımız fırsatı 6G'de yakalamalıyız. Bu çalıştayın amacı da 6G farkındalığı oluşturmak, paydaşları bir araya getirmek, patent ve teknoloji üretimi konusunda iş birliğini kurmak. 6G'nin Ar-Ge ve üretim aşamasında yer almalıyız. Öteki türlü yine sadece ürün satın alan bir ülke konumunda kalabiliriz."

"5G'NİN ELİ KULAĞINDA"

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu 2. Başkanı Figen Kılıç da 'artık eli kulağında' dediği 5G'nin tüm sektörlerin işleyişini değiştirceğini, 6G'nin ise altyapısının hazırlandığını söyledi. Çalıştayın ülke vizyonuyla örtüştüğünü kaydeden Kılıç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan 100 günlük icraat programında da "Yerli ve Milli 5G ve Ötesi Çalışmalarının Başlatılması" projesinin yer aldığını söyledi. TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ise dünyanın en iyi 10 ekonomisinden biri olmak, yıllık 500 milyar dolar ihracat yapmak, imalata dayalı ihracat içinde yüksek teknolojili ürünlerinin payının yüzde 15 olması ve en iyi 100 üniversite arasına Türkiye'den 3 üniversitenin yer alması gibi stratejik hedeflerini sıraladı. Mandal bunun için araştırma, yenilik, teknoloji geliştirme ve nitelikli insan kaynağının önemini vurguladı. Savunma Sanayii Başkan Yardımcısı Dr. Celal Sami Tüfekçi de 6G'nin ülke ekonomisine sağlayacağı katkılardan bahsetti. Milli projeler ULAK, MİLAT ve ÇINAR'a dikkat çeken Tüfekçi, 5G için ilk somut adım olan ÇINAR projesinin uçtan uca güvenilir geniş bantlı iletişim kanalı sağlanmasına yardımcı olacağını kaydetti.

'5G VE ÖTESİ LABORATUVARI' 2015'TE AÇILDI
İstanbul Medipol Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, ülkemizde alanında bir ilk olan '5G ve Ötesi Laboratuvarı'nı 2015 yılında kurdu. Yeni nesil iletişim sistemlerinin temellerinin atıldığı laboratuvarda 5G ve sonraki nesil iletişimde dışa bağımlılığın ortadan kaldırılması ve teknoloji ihraç eden bir ülke haline gelebilmemiz amaçlanıyor. '5G ve Ötesi Laboratuvarı'nda daha önce ABD, Kanada, Japonya ve Almanya'da çalışan ve alanında deneyimli Türk bilim insanları görev yapıyor.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN