Arama

Prof. Dr. Sefa Saygılı
Haziran 27, 2018
Harika atıştırmalık ve lif zengini besin: Badem

Yetiştirilen en eski yemiş ağaçlarından biri olan bademin M.Ö. 3000 yıllarından beri Akdeniz'de yetiştiği bilinmektedir.

Badem; içerisinde bitkisel protein, lif ve tekli yağların yanı sıra, E vitamini ve magnezyum, kalsiyum, potasyum, çinko, riboflavin, niyasin gibi önemli besinlerin de bulunduğu son derece yararlı bir kabuklu yemiştir. Ayrıca yağ oranı yüksektir. 30 gr bademde 13 gr yağ bulundurur.

Yapılan çok sayıda araştırma, diyet yapanlar için karbonhidrat oranı yüksek atıştırmalıklar yerine badem tüketmek çok daha olumlu sonuç vermektedir. Kuru yemişler arasında çözünmeyen lif içeriği bakımından en zengin olanıdır. Bu suretle bağırsak içeriğinin artarak dolu kalması ve dolayısıyla uzun süre doygunluk hissedilmesinin yanı sıra besinlerdeki kolesterolünün emilimini de engellediği düşünülüyor.

Kalp sağlığına yararları: Diyet yapanların gözdesi olan badem bilhassa kalp sağlığı ve yüksek tansiyon için faydalıdır. Kalp hastalığı riskini azaltan tekli doymamış ve bitki sterolü içerir. Zararlı kolesterolü düşürür.

Kilo kaybı ve kilo alımının önlenmesi: Protein, lif, iyi yağlar ve lezzetli oluşu sayesinde keyif veren bir atıştırmalık olarak tüketilen badem, uzun süre tok tuttuğu gibi iştahımızı da köreltir. Böylelikle daha az yeme ihtiyacı hissederiz. Kilo kaybettirmez belki ama kilo almayı ve obez olmayı da engeller.

Glütensiz beslenme: Badem doğal bir glütensiz besindir. Glütensiz besin diyetlerinde demir, lif, B vitaminleri ve protein seviyeleri düşük, doymuş yağ ve şeker seviyeleri ise yüksek olduğundan, bu boşlukların bademle doldurulması tavsiye edilmektedir.

Diyabet: Badem glisemik endeksi düşük bir gıda olarak kan şekerinin düzenlenmesinde faydalıdır. Yani kan şekerini yükseltmeyen besindir.

Safra taşını önler: Bademin yağ ve lif içeriği safra kesemizin ve böbreklerimizin düzgün çalışmasını sağlayarak safra taşı oluşumunu önler ve safra kesesi hastalık riskini düşürür.

Kanser: Kabuklu yemiş tüketimi ile kadınlarda özellikle kalın bağırsak kanseri ve endometriyal kanser riskinin azalması arasında bir bağlantı vardır. İçindeki E vitamini kansere karşı koruyucudur.

Cildi yeniler: Badem, hücrelerin yenilenmesi ve sağlıklı gelişimi için gerekli proteinler bakımından zengin bir kaynaktır. Ciltteki hasarı önler ve elastikiyetinin korunmasını sağlar.

Uzun ömür sağlar: Haftada altı kez badem, yer fıstığı ve ceviz yiyenlerin genel nüfusa oranla ortalama yaşam süreleri yedi yıl daha uzun olduğu gösterilmiştir. Kalp krizi oranları ciddi olarak daha düşüktür.

Prof. Dr. Sefa Saygılı

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN