Arama

Prof. Dr. Sefa Saygılı
Ocak 17, 2018
Ümit Kaftancıoğlu ve Hakullah

CHP'de beklenen İstanbul İl Başkanlığı seçimleri yapıldı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun partide alevi ağırlığı istemediği için Alevi-Bektaşi derneklerinde aktif üye ve yöneticilik yapan eski başkan Cemal Canpolat yerine desteklediği Canan Kaftancıoğlu az farkla il başkanı seçildi.

Canan Kaftancıoğlu'nun seçilmesiyle medyada 'CHP'de alevi etkisi kalktı' şeklinde yazılar çıkmaya başladı. Gerçekten öyle mi? Bunu araştırmak için yeni başkanın eşinin babası olan 11 Nisan 1980'de terör olaylarında silahlı saldırıya uğrayarak katledilen Ümit Kaftancıoğlu'na bakalım.

Asıl adı Garip Tatar olan Ümit Kaftancıoğlu 1935 Ardahan Hanak'ın Koyunpınarı (eski adı Saskara) köyü doğumludur. Yazar, derlemeci ve radyo programcısıdır. Halk âşıklarının, söz sohbet bilenlerin dizinin dibinde destan, masal, türkü, efsane dinleyerek büyümüştür. Okuma ve yazmayı küçük yaşlarda öğrenmiş, gayretleriyle öğrenim görerek öğretmen olmuştur. Eserleriyle TRT Büyük Ödülü'ne ve Hakullah adlı röportajıyla da 1972 Ali Naci Karacan Birincilik Armağanı'na hak kazanmıştır.

Zamanında çok kitap ve yazılarını okuduğum Kaftancıoğlu işte bu ödül alan röportajı aynı adla kitaplaştırmıştır. Dili akıcı ve sade olan, Türkçeyi çok iyi kullanan Kaftancıoğlu bu kitabında yöresinde Alevilikte geçerli olan ve Hakullah denilen bir çeşit vergilendirmeyi anlatır(*).

Kaftancıoğlu Hakullah adıyla kitaplaştırdığı eserinde, alevi dedelerinin Hakullah yani 'Allah'ın hakkı' diyerek alevi kökenli vatandaşları nasıl soygun ve sömürü düzenine alet ettiklerini bütün çıplaklığı ile şahitli-ispatlı anlatır. Bir köyden 200 koyun alan dede var, altın veya kâğıt para alan dede de vardır. Yoksul köylü cennete gideceği ümidiyle varını yoğunu dedelere kaptırmakta, aynı zamanda şifa ve bahtı açılacak niyetiyle dedenin elini yıkadığı suyu içmektedir.

Kaftancıoğlu bu yaraya neşter vurur. Onları Teslim Abdal'ın dörtlüğüyle sorguya çeker:

"Şimdi seccadeye çıkmış kabalar

Üstüne yol sürsen, döner çabalar

Talibe hakkı bildirmeyen dedeler

İnanma ki cehennemin itidir."

Sen misin olan biteni yazan, cümle âleme duyuran? Dede milletince yol düşkünü ilan edilir. Yani bir nevi Alevi dedelerince aforoz edilmiş olur.

Evet, "CHP'de Alevi etkisi kalktı" diye yazanların bunları bilmesi gerek.

Aslında Alevi- Bektaşi vatandaşlarımız yorumları farklı da olsa İslâm inancına sahip, dini değerleri olan kesimdir ve ülkemizin öz evladıdırlar. Ancak alevi değil diye CHP İstanbul İl Başkanlığına getirilen hanımın ve eşinin sosyal medyadaki paylaşımları ise bazen tiksinti bazen de ürküntü vericidir:

  • 7 dakikada bir domuzun dörtte birini yiyen
  • Şehitlerimizle alay eden
  • Kurbanı küçümseyen
  • En önemlisi Allah inancını aşağılayan
  • Gezi olaylarını kutsayan
  • PKK'nın uzantısı parti ile kol kola görüntüler veren
  • Daha ergenlik yaşındaki kızının bira içerken resimlerini yayınlayan bir aileyle karşı karşıyayız.

Rabbim ülkemizi her türlü tehlikeden korusun diye dua ediyoruz.

(*) Edebiyatlaşan Vergiler. Casim Gürbüz, Yeniçağ Gazetesi. 29 Aralık 2009


Cemal Canpolat ve Canan Kaftancıoğlu


Ümit Kaftancıoğlu

Prof. Dr. Sefa Saygılı

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN