Arama

Mustafa Özcan
Mart 23, 2018
Türkiye’yi kim durduracak?

Zeytin Dalı ismiyle maruf Afrin harekâtından sonra Batı'nın gündemindeki en aktüel ve önemli soru ve sorun şu: Türkler ayağa kalktı, şimdi onları kim durduracak? Bu nedenle de başlarına buyruk Amerikalı komutanlar 'Menbiç'ten çıkmayız, çekilmeyiz ve Türkler gelmesin' diye sayıklama nöbetleri geçiriyor, bu minvalde naralar atıyorlar. Merkel Hanım da derhal Afrin'den çıkmamız gerektiğini ihtar ediyor. Bununla birlikte eski baş ajanları veya BND'nin eski Başkanı August Hanning damardan mesajı veriyor: Türkiye Osmanlı'ya özeniyor mutlaka durdurulmalı ama bizim adımıza bunu kim yapacak, üstlenecek? Temel soru ve sorun bu. Türkiye'nin önüne attıkları ' mayın eşekleri' mesabesindeki unsurlar da başarılı olamadı ve varlık gösteremedi. NATO müttefiki Türkiye'nin Suriye'ye askeri müdahalesine eleştirel baktıklarını söyleyen August Hanning, "Kayıtsız kalışımızın nedeni Batı olarak Suriye konusunda somut bir bakış açısına, nokta-i nazara sahip olmamamızdan kaynaklanıyor. Bununla birlikte ne yazık ki, Türkiye'nin tavrını etkileyebilecek bir müdahalede bulunma şansımız da yok" diye konuşuyor. İki ülke arasında istihbarat alanındaki işbirliğinin değişen Türk dış ve güvenlik politikasından etkilendiğini, daha zor bir sürece girdiğini aktaran Hanning, Türkiye'nin Batı'dan uzaklaştığını, Osmanlı geleneklerine daha güçlü atıf ile İslam ülkeleri arasında daha güçlü bir rol üstlenmek istediğini ifade etti. Bununla birlikte Hanning, "NATO üyesi devletler olarak bizlerin, Türkiye ile ilişkilerimizi muhafaza etmek için çaba göstermemiz gerektiğini düşünüyorum" diye konuştu. Şimdilik NATO üyesi olarak doğrudan Türkiye ile kapışamıyorlar, bu yüzden karşısına sahte pehlivan PYD gibi unsurları dikiyorlar.

Belli ki Almanlar müttefik olmamıza rağmen Türkiye'nin Ortadoğu'da artan rolüne Osmanlı'nın uyanışı olarak bakıyorlar ve bundan hiç hazzetmiyorlar. Türkiye'yi durdurma görevini örgüte yani PKK/PYD'ye havale etmişlerdi ama onu da yüzlerine gözlerine bulaştırdılar. Türkiye'nin azmini bilediler. Türkiye'yi durdurmakla mükellef lejyonerlerinden Çinli Lei bu misyonu tamamlayamayacaklarını söylemiş ve idrak etmişti. The Times'ın haberine göre Huang Lei adlı Çin kökenli İngiliz, Afrin'de terör örgütü YPG'ye katılan beş İngilizden biriydi. 15 yabancı teröriste başkanlık ettiği bildirilen Lei, ilk çarpışmalardan kurtulduklarını savunmuştu. Daha önce sosyal medyada Türkiye'ye karşı savaşacaklarına dair videoları yayınlanan YPG'li bu kez gece gündüz bombalandıklarını belirterek "Türk birliklerini durdurabileceğimiz konusunda gerçekten şüpheliyim. Tankları, zırhlı araçları, jetleri ve uyduları var" sözleriyle umutsuzluğunu dile getirmişti. BBC Türkçe'nin aktardığı habere göre YPG'li kendisini şu sözlerle teselli ediyor: "Türkiye büyük bir ülke, adeta bir savaş makinası. Zaman alsa da, bir gün savaşı kesinlikle kazanacaklar. Bu savaşı kazanamayacağız. Ama en azından durması için elimizden geleni yapmak istiyoruz." Nitekim 18 Mart tarihinde (2018) dediği gibi de olmuş Afrin düşmüştür.

Türkiye'nin bölgede artan rolü kesinlikle batılıları kışkırtıyor ve bu yüzden ne yaptıklarını bilemiyor ve dengelerini kaybediyorlar. Osmanlı geleneklerine güçlü atıf ve artan rol karşısında çıldırmış vaziyetteler. Avrupa Parlamentosu, Hollanda ve Merkel'in rahatsızlıklarının temel nedeni bu. Tarihin dirilişi karşısında kendilerine hakim olamıyorlar ve terör örgütlerinden medet umuyorlar. Durum eskilerin dedikleri gibidir "Takdir-i Hüdâ kuvve-i bâzû ile dönmez, bir şem'a ki Mevlâ yaka, üflemekle sönmez! Allah milletimize yardım ederek bilvesile mazlum milletlerin de yalnız olmadıklarını gösteriyor.

İslam dünyası 11 ile 13'üncü yüzyıllar arası hezimetten hezimete koşuyor. Hatta Batılı kaynaklar ' artık İslam dünyası iflas olmaz ve bir daha ayağa kalkamaz' diye şamata yapıyorlar. Haçlı ve ardından gelen Moğol savletleriyle İslam dünyasından ümidin kesildiği bir dönem yaşanıyor. Bu hezimetin külleri arasından İslam dünyası yeniden ayağa fırlıyor. 14'üncü yüzyıl ile birlikte İslam dünyası şaha kalkıyor. Durum tersine dönüyor. Bu sefer de yine Batılı tarihçiler şöyle yazmak zorunda kalıyor ve şunu sormaya başlıyorlar: İslam dünyasını kim durduracak?

Bugün Niğbolu önlerinde olduğu gibi Afrin önlerinde de Türkleri kim durduracak sedaları yankılanıyor. Bu henüz rahmetin ilk damlaları. Evvelü'l gays… Gerisi ileride. İnşaallah damlalar rahmete ve sağanağına dönüşür.

Mustafa Özcan

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN