Arama

Mustafa Özcan
Ocak 20, 2018
Kuzey Ordusu ve çağrışımları

Türkiye'nin Afrin harekatıyla ilgili ciddiyeti arttıkça karşı cepheden de aykırı sesler yükselmeye devam ediyor. Askeri harekat için bütün hazırlıklar tamam. Bu konuda en ufak bir sıkıntı yok. Bununla birlikte siyasi pürüzler devam ediyor. IŞİD karşıtı cephedeki oyuncuların tamamı mesele öteki terörist örgüt PKK'ya gelince saf değiştiriyorlar. Tabir caizse PKK'yı Türkiye'ye 'yem etmek' istemiyorlar. Belki de PKK'ya bizatihi kendisinden dolayı değil de Türkiye nefretinden dolayı işlevsel bir rol ve önem atfediyorlar. Bu açıdan karşımızda bir şirret veya kalleşlik cephesi var. Bu koalisyona ret cephesi veya PKK muhipleri de diyebiliriz. ABD'nin bölgeyi karıştırmak ve zayıflatmak ve jeopolitik ve jeostratejik haritayı yeniden düzenlemek için PKK aracına, kartına veya kiralık silahına ihtiyacı var. Esasında, ' IŞİD bitti, PYD/PKK ile ABD arasında balayı, ortaklık nedeni kalmadı' diye beklerken yeni tezlerle karşımıza çıkıyorlar. Mevhum IŞİD tehdidi üzerinden ABD Suriye'de kalıcılığını temin ederken PKK'yı da aktif halde tutmak istiyor. Kısaca ABD ile ortağı PKK, IŞİD'in ölüsünü bile kullanıyor; hala tehlikesinin geçmediğini varsayıyorlar. Afrin'deki PKK yandaşı veya uzantısı PYD unsurları askeri tahkimata IŞİD'in yeniden toparlanmasına imkan vermemek için bir caydırıcı tedbir olarak başvurduklarını ve palazlanmasına bu suretle engel olacaklarını ileri sürüyorlar. İran da dahil bölgedeki aktif güçlerin tamamının IŞİD bitse bile karaltısına ihtiyaçları var. Varlık nedenleri bu. ABD ise pazarlamacı bir dille Türkiye'nin kadavra haline gelmiş bulunan IŞİD ile mücadeleye odaklanması gerektiğini telkin ediyor. Mukabilinde, Türkiye ise ABD'den sinonim örgüt PKK ile ilişkisine son vermesini talep ediyor. Türkiye ABD'ye Rakka'ya müşterek operasyon için kaç defa teklifte bulundu ise de Washington her defasında bu teklifleri geri çevirdi. Türkiye'nin harekata katılmasını istemedi aksine diğer bir terör örgütü olan PYD/PKK ile işbirliğini yeğledi. Bir defa daha anlaşılıyor ki, ABD kelime oyunlarının arkasına sığınıyor. Amacı Suriye'de petrol bölgelerine hakimiyet kurmak ve İsrail'in çıkarlarına uygun bir Suriye'nin çatısını çatmak. Bu görevi Suriye rejimi deruhte etse de yanına PYD'yi de katıyor ve rejimi onunla yedekliyor. Nasıl olsa hepsi aynı amaca hizmet ediyor. Aynı kazanda kaynayıp gidiyorlar.

*

ABD IŞİD sonrası Suriye'yi Saddam sonrası Irak haline getirmek istiyor. Çapsız, güçsüz ve uluslararası güçlerin müdahalesine açık bir ülke. Kesinlikle halkına yar etmeyi düşünmüyor. Richard Ford gibilerinin itirafıyla Suriye halkını aldatan ABD Türkiye'ye de çelme üzerine çelme atıyor. Kesinlikle demokrasi veya insan haklarını amaçlayan, önceleyen bir siyaset gütmüyor bilakis devletler oyununu ve çıkarlarına göre hareket ediyor. Burada da en iyi partneri bölgeyi karıştırma manivelası olarak PKK ve bileşenleri. Kapitalist bir temele dayanan ABD Suriye'de PKK unsurlarından oluşan Marksist bir ordu kurmayı tasarlıyordu. IŞİD karşıtı Uluslararası Koalisyon güya IŞİD'in hortlamasına engel olmak için çatısını PKK'nın çattığı Suriye Demokratik Güçlerinden müteşekkil bir sınır muhafız gücü oluşturmak istediğini açıkladı. Türkiye'nin buna tepkisi üzerine yatıştırmak için daha sonra Pentagon tarafından bu güç, 'Alan Kontrol Gücü' olarak yeniden tanımlandı. Kim ne derse desin bu kuzey ordusu, gücü. Şöyle ki, ABD hini hacette kullanmak üzere benzeri güçleri hazır vaziyette tutuyor, bekletiyor. Sözgelimi Taliban'dan sonra Afganistan'ı işgal etmek için Afganistan'da Ahmet Şah Mesut'un komutasındaki Kuzey Ligini devreye soktu. Onları kara ordusu yaparak Afganistan'ı işgal etti. Askeri harekattan önce de Ahmet Şah Mesut öldürülerek psikolojik olarak harekatın altyapısı hazır hale getirildi. Afganistan'a mümasil Irak'ta da benzeri bir senaryo uygulandı. PKK'nın Amcası/Mam Celal ile Mesut Barzani Amerikan güçlerine suflörlük yaparak Irak'ın işgaline zemin hazırladılar. İran'da beslenen ve palazlanan Şii güçler de başka bir koldan hareket ederek Amerikan işgal planına yardımcı oldular, kolaylaştırdılar. Şimdi de Suriye'de ABD gözetiminde yeni bir kuzey ordusu kurgulanıyor, kuruluyor. Kapitalist ABD'nin Marksist ordusu her türlü hizmete amade. Çok işlevsel bir yapısı var. Ortadoğu'yu yeniden dizayn etmek için halklar aleyhine uluslararası güçler tarafından kullanılıyor. Bir de Türkiye'de ve Ortadoğu da halkların birliğinden bahsediyor ve bileşkesini temsil ettiklerini ileri sürüyorlar! Gelecekte Suriye'de İslami bir yapının kurulması halinde bu Marksist ordu teyakkuzda bekleyecek; icabında ABD'nin hizmetinde olarak ülkenin işgaline hizmet edecektir. En azından Türkiye ile Arap alemi arasında PKK/PYD ordusu üzerinden tampon bir hat kurmak istiyorlar. ABD bu vesile ile birlikte Rojava hattına işlerlik kazandırmak veya PKK tampon bölgesini, koridorunu kuzeye sınır bölgesine kaydırmak istiyor. Türkiye ise Afrin planıyla birlikte hem ABD hem de lejyoneri PKK/PYD unsurlarının önünü kesmeye çalışıyor. ABD, PKK ile aynı cephede yer alıyor. Bunun en somut delili 2003 yılında Irak'ı işgal ettiği halde 7 yıl boyunca Kandil'deki PKK kılına ilişmemiş olması, unsurlarıyla koyun koyuna birlikte yaşayabilmesidir.

ABD'nin açık tavrına karşılık Rusya ikircikli bir surette istemeyerek aynen Crablus çıkarması sırasında olduğu gibi Afrin'deki gözlem noktalarını boşalttı. Bu operasyonuna zımni olarak evet demek olduğu kadar hayır deme ihtimalini de barındırıyor. Moskova Suriye rejimi adına Faysal Mikdat'ın aksi yöndeki açıklamaları üzerinden hayır demiş de olabilir. El Bap operasyonu sırasında da böyle olmuş; Rusya ile rejim güçleri Türkiye'nin işini zorlaştırmışlardı. Zaman zaman kimliği meçhul uçaklar Türk askerlerine yönelik taciz atışlarında, taarruzlarda bulunmuşlardı. Şimdi de Rusya PYD karşısında askeri harekata kerhen evet diyor. Bununla birlikte bu grupla siyasi temaslarını kesme gibi bir niyeti yok. Yani Ruslar nezdinde de PKK eşkıyası çok kıymetli. İran ve Rusya ABD'nin eğilimlerine karşı çıksalar da Türkiye'ye taraftar oldukları söylenemez. İran, KJAK'a karşı olsa da zaman zaman Türkiye'ye karşı PKK unsurlarına kol kanat germektedir. Nitekim, Murat Karayılan'ı tutukladıklarını teyit ettikten sonra Alaeddin Burucerdi Murat Karayılan'ın yakalandığını yalanlamış yakalanan kişinin murat'lardan bir murat olduğunu söylemiştir! PKK Türkiye'nin gücünü kontrol etme noktasında onlar için işlevseldir ve değerlidir. Talabani bu PKK sempatisini bir gün şöyle açıklamıştı: Bir Kürt kedisini bile vermeyiz. Negatif aktör olan PKK bölgedeki bütün negatif aktörlerin işine gelmektedir.

PKK/PYD unsurları Türkiye'nin huzurlu ve istikrarlı Afrin'de huzura kastettiğini ileri sürmekte ve böyle propaganda yapmaktadır. Halbuki, Tel Ebyad, Menbec gibi yerlerde halkı bezdirdiği gibi etnik temizlik de yapmaktadır. Rakka'da ise IŞİD ile muvazaa halinde olduğu ortaya çıkmıştır. ABD ile Rusya'nın ortağı olan PKK ile PYD gibi türevlerinin kısa tarifi şöyle olmalıdır: Totaliter, Marksist ve ayrılıkçı. Bütün bu özellikleriyle yabancıların çıkarlarına hizmet ediyor. Bediüzzaman'ın dediği gibi ırkçı hareketler başkalarını yutarak büyürler. Bununla birlikte PKK kifayetsiz muhteristir, sadece yabancıların maşasıdır. Bu özellikleriyle bütün uluslararası güçlerin gündemine ve çıkarlarına hizmet ve hitap etmektedir. Bunun için Türkiye karşısında PKK'nın yanında kırılgan olsa da yekpare bir cephe görülüyor. Bu da Türkiye'nin doğru yolda olduğunun kanıtıdır.

Mustafa Özcan

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN