Arama

Enes Bayraklı
Ekim 29, 2018
Havalimanı değil, bağımsızlığımızın nişanı bir “zafer anıtı!"

İstanbul'un 3. Havalimanı'nın ilk etabı Cumhuriyetin kuruluşunun 95. yıl dönümünde bugün açılıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "bu sadece bir havalimanı değil, bir zafer anıtıdır" sözü bu eserin ekonomik değerini kat be kat aşan sembolik bir değeri olduğuna işaret ediyor.

Zira tüm siyasi ve ekonomik engellemelere ve karalamalara rağmen bu havalimanının bitirilmiş olması apaçık ve inkar edilemez bir başarıdır.

Böylece yeni Türkiye ayağına vurulmaya çalışılan prangaları birer birer sökerken tam bağımsızlık yoluna hız kesmeden devam ettiğini dünyaya ilan etmiş oluyor.

Havalimanı aynı zamanda aşağılık kompleksiyle malul eski Türkiye yerine özgüven sahibi Yeni Türkiye'nin yükselişine işaret ediyor.

İçine kapanık, çaresiz ve biz yapamayız psikolojisiyle malul eski Türkiye Bolu Dağı Tüneli gibi basit projeleri bile yıllarca bitirememiş ve alt yapı yatırımlarını yıllarca çürümeye terk etmiş idi.

Yeni Türkiye ise dünyanın en zor ve büyük projelerini zamanında bitiren, kendi toplumuna özgüven aşılayan, bir psikolojiyle ön plana çıkıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın projenin 29 Ekim'de açılması konusundaki hassasiyetinin arka planında Yeni Türkiye'nin en büyük sermayesi olan bu özgüveni diri tutmak olduğu açık.

Neticede Almanya Berlin'in yeni havalimanını 6 yıllık gecikmeye rağmen hala açamazken, Türkiye İstanbul Havalimanı'nın ilk etabını beş yıl gibi kısa bir sürede hizmete açıyor.

31 Ekim itibariyle iç hat uçuşları ile operasyonel hale gelecek olan havalimanının Türk Hava Yolları'nın Atatürk Havalimanı'ndan yeni havalimanına taşınmasıyla tam manasıyla 2019 Ocak ayında faaliyete başlayacağı öngörülüyor.

Bu aradaki 2 aylık gecikmeyi dillerine dolayanların kötü niyetli oldukları ise açık.

Zira proje ne bazılarının iddia ettiği gibi çamura saplandı, ne finans sorularından dolayı gerçekleştirilemedi ne de yıllarca bitirilemeyerek herkesin zarar ettiği bir projeye dönüştü.

Tam aksine Türkiye'yi havacılık alanında doğu-batı, kuzey-güney aksında bir transfer merkez haline getirecek ve ilk etapta yüz bin kişiye istihdam sağlayacak olan bu proje bugün birkaç eksik dışında açılışa hazır hale geldi.

Atatürk Havalimanı'nda halihazırda 35 bin kişinin istihdam edildiğini hatırlayacak olursanız projenin ilk etabının bile ne kadar büyük olduğu anlaşılıyor.

2025 yılında tüm etapların hizmete girmesiyle beraber 3. Havalimanı'nın doğrudan 225 bin kişiye dolaylı olarak da 1.5 milyon kişiye istihdam sağlayacağı hesap ediliyor.

Bu rakamlar da göstermektedir ki proje sadece siyasi olarak değil ekonomik olarak da yeni Türkiye'nin bağımsızlığını dünyaya ilan eden bir zafer anıtıdır.

Enes Bayraklı

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN