Mağcan Cumabayoğlu
Yirminci yüzyıl Kazak edebiyatına zirveyi yaşatan Mağcan Cumabayev, Türkistan bölgesinde Türklerin...
Osmanlı Devleti'nin duraklamaya başladığı dönemde tahta geçen III. Murad, babası II. Selim'in tek varisiydi. Padişah olduktan sonra ilk icraat olarak Kabe'nin duvarlarını tamir ettirdi. Saltanatı döneminde Osmanlı doğu vilayetlerinde en geniş sınırlara ulaştı. İşte III. Murad'ın hayatı...
**
🔷 Sarı Selim olarak da anılan II. Selim'in oğlu III. Murad, 1546 yılında doğar. Annesi Nurbanu Sultan, Hürrem Sultan'ın gelinidir. III. Murad ilk eğitimini Manisa Sarayı'nda alır. Tecrübe kazanması için küçük yaşta Aydın Sancakbeyliği'ne tayin edilir. Babası Selim Kütahya Valisi olunca Murad Saruhan Sancakbeyi olur ve padişahlığına dek burada idarecilik yapar.
🔷 Yetenekli, dindar ve iyi eğitim görmüş bir kimse olan Şehzade Murad, tahtın tek varisidir. Babasının vefatı üzerine 1574 yılında tahta geçer ve on ikinci padişah olur. İlk icraat olarak Kabe'nin duvarlarını tamir ettirir.
🔷 Saltanatının ilk yıllarında Kanuni döneminden beri devlet yönetiminde bulunan Sokullu Mehmet Paşa'ya karşı olan grubun etkisiyle hareket ettiği görülür.
🔷 III. Murad dönemi içerisinde Safevilerle, Avusturyalılarla ve Akdeniz'de İspanyol ve Portekizlilere karşı mücadele edilir. Osmanlı'yı Doğu'da en geniş sınırlara ulaştıran Ferhad Paşa Antlaşması, III. Murad döneminde imzalanır.
🔷 Batı'da Avusturya üzerine sefer emri veren padişah, bu cephede başarılı olamaz ve bazı kaleleri kaybeder. Akdeniz'de Fas'a verdiği destek sonucu Portekizlilere karşı büyük bir zafer elde eder. Böylelikle Fas üzerindeki Osmanlı etkisi artar. III. Murad sadece Kuzey Afrika'nın uzak kıyılarında değil aynı zamanda iç kesimlerinde de nüfuz tesis eder.
🔷 III. Murad'ın bıraktığı en önemli eser bugün Manisa'da yer alan Muradiye Külliyesi'dir. Planları Mimar Sinan tarafından hazırlanan külliye; cami, medrese, imaret, han ve tabhâneden oluşur.
🔷 Şiire ve edebiyata ilgi duyan padişah, pek çok şiir kaleme alır. Osmanlıca dışında Farsça şiirler de kaleme alan Sultan, şiirlerini divanında toplar. Eserlerinde Allah aşkı, ahiret, peygamber ve tasavvufi konuların ön planda olduğu görülür.
🔷 Böbrek ve mide rahatsızlığı bulunan III. Murad, 1595 yılında vefat eder. Padişahın naaşı Ayasofya haziresine defnedilir.
FİKRİYAT.COM SOSYAL MEDYADA!
Fikriyat'ı aşağıdaki sosyal medya adreslerinden takip edebilirsiniz;
👉 YOUTUBE 🔔
👉 Fikriyat.com mobil uygulamasını ise buradan indirebilirsiniz.
Görüş ve önerileriniz için bizlere ulaşabileceğiniz e-posta adresimiz:
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan FİKRİYAT veya fikriyat.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yirminci yüzyıl Kazak edebiyatına zirveyi yaşatan Mağcan Cumabayev, Türkistan bölgesinde Türklerin...
Yaşadığı dönemde cesaretiyle adından çokça söz ettiren Dilşad Hatun, eşinin vefatından sonra...
Herat'ı ilim ve sanat merkezi haline getiren Hüseyin Baykara, cesur ve başarılı bir hükümdar...
On altıncı yüzyılda yaşayan musikişinas ve yetenekli kadın şairi Amannisa Han, Seyid Han'ın...
Selçuklu tarihinin başarılı sultanlarından biri olan İzzeddin Keykavus, yaptığı fetihlerle...
Türklerin korkusuz yiğidi Osman İslamoğlu, Çin işgaline karşı örnek bir direnişe imza atan...