Arama

  • Anasayfa
  • Tarih
  • Fatih Sultan Mehmet’ten Sultan Abdülaziz’e asırlık şifa merkezleri

Fatih Sultan Mehmet’ten Sultan Abdülaziz’e asırlık şifa merkezleri

İliklerimize kadar soğuğu hissetmeye başladığımız şu günlerde, yüzyıllarca şifa kaynağı olarak görülen hamamların sezonu da açıldı. Osmanlı İmparatorluğu’nda hemen her padişah ve sultanın yaptırdığı hamamlar, günümüzde yabancı turistlere hitap etmek için şekil değiştirse de ‘hamam kültürü’ hala korunmaktadır. Osmanlı’dan günümüze miras kalan sıcacık hamamlarda vücudunuzdaki toksin ve ölü derilerden arınırken, zihinsel olarak da gevşeyebilirsiniz. Özellikle soğuk havalarda tercih edilen hamam keyfinde, göbek taşında yapılan köpük masajında kaslarınız gevşerken, tellak veya natırların keçi kılından yapılma keseleri ise derinizi yumuşatır. Siz de ‘Hamama girip terlemek’ istiyorsanız; Avrupa ve Anadolu Yakası’nda sizin için seçtiğimiz hamamlara göz atabilirsiniz.

Fatih Sultan Mehmet’ten Sultan Abdülaziz’e asırlık şifa merkezleri
Yayınlanma Tarihi: 11.11.2017 00:00:00 Güncelleme Tarihi: 11.11.2017 11:50

Karaköy Kılıç Ali Paşa: Osmanlı donanmasının en güçlü komutanlarından Kaptan-ı Derya Kılıç Ali Paşa tarafından 1578 yılında Mimar Sinan'a leventlere hizmet vermesi amacıyla inşa ettirildi. Rezervasyonun gerekli olduğu hamamda giriş ücreti 190 liradan başlıyor.

Çemberlitaş: III. Murad'ın annesi Nurbanu Sultan tarafından 1584 yılında inşa ettirilen hamamda standart hizmetin bedeli 80 TL.

Galatasaray: Sultan II. Beyazıt tarafından 1481 yılında Galatasaray Külliyesi'nin içine inşa ettirilen hamama giriş 70 TL.

Beyoğlu Ağa: Fatih Sultan Mehmet tarafından 1454 yılında av evi olarak inşa edilen bina üst iki kat daire altında da hamam olarak tasarlandı. Bina Fatih Sultan Mehmet ve şehzadelerinin özel hamamı olarak kullanıldı. Osmanlı'nın son yıllarına kadar padişahlar ve şehzadeleri tarafından özel olarak kullanılan hamam, 1924 yılından sonra halka açıldı. Geleneksel hizmetler 70 liradan sunuluyor.

Kadıköy Aziziye: Sultan Abdülaziz tarafından 1860 yılında yaptırılmıştır. Hamama giriş bedeli 25 TL'dir.

Ayasofya Hürrem Sultan: Hürrem Sultan tarafından 1556 yılında Mimar Sinan'a inşa ettirilen hamamda kese, köpük masajı ve Osmanlı şerbeti ikramı 80 Euro'dan başlarken, fiyat 160 Euro'ya kadar çıkıyor.

Beylerbeyi: Rabia Sultan'dan yadigar hamama giriş 35 TL. Papatya yağlı masaj ise 75 TL.

Üsküdar Çinili: 1.Ahmet'in eşi Kösem Sultan tarafından 1642 yılında Üsküdar'daki Çinili Camii külliyesine yaptırıldı. Hamamda alacağınız hizmetler 45 TL'den başlıyor.

Gedikpaşa: Kapalıçarşı'ya komşu olan hamam Gedik Ahmet Paşa tarafından 1475 yılında Mimar Hayrettin'e yaptırıldı. Kadın ve erkek bölümlerinin ayrı olduğu hamam bölgedeki havuzlu tek Türk hamamı. Hamam kullanımı 70 TL.

Cağaloğlu: I. Mahmut tarafından 1741 yılında Ayasofya Külliyesi'ndeki kütüphanesine ve Ayasofya Camii'ne gelir sağlamak için yaptırılmıştır. İstanbul'un en büyük çifte hamamlarından olan Cağaloğlu Hamamı'nda Florence Nightingale, Alman İmparatoru II. Wilhelm, Adile Naşit, Mustafa Kemal Atatürk, Gianfranco Ferre, Ömer Şerif, Harrison Ford gibi ünlü kişilikler hizmet aldı. Hamamdaki hizmetler 80 TL'den başlıyor.

HAMAMIN FAYDALARI: Sıcak hava ve buharın etkisiyle vücuttaki tüm gözenekler genişler ve ölü deri yumuşar. Ardından yapılan kese ile genişleyen gözenekler temizlenir. Böylece hem cildiniz ölü deriden arınır hem daha fazla oksijen alır hem de cildin genç ve sağlıklı kalması sağlanır. Lenf sistemine de iyi gelen hamam aynı zamanda stresi azaltır ve zihni dinginleştirir. Kas ağrıları ve krampları gideren hamam bağışıklık sistemini de güçlenir. Ancak kalp ve tansiyon hastaları ile hamilelerin hamamda bulunması önerilmiyor.

SARAY ADETİ

Hamama girip de kese yaptırmamak olmaz. Osmanlı'da keçi kılı ve ipek keseler makbuldü. Kuru ve ince derili kişilere ipek, normal veya yağlı ciltlere keçi kılı kesesi yapılıyordu. Kesenin ardından da doğal sabunlarla köpük masajına geçiliyordu.Limon, gül, defne, lavanta ve miski amber sabunlarıyla yapılan köpük banyosundan sonra cilt gül yağıyla nemlendiriliyordu.

Star

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN