Arama

Arınma gecesi: 12 saatlik Amerikan korkusu

Amerika... Birçok aksiyon ve macera filminin başkahramanı olarak bilinir. Hatta bazı filmlerde o kadar yüceltilir ki, bir süreden sonra "Amerika propagandası" cümleleri çıkar ağzımızdan. Şiddeti adeta pop kültürünün bir parçası haline getirip ve estetize edildiği Amerika…Amerikan halkına ‘‘Sizi yeniden rüyaya kavuşturacağız. ’diyenler bu sorunlara ne çözüm buldu dersiniz? Arınma… Yani yılın bir günü 12 saatliğine gasp, yağma, cinayet de dâhil olmak üzere tüm suçları yasallaştırdılar.

Arınma gecesi: 12 saatlik Amerikan korkusu
Yayınlanma Tarihi: 3.9.2018 00:00:00 Güncelleme Tarihi: 03.09.2018 17:25

Peki, yoksulluğun çözümü tüm bu zenginliği yaratan yoksulları öldürmek mi?

İLK ARINMA

Amerikan sinemasının popüler filmlerinden biri olan Arınma Gecesi'nin ilk filmi 2013 yılında çıktı.1980 yılında Amerika'daki başkanlık seçiminde aday olan ve ardından seçilen Ronald Reagan, seçim konuşmalarında şu sloganı atıyordu: "Make America Great Again!"

Amerikan rüyası sona ermiş ve kâbusa dönmeye başlamıştır. Yükselen yoksulluk, mali krizler ve işsizlik Amerika'nın derin bir kriz yaşamasına sebep olmuştu. Yaşanan bu sorunlara çözüm bulamayan Demokrat Parti ve Cumhuriyetçi Parti'ye alternatif, egemen sınıfın yeni temsilcisi olarak "Amerika'nın yeni kurucuları" (NFFA) ortaya çıkmıştır. Bu parti, Amerikan rüyasını yeniden gerçekleştirmek için halka çözümler sunmuş ve halk tarafından destek buldu. Bu halk desteği NFFA'yi iktidara taşındı.

SİYAHİLER VE YOKSULLAR

Peki, Amerika halkına "Sizi yeniden rüyaya kavuşturacağız." diyenler bu sorunlara ne çözüm buldu dersiniz? Arınma… Yani yılın bir günü 12 saatliğine gasp, yağma, cinayet de dâhil olmak üzere tüm suçları yasallaştırdılar. Bu fikir ilk olarak Staten Adası'nda denendi. Bu noktada adanın demografik yapısı ise şöyleydi: Staten Adası yoğunlukla Siyahilerin ve yoksulların yaşadığı bir bölgedir. Yani bu bölgenin seçilme sebebi sadece bir ada olmasından değil, aynı zamanda ilk kurbanların da kolaylıkla bulunabileceği bir yer olmasından ötürü seçildi.

IRKÇILIKTAN BESLENME

NFFA bu ilk deneye katılan vatandaşlara kendilerini yoksulluktan kurtulacaklarını düşündürecek miktarda ücretler verdi. Bu projeyle, yoksulların birbirini katledeceğini ve böylelikle "fazlalıklardan" kurtularak işsizliği ve yoksulluğu bitireceğini uman NFFA aslında bir hüsranla karşılaştı. Arınma gecesinin sakinleri genellikle hırsızlık yaparak bu anı değerlendirdi. Özünde film, "yeni Amerikan rüyasının" Amerika halkı arasında artan ırkçılıktan beslendiğini ön plana çıkarıyor. Sadece ırkçılık değil, bu yeni projede yükselen yoksulluğu ve artan işsizliği bitirmek adına yoksulları öldürmek çözüm olarak görülüyor.

GÜNÜMÜZÜN ABD'Sİ

Yakın geleceğin ABD'sindeyiz. Yeni bir ülke kurulmuş. Ülkenin kurucularıysa suçtan korunmak için yeni bir sistem geliştirmişler. Bu sistem sayesinde, ağır suç işleme oranı yüzde 1'lere kadar düşmüş, kişi başı gayrisafi milli hâsıla almış başını gitmiş, ekonomi tavan yapmış.

Buraya kadar her şey güzel görünse de mükemmel görünen bu sistemin bir kusuru var. Günah çıkarmanın yerini alan, 'Arınma Gecesi' her şeyin yapılabildiği bir gece… 12 saat boyunca devletin olmadığı, polislerin imdadınıza koşmayacağı, hastanelerin size bakmayacağı bir kâbus.

"Make America Great Again"

"Make America Great Again", Türkçesi "Amerika'yı yeniden harika yap" sloganı Donald Trump'ın ABD Başkanlık seçimlerindeki sloganı idi. Bu sloganın sürekli tekrarı etrafında üretilen ırkçı, cinsiyetçi ve dinci söylem vardı.

REAGAN'DAN TRUMP'A "HARİKA" OLAMAYAN ABD

Trump'un ABD'yi "harika yapacak yolun" nereden geçtiğine dair ırkçı, faşist, milliyetçi bir söylem ortaya koydu. Seçilir seçilmez ilk röportajında 2-3 milyon göçmenin acilen sınır dışı edileceğini, bu göçmenlerin hepsinin kaçakçılık, çetecilik yaptığını savundu. Meksika sınırına duvar örüleceğini söyledi ve ilk görüşmelerinden birini İngiltere'deki milliyetçi partinin faşist başkanı Nigel Farage ile yaptı.

Umut Düzgün Bulut - Mete Kağan Yıldırım

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN