Arama

En büyük zehir ve sessiz katil “Şeker

Günlük hayatta tükettiğimiz yiyeceklerden elde edilen fazla şeker vücutta doğrudan yağa dönüşür. Hem yediğimiz tatlılarda hem de çay ve kahvelerde vücuda fazlaca şeker girer. Bu şeker basit şeker olarak adlandırılan ve vücuda faydası olmayan şekerdir.

En büyük zehir ve sessiz katil “Şeker”
Yayınlanma Tarihi: 3.5.2018 00:00:00 Güncelleme Tarihi: 03.05.2018 19:23

"Yediğimiz ekmek ve diğer tahıl ürünleri de sindirildiğinde şekere çevrilir. Bu nedenle, insanın aslında şeker gereksinmesi yoktur."

Şeker; un, yağ, ceviz, fıstık, kaymak gibi besinlerle karıştırılıp kalori değeri çok yüksek tatlılar yapılır. Şekerlemelerin esası da şekerdir. Tatlı ve şekerlemeler zevkle sevilerek yenir. Böylece kişi farkında olmadan harcadığından fazla kalori alır ve obeziteye neden olur.



Obezite ise birçok hastalığa zemin hazırlar. Şekerin zehir etkisi yaratmaması için dengeli ve yerinde kullanılması gerekir. Yediğimiz ekmek ve diğer tahıl ürünleri de sindirildiğinde şekere çevrilir. Bu nedenle, insanın aslında şeker gereksinmesi yoktur. Yani hiç şeker tüketmesek de vücudumuz buna ihtiyaç duymaz.

SALGIN BİR HASTALIK "ŞEKER"

Şeker, vücudun istediği bir besin değil, gerektiğinde diğer gıdalardan kendisinin üretebildiği bir besindir.

Nişastalı ve şekerli besinler yendikten sonra sindirilir ve meyvelerde bulunan basit şekerler şeklinde kana geçer. Sindirim sistemine şeker ve nişastalı maddelerin girmesi, pankreas organımızı uyararak "insülin" hormonunun salgılanmasını sağlar.

Bu hormon, şekerin hücre içine girerek karaciğerde saklanmasına, parçalanarak vücut tarafından kullanılmasına yardımcı olur.

Normal durumda kandaki şeker miktarı ile salgılanan insülin hormonu miktarı, dengelidir. Böylece, yediğimiz şeker ve nişastalı besinlerden sindirim sonucu oluşan şeker kanda durmaz. Bir kısmı karaciğerimizde yedek olarak tutulur, kalanı da hücrelerde parçalanarak enerjiye ya da yağa çevrilir.

Amerikan Kalp Derneği tarafından tavsiye edilen şeker miktarı, günde altı tatlı kaşığı. Fakat The American Journal of Clinical Nutrition'da yayımlanan yeni bir araştırmaya göre, biz her gün bunun üç katından fazlasını alıyoruz. Bu da, gün aşırı şekerden gelen en az 300 eksta kalori demek. Cleveland Kliniği Wellness Enstitüsü'nden Uzman Kristin Kirkpatrick, "Aşırı şeker tüketimi adeta salgın hâline geldi" diyor.

ŞEKER YOL AÇTIĞI HASTALIKLARA HABER VERMEMEKTEDİR

Özellikle küçük çocuklarda şekerli mamalar çok yendiğinde, büyüme, gelişme duruyor ve çocuklar hastalanıyor. Obezite her hastalığın öncüsüdür ve obezitenin temel nedeni aşırı şeker tüketimi. Aşırı fruktoz alımı leptin direncini de artırıyor. Leptin bize yeterli miktarda yemek aldığımızı bildiren bir hormondur.

Buradaki problem ise genellikle beyinden gelen bu sinyali dikkate almamamızdan kaynaklanıyor.



Şekerin "sessiz katil" olarak adlandırılmasının nedeni ise yol açtığı hastalıklara haber vermeden, yani belirtiler göstermeden neden olmasıdır. Şekerin obezite dışında yol açtığı pek çok rahatsızlık bulunuyor.

Vücudumuz; meyve, bal ya da sütte bulunan doğal şeker ile şeker kamışı ve şeker pancarından çıkarılan işlenmiş şeker arasında ayrım yapamıyor. Aldığımız bütün şeker, glikoz ve fruktoz olarak parçalanarak karaciğer tarafından işleniyor. Şeker glikojen ya da yağ olarak depolanıyor ya da glikoz olarak kan yoluyla hücrelerde kullanılmak üzere dağıtılıyor.



Sağlık açısından belirleyici olan, alınan şekerin miktarı. Hangi türden olursa olsun, beslenmemizdeki şeker miktarının toplam yediklerimizden aldığımız enerjinin yüzde 10'unu aşmaması gerekiyor. Yani yaşa, kiloya, aktiflik durumuna göre değişmekle beraber, aldığımız şekerin ortalama olarak erkekler için günde 70 gramı, kadınlar için ise 50 gramı aşmaması gerekiyor.

HANGİ BESİNLER ŞEKERE ALTERNATİF OLARAK KULLANILABİLİR?

"Dişlerin çürümesini önleyen flor ve bağışıklı sistemini güçlendirerek kanser önleyici işlevi olan Selenyum gibi minerallerde hurmalarda bulunuyor."

KANSERİ ÖNLEYİCİ, ANTİOKSİDAN KAYNAĞI, KALP İLACI "HURMA"

Potansiyel sağlık faydaları ve zengin hayati besinleri barındırması hurmayı hemen hemen ideal bir gıda haline getiriyor. Şeker, protein, lif ve yağın dışında 15 farklı mineral ve C, B1, B2 ve A Vitaminleri içeriyor. Dişlerin çürümesini önleyen flor ve bağışıklı sistemini güçlendirerek kanser önleyici işlevi olan Selenyum gibi minerallerde hurmalarda bulunuyor.



Hurma, insan vücudunun sağlıklı ve zinde kalabilmesi için hayati önem taşıyan 10'dan fazla element içermektedir. Bu nedenle günümüzde bilim adamları, insanın sadece hurma ve suyla yıllarca yaşayabileceğini belirtmektedirler. Bu konuda tanınmış uzmanlardan biri olan V. H. W. Dowson ise, bir hurma ve bir bardak sütün bir insanın günlük besin ihtiyacını karşılamaya yeteceğini söylemektedir.

BAL



Organik bal; içinde pek çok vitamin ve mineral içerir. Hakiki bal içinde bu bileşimler süper oranda bulunduklarından sağlık açısından çok faydalıdırlar. Ayrıca bal, şeker yerine kullanılabilecek en iyi tatlandırıcılardan biri.

STEVIA

Stevia, Japonya'da otuz yılı aşkın süredir milyonlarca kişi tarafından tatlandırıcı ve gıda katkısı olarak kullanılıyor. Güney Amerika'da ise yüzyıllardır tatlandırıcı ve şifa bitkisi olarak kullanılmaktadır. Bu bitkiden elde edilen özütün, kan şekerini düzenleyici etkileri olduğu kabul ediliyor. Stevia normal şekerden çok daha tatlı olduğu halde bileşiğinde şeker içermiyor.

MEYAN KÖKÜ

Bitkiler içinde hala etkileri tam anlaşılamamış çok güçlü bir bitkidir. Sinir sisteminden tutunda, sindirim sistemine kadar fayda vermediği sistem yok gibidir. Tek kusuru, vücuttan potasyum atımını hızlandırdığından tansiyonu bir miktar yükseltmesi ve şekerden 50 kat tatlı olması nedeni ile diyabetliler için tüketiminin sınırlı olması.

KURU ÜZÜM

Faydaları sıralanamayacak diğer bir besindir. Ancak şeker hastaları için tüketimi oldukça sınırlıdır. Bunun dışında siyah üzüm kurusu ve üzüm çekirdeğinin mutlaka tüketilmesi gerekmektedir.

Bunların dışında; meyve tüketimi de şeker ihtiyacını karşılayacağından iyi bir alternatiftir. Tam tahıllı ürünler ve bakliyat ürünlerini de tüketmek gerekmektedir. Gördüğünüz gibi Şeker yerine ne kullanılmalı? Sorumuz için alternatif çok. Yapmamız gereken birazcık kendimize özen göstermemiz.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN