Arama

  • Anasayfa
  • Müzik
  • Bir babanın izinden gelen başarı: Göksel Baktagir

Bir babanın izinden gelen başarı: Göksel Baktagir

7 yaşında babasından çalmayı öğrendiği mandolin ile müzik hayatına başlayan ve dünyanın pek ülkesinde konserler veren sanatçı Baktagir 'Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülleri'nin verileceği kişiler arasında yer almanın mutluluğunu yaşıyor.

Bir babanın izinden gelen başarı: Göksel Baktagir
Yayınlanma Tarihi: 2.11.2017 00:00:00 Güncelleme Tarihi: 02.11.2017 12:45

Kırklareli'de henüz 7 yaşında babasından çalmayı öğrendiği mandolin ile müzik hayatına başlayan, 14 yaşında tanıştığı kanunu ile dünyanın birçok ülkesinde konserler veren sanatçı Göksel Baktagir, "Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülleri"nin verileceği kişiler arasında yer almanın mutluluğunu yaşıyor.


Baktagir, yaptığı açıklamada, 1966 yılında Kırklareli'de bir ayakkabı ustası ve birçok müzik enstrümanı çalabilen baba ile ev hanımı annenin oğlu olarak dünyaya geldiğini ve müzik hayatına 7 yaşında babası Muzaffer Baktagir'in gözetiminde başladığını söyledi.

Yine babasının yönlendirmesiyle 10 yaşında bağlama, 14 yaşında ise kanunla tanıştığını belirten Baktagir, 1988 yılında İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı'ndan mezun olduktan bir yıl sonra tanburi Necdet Yaşar yönetimindeki Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Devlet Türk Müziği Topluluğu'na girerek profesyonel olarak müzik hayatına başladığını ifade etti.

"EN BÜYÜK ŞANSIM RAHMETLİ BABAM"

Baktagir, babasından çalmayı öğrendiği kanunu ile yurt içi ve İngiltere, Fransa, Danimarka, İsveç, Belçika, Hollanda, Almanya, İspanya, İtalya, İsviçre, Makedonya, Malta, ABD, Kanada, Arjantin, Malezya, Hindistan, Türkmenistan, Azerbaycan ile Japonya'da konserler verdiğini anlattı.

Müzik hayatında babasından dolayı çok şanslı olduğunu dile getiren Baktagir, "Benim en büyük şansım rahmetli babam Muzaffer Baktagir'dir. Babamın desteğiyle müzikle mandolin ile 7 yaşında, bağlama ile 10 yaşında tanışmamın ardından 14 yaşında kanun ile tanıştım, yaşım 52. 38 yıldır bu enstrümanın sırlarını çözme yolculuğum devam ediyor." diye konuştu.


"BANA BÜYÜK BİR SÜRPRİZ OLDU"

Baktagir, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan "Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülleri"ne layık görülen sanatçılar arasında kendisinin de bulunmasından büyük mutluluk duyduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarında kendi adını da duyduğunda çok heyecanlandığını ifade eden Baktagir, şöyle devam etti:

"Bana büyük bir sürpriz oldu. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan "Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülleri"nin verileceği kişiler arasında yer almam, gerçekten gurur vesilesi ve büyük bir onurdur. Biz sanatçılara aslında bu tarz verilen ödüller ilhamımızı daha çok arttırdığı gibi sorumluluğumuzu da arttıran sebepler oluyor."

Gelecek kuşaklara bir şeyler bırakabilmek için gayret ettiğine işaret eden Baktagir, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür etti.

İcra ettiği kanun enstrümanının halk arasında "Türk müziğinin piyanosu" olarak bilindiğini aktaran Baktagir, "Piyanoya da baktığınızda bir kanun görünümü vardır. Ben de bu güzel enstrümanı bir müzik eğitim aracı olarak ilköğretim çağlarındaki öğrencilerle buluşturmayı hedefleyerek bir proje geliştirdim. Hedefimiz; Milli Eğitim Bakanlığımıza bağlı okullarımızda, müzik sınıflarına birkaç kanun katabilmek, öğrencilerimizin bizim makamsal müziğimizi de öğrenmeye uygun olan bu kanunu geliştirmek, yaymak." değerlendirmesinde bulundu.

Beste çalışmalarına konservatuvar yıllarında başlayan kanun sanatçısı Göksel Baktagir'in, sözlü ve enstrümantal olarak yaklaşık 400 eseri bulunuyor.

Birçok bestesi ödül alan Baktagir, 1984'ten bu yana, kanun icrasında diğer tekniklerin yanı sıra, özellikle "sol el" için geliştirdiği teknik üzerine çalışmalarını sürdürüyor.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN