Arama

Bir cami terasından İstanbul’u temaşa etmek

Beykoz gibi bir tarafı köy, bir tarafı lüks villalar ve bir tarafı da kentsel dönüşüm müddetinde olan bir semtin, en güzel yerine inşa edilen Karlıtepe Merkez Cami’nin seyir terasından da Güzel İstanbul’a tepeden bakabiliyorsunuz.

Bir cami terasından İstanbul’u temaşa etmek
Yayınlanma Tarihi: 7.4.2018 00:00:00 Güncelleme Tarihi: 07.04.2018 17:00

Caminin minaresinde bir şerefe gibi tasarlanmış seyir terası sekizgen şekilde ve her köşesinde başka bir manzara var. Bir tarafından denizi ve üç köprüyü görürken, diğer tarafından şirin görünümlü ama bir o kadar da lüks villalara tepe noktasından bakıyorsunuz. Bir diğer köşede ise şahane bir orman manzarası bulunuyor.

Yukarıdan oldukça ufak görünen müstakil bahçeli evlerden horoz, aşağıdaki okuldan çocuk seslerini işitiyorsunuz. Doğa, kuş ve çocuk sesleri içinizi ısıtırken, gökyüzüne bu kadar yakın hissetmek de sizi mutlu ediyor.

Yalnız seyir terasından da ilginci, seyir terasının hemen bir alt katındaki 44 metre yüksekliğindeki mütevazı kütüphane. Öyle bir kütüphane ki, hem ilginç tasarımı ile hem manzarasıyla hem de kurgusu ile muhteşem. Kur'an-ı Kerim'in ilk ayeti olan "Oku!" emrinin mimaride karşılık bulduğu hâli. Kütüphane, seyir terası ve köşk şeklindeki müezzin mekânı

Asırlardır süregelen külliye plan şemasının tek bir camide küçük bir ölçekte toplanmış hâlini anımsatıyor: cami, kütüphane, abdesthane ve seyir terası. Seyir terasını, avlunun küçük ve çok farklı bir versiyonu olarak düşünmek yanlış olmaz.

Kütüphane de hem ders çalışma, tefekkür etme ve ilim sağlama açısından külliyelerdeki karşılığını küçük ölçekte bulmuş.

Cami minaresine çıkış ücretsiz, yalnız kütüphanenin gelişmesi adına dileyen kişinin yardımda bulunması için bir bağış kutusu var. Ancak buraya para atmak ya da atmamakta serbestsiniz. Kütüphane küçük olmasına rağmen, yine de birçok türde kitap var: Sanat tarihi, kişisel gelişim, tarih, dil ve çocuk kitapları; albümler, sözlükler, dini içerikli kitaplar gibi birçok türde kaynak elde edebilirsiniz.

Bu mütevazı kütüphanede cam kenarında, manzara karşısında kitap okumak, incelemek veya ders çalışmak çok huzur verici olmaktadır. Sınav dönemlerinde sakince ders çalışma için de ideal. Veya aşağıdan bir bardak çay alıp içebilir, manzaranın tadını çıkarabilirsiniz.52 metre yüksekliğindeki bu minareye çıkabilmek de oldukça kolay, çünkü ziyaretçiler için asansör yapılmış. Bu da merdiven çıkmak istemeyenler, yaşlılar ve engelliler için bir avantaj.

Minareden indiğinizde yan taraftaki restoranda yemek yiyebilir ve keyif yapabilirsiniz. Çocuklu kişiler için de oldukça uygun bir yer. Dışarı tekrar çıktığınızda bahçelerden gelen horoz seslerine daha da yakın oluyorsunuz. Az önce 52 metre yükseklikteyken şimdi yerde olup minareye aşağıdan bakmanın getirdiği garip duyguyu siz de hissedeceksiniz.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN