Arama

Bir tık uzaklıkta 375.000 görsel

Metropolitan Museum of Art, Creative Commons ile iş birliği yaparak arşivindeki 375.000 sanat görselini ücretsiz olarak kullanıma sundu.

Bir tık uzaklıkta 375.000 görsel
Yayınlanma Tarihi: 26.3.2018 00:00:00 Güncelleme Tarihi: 26.03.2018 22:34

Sanat galerileri ve kütüphaneler son yıllarda arşivlerinin belli bir bölümünü ücretsiz olarak internete açıyor olmakla birlikte, literatür ve çeşitli kaynaklara ulaşabilme noktasında önemli uğrak noktaları olmaya da devam ediyor. Guggenheim Müzesi 200'ü aşkın sanat kitabını, Kongre Kütüphanesi Japon işi 2.500'den fazla ahşap baskı eseri, The National Gallery of Art, 45.000'den fazla eseri, UCLA ise vintage çocuk kitapları arşivini ücretsiz olarak internete açtıklarını duyurarak bu kervana katılmıştı. Şimdi ise New York'un dünyaca ünlü Metropolitan Sanat Müzesi, dijital arşivindeki 375.000 eseri herhangi bir kullanım kısıtlaması olmadan internete açtı.

GENİŞ BİR KOLEKSİYON

Metropolitan Museum of Art, 1870 yılında Amerikan toplumuna sanat eğitim düzeyini geliştirmek amacıyla kuruldu. Açılışı 20 Şubat 1872'de yapıldı. Metropolitan Museum of Art, kısaca "the Met", New York City'de bulunan ve Amerika Birleşik Devletleri'ndeki en büyük sanat müzesi ve dünyadaki en çok ziyaret edilen sanat müzelerinden birisidir. Kalıcı koleksiyonu, on iki küratörlük bölümü arasında bölünmüş iki milyondan fazla eser içerir.


Enthroned Vishnu, Hindistan (9. Yüzyıl)

Manhattan'ın Museum Mile'ndaki Central Park'ın doğu ucunda olan ana bina, dünyanın en büyük sanat galerilerinden biridir. Çok daha küçük bir ikinci mekân, Upper Manhattan'daki Fort Tryon Parkı'ndaki The Cloisters, Ortaçağ Avrupa'sından sanat, mimari ve eserlerin geniş bir koleksiyonunu içerir.

Müzenin kalıcı koleksiyonu, klasik antik ve eski Mısır'dan gelen eserler, hemen hemen tüm Avrupa ustalarından gelen tablolar, heykeller ve kapsamlı bir Amerikan ve modern sanat koleksiyonundan oluşur. Müze, Afrika, Asya, Okyanus, Bizans, Hint ve İslam sanatından oluşan geniş bir koleksiyonu barındırmaktadır. Kostümler ve aksesuar koleksiyonlarının yanı sıra dünyanın dört bir yanından antik silah ve zırh örnekleri de bulundurmaktadır.

METROPOLİTAN SANAT MÜZESİ (THE METROPOLITAN MUSEUM OF ART)

Metropolitan Sanat Müzesi, 5.000 yıllık bir zaman dilimini ve çok sayıda kültürü kapsayan geniş kapsamlı koleksiyonuyla birlikte müze çatısı altında, yalnızca ikonik sanat eserleri, müzik aletleri değil asırlık kostümlere ve zırhlara da rastlanılması da mümkün. 2014'te de benzer bir arşiv açma girişiminde bulunan müze, bunu Open Access (açık erişim) adını verdiğini politikasıyla güncelledi. Bu yeni politika müzenin dijital arşivini, "ticari ve ticari olmayan kullanım da dâhil olmak üzere herhangi bir amaçla, müzenin izni olmaksızın ücretsiz" kullanıma yeşil ışık yakıyor.


(Pablo Picasso, 1932)

Yunan ve Roma Heykel Galerisi: Antik Yunan ve Roma sanatının ünlü heykellerini bulabileceğiniz koleksiyonda bu medeniyetlerin ulaştığı en geniş sınırlardan getirilen heykeller mevcut.

Vermeer Koleksiyonu: Galeri 17. yüzyılın ünlü ressamı Johannes Vermeer'in günümüze ulaşan 36 tablosundan beşini bünyesinde barındırıyor.

Asya Sanat Koleksiyonu: 14. yüzyıldan kalma yedi buçuk metre uzunluğundaki Çin muralından Buddha portrelerine kadar müzenin en zengin koleksiyonu.

Empresyonist Hazine: İçlerinde Monet, Degas, Cézanne ve Picasso eserleri ile 17 adet Van Gogh tablosunun yer aldığı koleksiyonda, 19 ve 20. yüzyıl Avrupa sanatının önemli tablo ve heykelleri bulunuyor.

Edouard Manet ( The monet family in the garden )

Edvard Munch (Night Cafe 1901)

Fernando Botero (Dancing in Colombia -1980)

Caravaggio (Michelangelo Merisi), The Denial of Saint Peter (1610)

Dendur Tapınağı: Dünyanın batı yarımküresinde bütün halde günümüze gelmeyi başarmış tek Mısır tapınağı olan Dendur, iki bin yıllık tarihi ve görkemiyle müzenin popüler eserleri yer alıyor.​

Creative Commons telif hakları alanında esneklik ve paylaşımı yaygınlaştırmak amacıyla kurulmuş bir organizasyon ve düşünce olarak, kullanımı kolay ve ücretsiz telif hakkı lisanslarıyla yasal olarak bilgi, fikir ve görsel paylaşımını teşvik etmeyi amaçlıyor.

CC0 (Creative Commons - Yaratıcı Beraberlikler)Yönetim Kurulu Başkanı Ryan Merkley, "Dijital çağda keşfetmeye, yeniliğe ve işbirliğine teşvik etmemiz için paylaşmak temel bir işlev görüyor" dedi.

Açık erişim dâhilindeki görsellere Met'in internet sitesinden erişebilmek için koleksiyonda arama yaparken tek yapmanız gereken sayfanın sol alt tarafındaki "Show Only" menüsü altındaki "Public Domain Artworks" seçeneğinin işaretli olmadığından emin olmak. Ayrıca Creative Commons'ın sitesinde Metropolitan Museum of Art filtresini kullanarak da arşivi görebilirsiniz.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN