Arama

16 ülkede 550 kişi Türk okçuluğunu öğreniyor

Yunus Emre Enstitüsünün (YEE) geleneksel Türk okçuluğunun dünyaya tanıtılması amacıyla hayata geçirdiği "Kemankeş Projesi" kapsamında geçen ay 16 ülkede başlatılan okçuluk kurslarında açılan sınıf sayısı 50, kursiyer sayısı da 550 oldu.

16 ülkede 550 kişi Türk okçuluğunu öğreniyor
Yayınlanma Tarihi: 3.3.2018 00:00:00 Güncelleme Tarihi: 03.03.2018 15:44

19 Ekim'de YEE ve Okçular Vakfı iş birliğiyle hayata geçirilen projeyle geleneksel Türk okçuluğunun tarihi, sportif, kültürel ve eğitim nitelikleriyle kavranması, dünyaya tanıtılması ve bu alanda sporcular yetiştirilerek kültürler arası bağların geliştirilmesi amaçlanıyor.

16 ÜLKEDEN 550 BAŞVURU YAPILDI

İstanbul'daki eğitime başvuranlar arasından 40 sporcu seçildi. Bu sporcular, 27 Kasım - 4 Aralık 2017 tarihleri arasında İstanbul'daki Okçular Vakfı Spor ve Kültür Merkezi'nde bir haftalık yoğun bir eğitim aldı.

Osmanlı menzil oku yapımından yay kurulumuna, ok atma tekniklerinden Türk okçuluğu puanlama sistemine kadar birçok konunun öğretildiği eğitim programının sonunda Okçular Vakfı Kurucu Mütevelli Heyeti Üyesi Bilal Erdoğan, YEE Başkanı Şeref Ateş ve Okçular Vakfı Başkanı Haydar Ali Yıldız, sporculara sertifikalarını törenle verdi.

16 ülkede yapılacak eğitimler için müfredat, Türk Okçuluğu El Kitapçığı, görsel kaynaklar, okçuluk malzemeleri aralık ayında hazırlanarak ocak ayının ilk haftasında söz konusu ülkelerdeki YEE merkezlerine gönderildi.

Ocak ayında duyurusu yapılan kurslar için yoğun başvuru yapıldı. Şubat ayının ilk haftası itibarıyla 16 ülkede başlayan kurslarda açılan sınıf sayısı 50'ye, kursiyer sayısı da 550'ye ulaştı. Bu kurslarda ilk aşamada 36 saatlik temel eğitim veriliyor.

DERECEYE GİRENLER TÜRKÇE YAZ OKULUNA KATILACAK

Üç ay sürecek kursların ardından her ülkede Türk Okçuluğu puanlama sistemiyle yarışmalar düzenlenecek ve dereceye giren sporcular, 2018 Türkçe Yaz Okuluna katılma hakkı kazanacak.

Kazanan sporcular, ağustos ayında Erzurum'da gerçekleştirilecek Türk Dünyası Oyunları kapsamında düzenlenecek yarışmada hünerlerini sergileyecek.

Nisan-mayıs aylarında ise 16 ülkede Türk Okçuluğu etkinlikleri gerçekleştirilecek. Etkinlikler kapsamında Okçular Vakfı yöneticileri, uzmanları ve sporcularının katılımlarıyla Türk Okçuluğunun tarihinin ve kültürümüzdeki yerinin anlatılacağı konferanslar, Türk okçuluğunun tarihiyle, kültürüyle ve tüm incelikleriyle gözler önüne serileceği sergiler ve performans gösterileri gerçekleştirilecek.

ÜLKELERDEN TÜRK OKÇULUĞUNU ÖĞRENMEK İÇİN YOĞUN TALEP

Türk okçuluğuna ilgi dünyada da giderek büyüyor. Kazakistan Okçuluk Federasyonu, Roman Dernekleri Federasyonu, Sancak Boşnak Milli Konseyi gibi pek çok farklı kültür ve coğrafyadan kurum ve kuruluşlar, Türk Okçuluğunu öğrenmek ve öğretmek için talepte bulunuyor.

Bu arada Sırbistan sınırları içerisinde yer alan Sancak bölgesindeki Boşnak nüfusun yoğun olduğu Yeni Pazar şehrinde de Türk Okçuluğu kurslarının açılması için gerekli hazırlıklar başladı.

Ocak ayında İstanbul Okçular Vakfında gerekli eğitimi alan 8 Sancaklı sporcu, nisan ayında bu bölgede açılacak sınıflarda Türk Okçuluğunu öğretecek.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN