Arama

Esed rejiminden İdlib'e 'beyaz fosfor'lu saldırı

Suriye'de Beşşar Esed rejimi güçleri, "İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi" sınırları içerisindeki sivil yerleşimlere kullanımı yasak beyaz fosfor bombasıyla saldırdı.

Esed rejiminden İdlib’e ’beyaz fosfor’lu saldırı
Yayınlanma Tarihi: 26.5.2019 17:33:00 Güncelleme Tarihi: 26.05.2019 17:37

Beşşar Esed rejimi güçleri, "İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi"ne dün gece saatlerinde kullanımı yasak "beyaz fosfor" bombasıyla saldırdı.

Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, Esed rejimini, dün gece saatlerinde İdlib'in güneyindeki Han Şeyhun ilçesi ve Abidin köyüne beyaz fosfor bombasıyla saldırı düzenledi.

Bombardımanda Han Şeyhun ilçesi ile Abidin köyünün çevresindeki tarım arazilerinde yangın çıktı.

Söz konusu yangınlar henüz kontrol altına alınamazken, onlarca hektar tarlanın mahsul alamadan yandığı belirtildi.

Sosyal medyaya yansıyan görüntülerde düşüşü net olarak görünen beyaz fosforun, silah olarak kullanımı uluslararası savaş hukukuna göre yasak.

Soluma yolu ile vücuda alındığında zehirleyen fosfor, daha çok yüksek yanma reaksiyonuyla nefes darlığına yol açarak beyin ile akciğerlerde ağır hasara ve ölüme sebep oluyor.

Han Şeyhun ilçesi ile Abidin köyü, rejim güçlerinin son iki ayda yoğunlaştırdığı saldırılar nedeniyle büyük ölçüde boşalmıştı. Bu nedenle can kaybının yaşanmadığı tahmin ediliyor.

"İDLİB GERGİNLİĞİ AZALTMA BÖLGESİ"NDEKİ DURUM

Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib ili, neredeyse iç savaşın başından bu yana muhaliflerin kalesi niteliğinde.

Halihazırda iç göç ile nüfusu yaklaşık 4 milyona ulaşan İdlib'in merkezi, Mart 2015'te muhaliflerin kontrolüne geçti. İdlib, rejimin en yoğun hedef aldığı bölgelerin başında geldi.

Türkiye, Rusya ve İran, 4-5 Mayıs 2017'deki Astana toplantısında, İdlib ve çevresini "Gerginliği Azaltma Bölgesi" ilan etti. Rejim güçlerinin ateşkesi sık sık ihlal etmesi üzerine Türkiye ve Rusya, ek mutabakata vardı. Rejim, destekçilerinin yardımıyla 17 Eylül 2018'de Soçi'de imzalanan mutabakata rağmen saldırılarına devam ediyor. Kazakistan'ın başkenti Nur Sultan'da 25-26 Nisan'da Türkiye, Rusya ve İran arasında düzenlenen 12. toplantı sırasında artan saldırılar aynı yoğunlukta sürüyor.

Sivil Savunma kaynakları, 25 Nisan'dan bu yana yapılan saldırılarda en az 210 sivilin yaşamını yitirdiğini, 515'den fazla sivilin yaralandığını belirtiyor.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN