Arama

  • Anasayfa
  • İlahiyat
  • İslam İlmihali
  • İnsanlarla melekler arasındaki üstünlük derecesi nedir? Meleklerle insanlar arasında üstünlük var mıdır? Halife nedir? İnsanlar meleklerden üstün müdür?

İnsanlarla melekler arasındaki üstünlük derecesi nedir? Meleklerle insanlar arasında üstünlük var mıdır? Halife nedir? İnsanlar meleklerden üstün müdür?

Meleklerin kendi aralarında derece farkı olduğu gibi, insanlarla melekler arasında da üstünlük farkı vardır. Peki, insanlarla melekler arasındaki üstünlük derecesi nedir? Meleklerle insanlar arasında üstünlük var mıdır? Halife nedir? Diyanet’in İlmihal-1 “İman ve İbadetler” kitabında yer alan bilgilere göre, melekler ve insanların üstünlük derecesi hakkında merak edilenleri derledik.

İnsanlarla melekler arasındaki üstünlük derecesi nedir? Meleklerle insanlar arasında üstünlük var mıdır? Halife nedir? İnsanlar meleklerden üstün müdür?
Yayınlanma Tarihi: 24.1.2019 18:39:41 Güncelleme Tarihi: 16.01.2019 17:55

HALİFE NEDİR?

Ehl-i Sünnet'e göre insanlar içinden seçilen peygamberler, meleklerin peygamberleri durumunda olan büyük meleklerden daha üstündür. Çünkü yüce Allah insan için "halife" tabirini kullanarak (el-Bakara 2/30) onu melekler karşısında yüceltmiş, Hz. Âdem'e secde etmeleri için meleklere emretmiş, eşya ve âlemi meleklere gösterip bunların adlarını sorduğu zaman melekler cevap verememiş, Hz. Âdem ise birer birer saymıştır (el-Bakara 2/31-
34). Ayrıca meleklerin Allah'a kullukları ve hayırlı şeyleri yapmaları, iradeye bağlı olmayan hareketlerdir. Halbuki insan Allah'a kulluğunu ve iyi işleri, kendisini doğru yoldan ayıracak pek çok engeli aşarak yapar.

İNSANLAR MELEKLERDEN ÜSTÜN MÜDÜR?

Bütün bunlar insan cinsinin melek cinsinden üstün olduğunu gösterir. Meleklerin önde gelenleri, peygamber olmayan bütün insanlardan; takvâ sahibi müminler, şehidler, salih amel işleyenler, dinde dosdoğru hareket edenler, diğer meleklerden; diğer melekler de insanların kâfir, münafık, müşrik, inancı bozuk, amelsiz, ahlâksız olanlarından daha üstündür.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN