Arama

Yerli kömürün gazı, doğalgaza alternatif olacak

Yerli kömürün gazı, doğalgaza alternatif olacak
Yayınlanma Tarihi: 1.6.2017 17:27:00
Gazi Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümünce hazırlanan projeyle kömürden elde edilen gazları düşük emisyonlu ve yüksek performans ile yakabilen brülör ve yakma teknolojisi geliştirildi.

Gazi Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümünce hazırlanan projeyle kömürden elde edilen gazları düşük emisyonlu ve yüksek performans ile yakabilen brülör ve yakma teknolojisi geliştirildi. TÜBiTAK-1005 Ulusal Yeni Fikirler ve Ürünler Programı kapsamında desteklenen kömür gazları için yeni geliştirilen yakma sistemleri hakkındaki proje, Gazi Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa İlbaş yürütücülüğünde yapıldı.

Yerli kömür genellikle ısı değer bakımından düşük kalorili olduğu gibi taşıma maliyetleri ve fosil yakıt olması nedeniyle tercih edilmiyor. Ayrıca mevcut sistemle elde edilen gaz yakıtlarının düşük kalorili olması da yerli kömürün tercih edilmemesine başka bir etken.

Gazi Üniversitesinin bu projesinde nümerik ve deneysel araştırmalar sonucunda beş farklı brülör yanma sistemi geliştirildi. Geliştirilen brülör ve yanma sistemiyle düşük kalorili kömür gazlarında düşük emisyon ve yüksek performans sağlanabilecek. Böylelikle yerli kömürden elde edilecek kömür gazlarının doğalgaza alternatif olması bekleniyor.
2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN