Arama

Elektronik sigara kandırmacası

Elektronik sigara kandırmacası
Yayınlanma Tarihi: 1.6.2017 12:58:00

Yeşilay Bilim Kurulu Üyesi Ceylan, ABD’de yapılan bir araştırmaya göre; hiç sigara içmemiş 8. sınıf öğrencilerinde elektronik sigara içme oranının yüzde 9,5, 10. sınıflarda yüzde 14, 12. Sınıflarda ise yüzde 16,2 olduğunu belirterek "Sigara firmalarının asıl hedefi gençler" dedi.


Yeşilay Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Erkan Ceylan, elektronik sigara cihazlarının 2012’de dünya tütün endüstrisinin eline geçmesinden sonra kullanımının hızla arttığını söyledi.

Elektronik sigaraların ilk olarak 2000’li yılların başlarında ortaya çıktığını hatırlatan Ceylan, dünyada azalan sigara satışlarını yükseltmek amacıyla tütün endüstrisinin elektronik sigarayla nikotin bağımlılığını arttırmayı hedeflediğini aktardı. Ceylan, "Tütün endüstrisi, bu amaçla azalan piyasalarını genişletmek, popülaritesi azalan ve zararları net bilinen sigarayla değil, elektronik sigara üzerinden nikotin bağımlılığını arttırmayı hedeflemektedir. Bu hedeflerini tutturduktan sonra dolaylı olarak sigara satışlarını yeniden arttırmayı düşünmektedirler." diye konuştu.

Elektronik sigara firmalarının, bilinen tütün şirketlerince satın alındığına dikkat çeken Ceylan, elektronik sigara satanların medikal firma olmadığını, milyonlarca insanın ölümüne sebep verdiklerini anlattı.

Ceylan, Avrupa Birliği ülkelerinin aksine, Türkiye’de aromalı sigara satışının yasak olmadığını dile getirerek, sigara firmalarının özellikle gençlerde elektronik sigaranın kullanımını arttırmak için nane, çikolata, tatlı meyve gibi çeşitli tatlar ve aromalar içeren farklı esanslar ve kimyasallar eklediklerini aktararak, şöyle devam etti: "Elektronik sigara içmeye başlayan bir genç, daha sonra sigaraya geçecek. Böylelikle sigara firmaları bu gençlere 40-50 yıl sigara satacak."

Elektronik sigaraların kalp ritm bozuklukları ve hiper tansiyon sorununu arttırdığını aktaran Ceylan, bu firmaların "sigara bıraktırıyoruz" yalanına inanılmaması gerektiğini vurguladı.
2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN