Arama

Kudüs'te intifada ateşi

Trump'ın Kudüs kararı sonrası Cuma namazı çıkışı 3'üncü İntifada başladı. İşgalci İsrail askerleri Filistinlilere saldırdı.

Kudüs’te intifada ateşi
Yayınlanma Tarihi: 8.12.2017 00:00:00 Güncelleme Tarihi: 08.12.2017 14:45

Senatosu'ndan geçen ancak sonrasında her 6 ay bir ABD Başkanları tarafından askıya alınan Kudüs'ün İsrail'İn başkenti olarak tanınmasını öngören yasayı onaylamasının ardından Filistin'de sıcak saatler yaşanıyor.

Birçok dünya ülkesinin tepki gösterdiği kararın ardından, Filistin'de üç gün ulusal öfke günü ilan edilmişti. Ardından Hamas lideri İsmail Haniye, İsrail'e karşı yeni bir intifada çağrısı yaptı ve Ramallah'taki El Fetih yönetimine 'net bir tavır takının' dedi.


Kudüs'te artan gerilimin ve Filistin tarafından gelen intifada çağrılarının ardından, dünya gözünü Mescid-i Aksa'da kılınacak cuma namazına çevirdi. Bölgede yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı belirtilirken, namaz sonrasında geniş çaplı gösteriler başladı.


BATI ŞERİA VE GAZZE'DE ÇATIŞMALAR

ABD'nin kararının ardından Batı Şeria ve Gazze Şeridi'ndeki Filistinli göstericilerle İsrailli güvenlik güçleri arasında çatışma çıktı. Çatışmalarda 17 kişi yaralandı. Doktorlar yaralananlardan birinin gerçek mermiyle yaralandığı belirtti.


İsrail ordusu, 'olası gelişmelere hazırlık' gerekçesiyle Batı Şeria'ya çok sayıda yeni tabur sevk edildiğini duyurdu.

ABD'nin Kudüs'ü, İsrail'in başkenti olarak ilan etmesinin ardından Cuma namazı sonrası intifada çağrısı yapılmıştı.

KUDÜS'TE ÖFKE CUMASI

Hamas lideri İsmail Haniye tarafından yapılan çağrı karşılık beklerken, Kudüs'te namaz sonrasında İsrail askerleri ile protestocular arasında arbede yaşandı.

İSRAİL ASKERLERİ TARTAKLADI

Protestocular "canımız, kanımız sana feda olsun ya aksa" sloganlarını atarken grubun arasına giren İsrail askerleri kalabalığa müdahale etti. Grubu dağıtmak için hamle yapan eli silahlı asker ile eylemciler arasında arbede çıktı.


Eylemcilerin üzerine hamle yapan askerler, Filistinli grubu tartakladı, darp etti. Askerler daha sonra grubun arasından ayrılırken, Aksa'nın bahçesine doğru harekete geçtiler. Burada da sert müdahaleler yaşanırken İsrail askerleri göz yaşartıcı gaz ile karşılık verdi. Müdahalede iki Filistinli yaralı olarak sedye ile avlu dışına çıkartıldı.

ATLI BİRLİKLER HAZIR BEKLİYOR

İsrail'in intifada korkusu askerlerin üzerine de yansıdı. Eller tetikte hazırda bekleyen askerler saldırgan tavırları ile dikkat çekti. Aksa'nın içinde İsrail askerleri otomatik tüfekler ile devriye gezerken, atlı birlikler de dışarda hazırda beklediler.


BATI ŞERİA'DA ÇATIŞMA

Batı Şeria'nın kuzeyinde Tulkerm, Cenin, Kalkiliyye, güneyindeki Beyt Lahm, El Halil, doğusundaki Eriha kentlerinde düzenlenen gösterilerde İsrail güvenlik güçleri tarafından protestoculara müdahale edildi. Müdahale sırasında İsrail polisi ile eylemciler çatıştı.

Göz yaşartıcı bomba, gerçek ve plastik mermi kullanan İsrail polisine Filistinliler taşlarla karşılık verdi. Bölgedeki gerginlik sürüyor.

Filistinli eylemciler İsrail askerlerine taş atarak karşılık verirken, askeri araçların bölgeye girememesi için tekerlekleri ateşe verdiler. Bölge savaş alanına döndü.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN