Arama

Darbeciye "İyi hal" indirimi yok

Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga'yı kaçıran darbecilerden 18'ine "ağırlaştırılmış müebbet", 5'ine "müebbet hapis" cezası verildi. Mahkeme, vatani görevini yaparken kendini olayların içinde bulan iki er hakkında ise "suç işleme kastları olmadığı" gerekçesiyle beraat kararı verdi.

Darbeciye İyi hal indirimi yok
Yayınlanma Tarihi: 15.6.2017 00:00:00 Güncelleme Tarihi: 15.06.2017 16:52

FETÖ'cü darbe girişiminin merkezi Ankara'daki kalkışma faaliyetlerine ilişkin davalarda ilk karar verildi. Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga'nın kaçırması eylemini düzenleyen ve bu eyleme katılan darbecilerden 18'ine ağırlaştırılmış, 5'ine normal müebbet hapis cezası verildi. Mahkeme subaylara "iyi hal" indirimi uygulamazken, astsubay ve uzman çavuşlara iyi hal indirimi verdi. Vatani görevini yapan 2 er beraat etti.
Ankara'da açılan çok sayıda "darbe girişimi davası" devam ederken gözler, ilk kararın verileceği Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga'nın kaçırılması davasına çevrilmişti. Bu davadan çıkacak karar; "Anayasal düzeni değiştirmeye kalkışma", "Meclis'in faaliyetlerini engelleme" ve "Hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçlarından yargılanan sanıklara hangi suç nedeniyle ceza verileceği, iyi hal indirimi uygulanıp uygulanmayacağı ve üst rütbelilerle emir komuta zinciri içinde eylemlere katıldıklarını savunan sanıklar arasında nasıl bir ayrım gözetileceğinin belirgin olarak işaretlerini verecek ilk karar olacaktı.
Davaya bakan Ankara 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi, kamuoyunun da yanıtını merak ettiği bu soruların hemen hemen tamamının yanıtını içeren kararını Sincan Cezaevi yerleşkesi içindeki mahkeme salonunda açıkladı.
USLANMAZ DARBECİLER
Yargılamalar devam ederken "olaylara gerçekten emir komuta zinciri içinde girenlere ne ceza verilecek?" sorusu sorulmuştu. Bu sorunun cevabı da Ankara 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararına yansıdı. Mahkeme, önce ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum etti, ardından Türk Ceza Kanunu'nun 62'nci maddesindeki "iyi hal" indirimini uygulayarak bu cezayı "normal müebbet hapis" cezasına çevirdi.
Bu beş sanığa, Fahri Kasırga'nın kaçırılması eylemi nedeniyle verilen 12'şer yıl hapis cezaları da "iyi hal"den 10'ar yıla indirildi.
ERLERE BERAAT
Mahkeme, Fahri Kasırga'nın kaçırılışı sırasında Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı'nda vatani görevlerini yerine getirmekte şoför erler Mehmet Akif Özyılmaz ile Aykut Şahin hakkında "suçun unsurları oluşmadığından" beraat kararı verdi. Mahkeme kararında, yargılamalar sırasında yaklaşık 7 ay tutuklu kalan bu iki erin beraat etmiş olmaları nedeniyle tazminat haklarının da bulunduğu belirtildi.
KOMUTANA CEZA "ÇATI"YA KALDI
Mahkeme, Kasırga'nın kaçırılması için talimat verdiği bilinen firari sanık eski Tuğgeneral Ali Kalyoncu'nun dosyasını ayırırken, Muhafız Alayı'nın komutanı eski Albay Mehmet Kutsi Barış'ı ise sadece Kasırga'nın kaçırılması nedeniyle 12 yıl hapse mahkum etti.
Mehmet Kutsi Barış, darbe girişimi faaliyetleri nedeniyle halen Ankara 17'nci Ağır Ceza Mahkemesi'ne Yurtta Sulh Konseyi üyesi olduğu iddiasıyla 2 bin 988 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle yargılanan sanıklar arasında yer alıyor.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN