Arama

Sıcak havalarda hangi besinler tüketilmeli?

Yaz sıcaklarında beslenmenizde belirli değişiklikler yapmanız sağlıklı beslenmeniz açısından büyük önem taşıyor. Gittikçe kendini hissettiren bu sıcak havalarda vücudunuzu daha iyi hissettirmek, korumak için sağlıklı beslenme büyük önem taşır. Peki, sıcaklarda hangi besinleri tüketmelisiniz? İşte sizler için sıcak havalarda tüketmeniz gereken besinleri derledik.

  • 1
  • 10
SICAK HAVALARDA HANGİ BESİNLERİN TÜKETİLMELİ?
SICAK HAVALARDA HANGİ BESİNLERİN TÜKETİLMELİ?

Yaz mevsimiyle birlikte artan sıcaklar bedenimizde birçok değişikliğe neden olur. Vücut sıcaklığının normal değerlerde tutulabilmesi için terleme ile birlikte sıvı kaybı oluyor. Günlük olarak vücuttan yaklaşık 10 kupa (2,5 lt) su kaybı olur. Yaz mevsimi ile birlikte bu oran artar. Bu yüzden de sıvı ihtiyacı artar. Yaz sıcaklarında beslenmenizde belirli değişiklikler yapmanız sağlıklı beslenmeniz açısından büyük önem taşıyor.

  • 2
  • 10
BUZLU ÇAY
BUZLU ÇAY

Yapılan çalışmalar, yeşil çayın kanser ve kalp rahatsızlığıyla mücadelede, kolesterolü düşürmede, metabolizmayı hızlandırmada etkili olduğunu gösteriyor. Ayrıca zihinsel becerilerin azaldığı demans hastalığı için de olumlu bir kaynak olarak gösteriliyor. Beyaz, siyah, yeşil, oolong veya bitkisel çeşidi ne olursa olsun taze demlenmiş olarak içilmesi çayın flavonoid etkisini arttırır. Buzdolabında soğuk bir çay saklayacaksanız içine birazcık limon suyu ekleyin. Limondaki sitrik asit ve C vitamini flavonoidlerin korunmasına yardımcı olur.

  • 3
  • 10
ÇİLEK VE YABAN MERSİNİ
ÇİLEK VE YABAN MERSİNİ

Çilek ve yaban mersini birçok meyve ve sebzede bulunan hastalık savaşçıları olan flavonoidler açısından zengindiler. 1 bardak yarım çilek 3 gram lif içerir ve yaklaşık 50 kaloridir. Bütün gün önerilen C vitamininden daha fazlasını sağlar. C vitamini cildinizin daha genç görünmesine yardım eden bir antioksidandır.

Bu meyveler ciltteki kan akışını artırıyor ve ışığa karşı hassasiyeti azaltarak cildin görünümünü, yapısını ve dokusunu geliştiriyor. Yeni yapılan bir araştırma, yüksek flavonoid içeriğine sahip çilek ve yaban mersininin bilişsel gerilemeyi yavaşlatmaya yardımcı olabileceklerini gösteriyor. Cildi zenginleştiren diğer flavonoid içerikli besinler ise: Muz, narenciye, brokoli, enginar, ceviz, antep fıstığı, kaju, dereotu, kekik.

  • 4
  • 10
AHUDUDU
AHUDUDU

Ahududu, mükemmel bir lif kaynağıdır. Bazı lifleri çözünür formdaki pektindir, kolesterolün azalmasına yardımcıdır. 1 bardak ahududu 8 g lif içerir, 64 kaloridir. Yapılan bir çalışmada fazla lif yemenin kilo artışını önlemeye ve hatta kilo kaybına yardımcı olabileceğini düşündürmektedir. 2 yıl süren çalışma sonunda çalışmaya katılanlar her 1000 kalori için 8 gram kadar arttırdığında 2 kg kaybetmişlerdi. Günde 2000 kalori tüketiyorsanız lif alımınızı 16 grama çıkarmaya çalışın.

  • 5
  • 10
DOMATES
DOMATES

Domatese rengini veren bir karotenoid olan likopen güneş yanıklarına karşı cildinizi korur. Yapılan bir çalışmada UV ışınlarına maruz kalan bireylerde normal diyetine ek 10-12 hafta boyunca 2-1/2 yemek kaşığı salça yemesi veya 1-2/3 bardak günlük havuç suyu içmesi yaklaşık yüzde 50 daha az cilt kızarması ile sonuçlanmıştır. Aynı çalışmada likopen takviyesi ya da sentetik likopen alımı güneş yanığına karşı benzer etki göstermemiştir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN