Arama

Robotlar ve yapay zeka hangi meslekleri elimizden alacak?

Hayal gücünün sınırlarını zorlayan robot ve yapay zeka teknolojisi, geçtiğimiz günlerde algımızı alt üst eden bir gelişmeyle karşımıza çıktı. Çin'in yapay zeka ile donatılan "ilk robot haber spikeri", Xinhua Haber kanalının İngilizce haberlerini kendisinin sunacağını açıkladı. Peki, günlük yaşamımızın içine bu denli sızan robotlar ve yapay zeka, çoğumuzun mesleğini elinden alacak seviyeye nasıl ulaştı? Yaklaşık 500 milyon insanın işsiz kalmasına sebep olacağı tahmin edilen bu teknolojiler, gelecekte hangi meslekleri elimizden alacak?

  • 1
  • 24
ROBOT HABER SPİKERİ ALGILARI ALT ÜST ETTİ
ROBOT HABER SPİKERİ ALGILARI ALT ÜST ETTİ

Her geçen gün biraz daha gelişen robot ve yapay zekâ teknolojisi, algımızı alt üst eden yeni bir gelişmeyle karşımıza çıktı.

Çin'de düzenlenen Dünya İnternet Konferansı'nda, Xinhua News kanalının haber sunucusu Zhang Zhao'ya benzetilen robot spiker kendisini tanıtarak açılış konuşmasını yaptı.

Kanalın İngilizce haberlerini kendisinin sunacağını açıklayan robot spiker, şu ifadeleri kullandı:

"Merhaba herkese! Ben İngilizce yapay zekâ spikeriyim. Bu benim Xinhua Haber kanalındaki ilk günüm. Görünüşüm ve sesim Xinhua'da görev yapan Zhang Zhao'ya benzetildi. Medya endüstrisinin uluslararası gelişmiş teknolojilerle entegrasyonu ve inovasyonu için geliştirildim. Yorulmadan çalışarak sistemime yazılan bilgileri sizi ileteceğim. Güncel haberleri sizlerle paylaşmayı sabırsızlıkla bekliyorum."

İnsana birebir benzeyen robot spikerin konuşmasını izlemek için tıklayın.

  • 2
  • 24
ROBOT TEKNOLOJİSİ VE “YENİ BİR DÜNYA” TASAVVURU
ROBOT TEKNOLOJİSİ VE YENİ BİR DÜNYA TASAVVURU

Geçtiğimiz yüzyılda hayatımızı kolaylaştıran ürünler olarak ortaya çıkmıştı, robot teknolojisi. Otomobil, telefon, uçak, televizyon, bilgisayarlar derken, kendimizi bir anda teknolojiyle bütünleşen bir hayatın içinde bulduk.

Robot teknolojisi ve onun ardından gelişen yapay zekâ, hikâyelerin, çizgi romanların ve beyaz perdenin başlıca konusu haline geldi.

Bu yapımlar, yeni dünyaya dair "yeni bir dünya tasavvurunu" zihinlerimizin derinliklerine kazıyorlar; robotlar, bir insanın yapmasının imkânsız olduğu işleri yapıyorlardı.

  • 3
  • 24
ÜTOPİK GÖRÜNEN TEKNOLOJİ
ÜTOPİK GÖRÜNEN TEKNOLOJİ

Başlangıçta hayal gücümüzü oldukça genişleten dikkat çekici konular olsa da, gerçek hayata döndüğümüzde hayal kırıklığı yaşıyorduk. Çünkü her ne olursa olsun, robotlar insan zekâsının bir ürünüydüler ve onun ötesine geçemiyorlardı.

Sonraki yıllarda, bilgisayar ve bilgisayar tabanlı teknolojinin gelişmesiyle dünya için yeni bir sayfa açıldı. Çipler ve dijital sensörlerin hızla gelişmesi ve boyutlarının küçülmesi, yeni teknolojilere de kapı araladı. Bu teknolojilerden en ütopik gibi görüneni ise, hiç kuşkusuz "yapay zekâ"ydı.

  • 4
  • 24
YAPAY ZEKA NASIL ORTAYA ÇIKTI?
YAPAY ZEKA NASIL ORTAYA ÇIKTI?

Bugün matematikçi, bilgisayar bilimcisi ve kriptolog olarak adından sıkça söz ettiğimiz Alan Mathison Turing, 1950'lerde Manchester Üniversitesi'nde bilgisayar laboratuvarında çalışmış ve ilk gerçek bilgisayarlardan olan "Manchester Mark 1"in yazılımını hazırlamıştı.

Turing, o dönemde bir yandan da yapay zekâ ve makine zekâsı üzerine çalışmalara başladı. Yapay zekâ, bilgisayar ya da bilgisayar kontrollü robotik sistemlerin, insanın düşünme yöntemlerini analiz ederek, insana özgü davranışlar sergileme kabiliyetini kapsayan bir teknolojiydi.

Alan Turing, çalışmalarının sonucunda bugün "Turing Testi" olarak da adlandırılan, bir makinenin "insan seviyesinde ve zeki" olduğunu gösteren testi ortaya koydu. Böylece Turing, bilgisayar teknolojisinin ardından yapay zekânın da mimarı oldu.

  • 5
  • 24
TURING TESTİNİ GEÇEN İLK YAPAY ZEKA
TURING TESTİNİ GEÇEN İLK YAPAY ZEKA

Adıyla özdeşleşen bu test, bir yapay zekâ ve insanın karşılıklı olarak, sesli ya da yazışarak konuşması sonucunda, kişinin karşısındakinin insan olup olmadığını belirtmesi üzerine kurulu.

Eğer kişi yapay zekânın insan olduğuna ikna olursa, Turing Testi "başarılı" olarak nitelendiriliyor; aksi durumda, konuşulanın bir robot olduğunu anlaşılırsa, testin "başarısız" olduğu varsayılıyor.

2014 yılında Eugene Goostmen isminde bir yapay zekâ, kendisinin 13 yaşında bir çocuk olduğuna karşısındaki insanı inandırmış ve Turing Testini geçen ilk yapay zekâ olmuştu.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN