Arama

Neden Pazartesi Sendromu yaşarız?

Pazartesi Sendromu kişinin okul ve iş hayatını olumsuz etkileyerek gergin zaman geçirmesine sebep oluyor. Peki, neden Pazartesi Sendromu yaşıyoruz? Sizler için, ilginç psikolojik sendromları derledik.

  • 1
  • 17
PAZARTESİ SENDROMU
PAZARTESİ SENDROMU

Özellikle hafta sonu tatilinden sonra tekrar işbaşı yapmak zorunda olduğunu, daha doğrusu psikolojik açıdan sorumlulukları düşünme yüzünden hafta sonu tatilini psikolojik açıdan tatil değil de sıkıntıya çevirme durumudur.

Bu kişilerde hafta sonunun bitecek olması bireye huzursuzluk vererek gerginlik yaşamasına neden olur. Pazartesinin bir sendrom olup olmayacağı tamamen sizin elinizde olduğunu unutmayın!

  • 2
  • 17
PAZARTESİ SENDROMU'NUN BELİRTİLERİ NELERDİR?
PAZARTESİ SENDROMU’NUN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Bu sendrom, iş ile alakalı olumsuz düşünce ve isteksizlik oluşturur. Böylece işe gitmek istememe hali devam eder. Konsantrasyon eksikliği yaşanır. İşe olan konsantrasyon eksikliği sık sık görülür. Sorun aslında cuma gününden başlıyor ve pazar günü rahatsız edici hale gelerek bu tatil gününün mutsuz geçirilmesine sebep olabiliyor. Bu kişiler karar vermekte çok zorlanır. İşe uyum sağlamada sıkıntı yaşarlar, uyum sağlamadıkları gibi uyum göstermek istemezler.

Uyku hali
Yorgunluk hissi
Olumsuz düşünceler
İş ile alakalı olumsuz düşünceler
İşe gitmek istememe durumu
İşe olan konsantrasyon eksikliği

  • 3
  • 17
PAZARTESİ SENDROMU'NUN SEBEPLERİ NELERDİR?
PAZARTESİ SENDROMU’NUN SEBEPLERİ NELERDİR?

Sosyal yaşam: Pazartesi sabahları enerji düşüklüğü yaşayıp, çalışanların daha mutsuz hissetmesine neden olan önemli noktalardan biri de iş ortamıdır. Eğer keyifli ve gitmekten zevk aldığınız bir iş yeriniz ve iş ortamınız varsa sendromsuz bir gün geçirebilirsiniz.

Pazartesi günü daha az sağlıklıyız: Pazartesi günleri genellikle daha yorgun ve daha sağlıksız hissediyoruz. Doktorlar, tansiyon yüksekliği ve kalp krizi gibi ciddi sağlık sorunlarının en sık olarak pazartesi günü görüldüğünü belirtiyor.

Uyku alışkanlığı: Genellikle hafta içi yaşanan uyku eksikliğini hafta sonu tamamlamaya çalışıyoruz. Ancak bu durum uyku alışkanlığımızın ve uyku düzenimizin tamamen değişmesine neden oluyor. Kaliteli bir uyku uyumak ve pazartesinin zihninizdeki kötü imajını silmek daha rahat olmanızı sağlar.

  • 4
  • 17
PETER PAN SENDROMU
PETER PAN SENDROMU

Peter Pan Sendromu, büyüme korkusu olan çocuklarda ve olgun oldukları halde çocuk gibi davranan insanlarda görülen davranış bozukluklarına verilen isimdir.

İlk sendrom 1983'te Dan Kiley isimli bir psikanalist tarafından bulundu. Hastalığın adı, James Matthew Barrie'nin Peter Pan isimli romanından gelmektedir. Bu kişiler, aile kurma gibi sorumluluklarından kaçmanın yollarını ararlar.

Dipnot: Prof. Humbles Ortega'nın yaptığı araştırmaya göre, Peter Pan Sendromu'nu ortaya çıkaran en önemli sebeplerden biri ailelerin aşırı korumacı olmasıdır.

  • 5
  • 17
PETER PAN SENDROMU DÖNEMLERİ NELERDİR?
PETER PAN SENDROMU DÖNEMLERİ NELERDİR?

10-15 yaş : Çocuk dış dünya ile bağlantısını kesiyor.
16-22 yaş : Kendini beğenme ve maçoluk hissediliyor.
23-25 yaş : Hayattan mutsuzluk ve rahatsızlık hissediliyor.
26-30 yaş : Sendrom ilerliyor ve durum daha vahim oluyor.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN