Arama

'Ne haber?' bugün İzmir, Konya, Ankara ve Bitlis'te!

Merhaba sevgili Fikriyat okurları, bugünkü "Ne Haber?" bölümümüzde İzmir'in Dikili ilçesindeki Adalar bölgesine; Konya'nın Karapınar ilçesinde bulunan ve son yıllarda kuruma noktasına gelen Meke Gölü'ne; Dünya'da sadece Ankara'nın Gölbaşı ilçesinde yetişen Sevgi Çiçeği'ne ve Van Gölü'nün eşsiz manzarasına sahip Urartu Kalesi'ne doğru bir yolculuğa çıkıyoruz. Anadolu'dan derlediğimiz haberleri sizlere aktarmaya çalıştığımız formatımızda en beğendiğiniz haberi yoruma yazabilir, görüş ve düşüncelerinizi iletebilirsiniz.

Bembeyaz kumları, turkuaz renkli, sakin ve berrak denizi, maviyle yeşilin buluştuğu irili ufaklı koyları ile bölge, "Ege'nin Maldivleri" olarak da anılıyor.

İzmir'e yaklaşık 120 kilometre uzaklıkta bulunan ilçedeki turizmciler alınan kararla bölgenin yabancı turistler için de cazibe merkezi olacağını düşünüyor.

📍Garip Adası nerede?

Garip Adası İzmir'in Dikili ilçesi Bademli koyu açıklarında Kalemli Adası ile birlikte yan yana yer alır. Ada, turistik bir destinasyon olup üzerinde yerleşim yoktur. Çok fazla bilinmemesinin nedeni ana yola olan uzaklığıdır. Adaya ulaşım yaz aylarında deniz motorları ile sağlanır.

  • 3
  • 12
"DÜNYANIN NAZAR BONCUĞU" MEKE GÖLÜ
DÜNYANIN NAZAR BONCUĞU MEKE GÖLÜ

Meke Gölü, son yıllarda küresel ısınma, bölgede sulu tarımın yaygınlaşması ve yer altı su seviyesinin azalmasıyla kuruma noktasına geldi!

Konya'nın Karapınar ilçesinde bulunan ve son yıllarda kuruma noktasına gelen Meke Gölü'nün yeniden hayat bulması için çalışma başlatıldı. Karapınar Atık Su Arıtma Tesisi'nden gölü besleyen yer altı suyuna günde yaklaşık 7 bin metreküp su taşınacak. 👏
🔍 Meke Maar Gölü, Konya'nın Karapınar ilçesinde, volkanik gaz patlaması sonucu oluşan bir maarın suyla dolmasıyla günümüzdeki haline gelmiştir.

📍 Meke Gölü nerede?

Karapınar-Ereğli kara yolunun 7. kilometresindeki, kuş bakışı görünümü dolayısıyla "dünyanın nazar boncuğu" olarak adlandırılan Meke Gölü, volkanik patlama sonucu 5 milyon yıl önce meydana gelen kraterin zamanla suyla dolmasıyla oluştu.

Her yıl çok sayıda yerli ve yabancı turistin kamp yaptığı ve büyüleyici manzarasıyla görenleri kendine hayran bırakan gölde, geçmişte 12 metre derinliğinde su bulunuyordu.

Son yıllarda ise Meke Gölü, küresel ısınma, bölgede sulu tarımın yaygınlaşması ve yer altı su seviyesinin azalmasıyla kuruma noktasına geldi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı öncülüğünde Meke Gölü'nün su potansiyelinin artırılması ve gölün eski görüntüsüne yeniden kavuşması için kapsamlı bir çalışma başlatıldı.

Hayata geçirilecek projeyle Meke Gölü'nün eski cazibesine kavuşacağı belirtildi. 👏

Bu kapsamda Karapınar Atık Su Arıtma Tesisi'nin içme suyu kalitesinde arıtılan su, Meke Gölü'nü besleyen yer altı suyuna veriliyor. Bu projeyle Meke Gölü eski günlerinde olduğu gibi büyüleyici ve ihtişamlı görüntüsüne yeniden kavuşacak. Meke Gölü'ne can suyu olacak bu projeyle göl ve çevresi yeniden kamp yapanların ve turistlerin cazibe merkezi haline gelecek.

📌 Öte yandan fotoğraf ve doğa tutkunlarına her mevsim ayrı güzellikler sunan bölgede oluşan 350'den fazla obruk ile Meke Gölü'nün UNESCO Küresel Jeopark Ağı'na kazandırılması için başlatılan çalışmanın devam ettiği belirtildi.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN