Arama

  • Anasayfa
  • Galeri
  • Yaşam
  • Kitap kokusuna süt kokusunun karıştığı mekanlar: Bebek kütüphaneleri

Kitap kokusuna süt kokusunun karıştığı mekanlar: Bebek kütüphaneleri

Ülkemizde doğduğu andan itibaren her vatandaş TC kimlik numarası ile kütüphanelere üye olabilir, kitap ödünç alabilir ve hizmetlerden yararlanabilir. Kaldı ki kütüphaneye gitmek için büyümeye gerek yok. Okumanın bir alışkanlıktan çok bir kültür olduğu gerçeğini biliyoruz. Bu kültürün başlangıcı da daha bebekken kütüphanelerle buluşmak. Bebek kütüphanelerinin özelliklerini, dünyada ve ülkemizdeki örneğini sizler için inceledik.

Geçtiğimiz günlerde Tekirdağ'ın Şarköy ilçesinde bulunan Şarköy Halk Kütüphanesinin içerisinde ana sınıfını andıran dizaynı ile hizmet vermeye başlayan 'Bebek Kütüphanesi', oyuncaklar içerisinde kitaplarla karşılaşan bebeklere, erken yaşta kitapla tanışma fırsatı sağlamaya başladı.

Kütüphanede müzik dinletisinin yanı sıra etkileşimli kitap okuma, çocukların bedensel, bilişsel, sosyal ve duygusal yönden gelişimini sağlayacak etkinlikler yapılıyor, yabancı dil ve öz bakım eğitimleri veriliyor, beceri atölyelerinde yetenekleri keşfediliyor.

Kütüphanenin oluşturulmasındaki amaç, çocukların küçük yaşlardan itibaren kütüphanelere alışması. Uzmanlar, çocukların ilk kitapla tanışma yerinin kütüphaneler olması gerektiğini söylüyorlar.

  • 2
  • 23
Bebek kütüphanelerinin misyonu
Bebek kütüphanelerinin misyonu

Materyal ve etkinliklerini geniş bir yelpazede sunan halk kütüphaneleri, çocuklara, okumanın keyfini ve bilgiyi keşfetmenin heyecanını yaşamalarında ve hayal güçlerini geliştirmelerinde olanak sağlamaktadır. Çocuklara ve ebeveynlere, kütüphanelerden en etkili biçimde nasıl yararlanabileceklerinin yanında, elektronik ve yazılı medya kullanımı becerilerini de nasıl geliştirebilecekleri öğretilmektedir. Erken yaşlardan itibaren kütüphane kullanımı konusunda desteklenen çocuklar, büyük olasılıkla ileriki yıllarda da kütüphane kullanıcısı olmaya devam edeceklerdir.

Materyal ve etkinliklerini geniş bir yelpazede sunan halk kütüphaneleri, bebeklere, çocuklara ve onların bakıcılarına, sadece onlar için uygun olan öğrenme kaynakları açısından zengin hoş bir alanda, kendi yaş grubu için tekerlemeler, şarkılar, kartlar ve dokunmatik kitaplarla deneyim olanağı sunmaktadır.

Merak kıvılcımları ve hayal gücü ile kütüphane topluluğunun bir parçası olmak, erken bir toplumsal deneyim demek. Eğitici oyuncaklar, bulmacalar ve eğlenceli kitaplar ile "çocuk ve bakıcısı" arasında büyüyen bilgi, nihayetinde çocuk ve kitaplar arasında bir yakınlık sağlayacak.

Bu zengin basılı ortam, okumaya ve bir sonraki adım olan yazmaya basamak oluşturmaktadır. Ayrıca, yaşamın erken dönemlerinde okuma ilgisinin aşılanması, okuma-yazma becerilerinin kazanılmasında olumlu bir etki yapacaktır.

  • 4
  • 23
Üç yaşın altında çocuğu olan ailelerin gereksinimlerinin karşılanması
Üç yaşın altında çocuğu olan ailelerin gereksinimlerinin karşılanması

Aile içi öğrenme ve yaşam boyu öğrenme bağlamında, 3 yaş altı çocukların halk kütüphanelerine ücretsiz erişimi temel bir insan hakkıdır. Bu durum, onların ileri dönemlerinde, aritmetik ve okuma yazma gelişimlerini artırıcı önemli bir etkendir.

Kütüphaneler, bütün çocuklar için olmalı. Bu nedenle de kütüphane materyalleri ve diğer kütüphane hizmetleri, hiçbir engel gözetilmeksizin herkesin erişebileceği duruma getirilmeli. Erişilebilir kütüphane hizmetleri ve kütüphane içerisindeki kültür programları, engelli çocukların gereksinimi olan toplumla ve diğer kullanıcılarla tam olarak bütünleşmelerini sağlayacak biçimde planlanmalıdır.

İki dil konuşan ailelerin, çocukları, bakıcıları ile okuma arasındaki ilişkiyi güçlendirmek için çok dilli ve anadillerindeki materyallere erişimleri sağlanmalıdır.

Hiç bir şekilde kamu hizmeti alamayan, kırsal bölgelerdeki çocukların kütüphane gereksinimleri için özel ilgi gösterilmelidir. Bunun için gezici kütüphane hizmeti sağlanmalı ve ayrıca sosyal programlar için yerel olanaklar kullanılmalıdır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN