Kanser hakkında bilinen 13 yanlış
Kanser kelimesinin tuttuğunu bırakmayan ''yengeç'' anlamında kullanılan Latince bir sözcük olduğunu biliyor muydunuz? Ya da kanserin 200'den fazla çeşidi ve alt türü olduğunu? Kanser hakkında her geçen gün yeni bilgiler öğrenmeye devam ediyoruz. Peki, kanser hakkında gerçekte ne biliyoruz? Sizler için kanser hakkında yanlış bilinen 13 bilgiyi derledik.
YANLIŞ: Kanser viral veya bazı bakteriyel enfeksiyonlarda olduğu gibi bireyden bireye bulaşan bir hastalık değildir. Çünkü sağlıklı kişinin bağışıklık sistemi kanserli hücreleri yok ederek yaşamalarına izin vermez. Kısacası aynı ortamda bulunmak, tokalaşmak gibi temaslar ile kanserin bulaştığına dair henüz hiçbir bilimsel kanıt yoktur.
YANLIŞ: Halk arasında kanser ameliyatı olmanın hastalığın yayılma riskini artırdığı ön yargısı bulunuyor. Bu düşünce aslında insanları gerçekten kurtarıcı olan bir tedavi yönteminden uzaklaştırıyor. Tümör doğru şekilde temizlenmezse vücuda yayılmaya başlayabilir. Günümüzde özellikle bağırsak, mide, meme kanseri gibi birçok kanser türünün tedavisi için cerrahi müdahale gerekiyor.
YANLIŞ: Kanser tedavisi gören bazı hastalar, alternatif tedavilere yönelerek modern tıbbi tedavilerinden vazgeçebiliyor. Yale Kanser Merkezi'nden araştırmacılar, yapılan bir çalışmada, kanser tedavileri yerine sadece alternatif tedavileri tercih eden kişilerin ölüm risklerinin 2 kat daha fazla olduğunu gözlemledi.
Kemoterapi, bölünme potansiyeli hızlı olan hücrelerde daha etkili olma özelliğine sahiptir. Kısacası, hastalar alternatif tedavilere yönelerek kemoterapi gibi ana tedavilerden vazgeçebiliyor. Bu da iyileşme sürecini uzatıyor ve olumsuz etkiliyor. Bazı alternatif tıp ürünlerindeki maddeler, ilacınızla etkileşime girerek tedavi yan etkilerine yol açar ve ilacın etkinliğinin azalmasına neden olabilir. Örneğin, greyfurt kaçınılması gereken en yaygın besinlerden biridir.
YANLIŞ: Şeker tek başına kanserojen değildir. Ancak uzmanlar bu etkilenmenin nedeninin şeker tüketimiyle değil aşırı kilo ile ilişkili olduğunu düşünüyor. Kanserin seyri tüketilen şeker miktarının azlığı ya da çokluğuna göre değişmez. Vücutta kanser hücreleri de dahil olmak üzere tüm hücrelerin şeker ihtiyacı bulunmaktadır ancak uygun miktar oldukça önemlidir. Çünkü vücutta yakıldığından fazla alınan glikoz, bireyi şişmanlatabilir ve şişmanlık kanser gibi önemli hastalıklara yakalanma ihtimalini artırır.
YANLIŞ: Akciğer kanseriyle doğrudan ilişkili olsa da sigara, gırtlak, ağız, dil, dudak, mesane, pankreas ve meme gibi organlarda görülen kanser ihtimalini de artırıyor. Çünkü, sigara dumanı 7 binden fazla kimyasal, 50'den fazla kanserojen madde içerir. Sigara içenlerde risk içmeyenlere göre 25 ila 30 kat, pasif sigara maruziyetinde ise 4 kat daha fazladır.