Arama

Hayvanlar aleminin doğmadan önceki mucize görüntüleri

Her canlının öyküsü, dünyaya geldiği o anda mı başlar? Yoksa oluştuğu, büyüdüğü ve hayata hazır olduğu ana kadar geçen sürede beklediği bir anne karnı ve yumurtanın içinde kendi öyküsünü yazmaya başlamaz mı? Sizler için dört boyutlu ultrason görüntüleri ve minik kameraların kaydettiği o mucize görüntüler eşliğinde hayvanlar aleminin sevimli üyelerini derledik.

  • 1
  • 27
FİL
FİL

Karada yaşayan hayvanların en irisi olan fil, "Asya (veya Hint) fili" (Elaphas maximus) ve "Afrika fili" (Loxodonta africana) adlarıyla ikiye ayrılır. Afrika fili Asya filinden daha iri ve ortalama 7,5 ton ağırlığında, 3-4 m. yüksekliğindedir; Asya fili ise 5 ton ağırlığında, 2,5-3 m. yüksekliğindedir.

Yetmiş seksen yıl kadar yaşayabilen filler gövdelerinin iriliğine rağmen oldukça hızlı ve hareketli hayvanlardır. Kısa ve kalın bir boyunla vücuda bağlanan başın burun kısmı kıkırdak, adale ve sinirden meydana gelen bir hortuma dönüşmüştür; fil bununla ağzına yiyecek ve su götürebildiği gibi kendini korur, bir ağacı dahi kolayca yerinden söker ve yerden toplu iğne kalınlığında bir cismi alabilir.

Ağzının iki tarafındaki, ağırlıkları 35-40 kilogramı bulan uzun ve uçları yukarıya yönelik iki üst kesici dişini ise yine silah olarak kullanır. İri vücuduna göre gözleri küçük, sesi nispeten ince ve tizdir; borazan sesini andırır. Filin sadece omuz ve kalçalarında eklem vardır. Bu sebeple ya ayakta veya bir yere dayanarak uyuyabilir; yan tarafına düşerse kendi başına doğrulamaz ve ancak hemcinslerinin yardımıyla ayağa kalkabilir.

Filler erkeklerden ve dişilerden oluşan ayrı sürüler halinde dolaşırlar. Dişi filin gebelik süresi iki yıla yakındır ve yedi yılda bir doğurur; yaklaşık 100 kilogram ağırlığında ve 1 metre yüksekliğinde olan yavrunun yere sert şekilde düşmemesi için doğum bir su kenarında yapılır. Filin tabii düşmanı yoktur; yalnız kulağının içine girip çok rahatsızlık verdiği için küçük orman faresinden korkar.

  • 3
  • 27
LİMON KÖPEKBALIĞI
LİMON KÖPEKBALIĞI

3 buçuk metreye kadar ulaşabilen boyuyla oldukça görkemli bir görünüme sahip olan, derisindeki hafif sarı/kahverengimsi ton ile göze çarpan limon köpek balığı, Atlantik ve Pasifik okyanuslarındaki tropik ve subtropikal bölgelerde yaşayan popüler bir türdür. New Jersey(ABD) kıyılarından Brezilya'ya kadar uzanan bir alana yayılan bu canlılar, çoğunlukla mercan kayalıklarının etrafında, körfezlerde ve kıyıya yakın sığ sularda görülür.

Sosyal bir tür olan limon köpek balığı, genelde cinsiyet ve boyuta göre bir hiyerarşinin yer aldığı gruplar halinde yaşar. Avlanırken de grupça hareket ettikleri görülmüştür. Genellikle kabuklular, yumuşakçalar ve diğer balıklar ile beslenen limon köpek balıklarının, daha küçük köpek balıklarını yediğine de rastlanmıştır. Ortalama ömürleri 25 yıldır. Gebelik süreleri 9 ile 24 ay arasında değişir. Bir defada en az 1, en çok 100 yavru doğurabilirler.

  • 4
  • 27
İNEK
İNEK

İnekler genellikle 2 ya da 2 buçuk yaşında erişkin hale gelirler. Yavrulayabilmeleri için ise 2,5 – 3 yaş aralığı uygundur. Erişkin bir inek ortalama 500 kilogram civarındadır ve 25- 30 yaşına kadar yaşayabilirler. İneğe yeni doğduğunda buzağı, daha sonra düve ve doğum yaptıktan sonra da inek denmektedir. Erkeklerine ise öküz, tosun ve boğa denir. Bazı özellikleri ırklara göre değişiklik gösterse de, genel olarak tüm ırkların yapısı hemen hemen aynıdır.

İnekler sosyal hayvanlardır. Sürüler halinde gezerler ve aynı insanlar gibi arkadaşlık kurarlar. Ortalama bir inek 544 kilogramağırlığında gelir.

İneklerin ortalama vücut sıcaklığı 38.6 santigrat derece olup sabittir. Ortalama bir inek dakikada 50 kez çiğneme hareketi gerçekleştirir. Bir inek günde 14 defa oturup, ayağa kalkar, çenesini günde 40.000 kez hareket ettirir. İneklerin hamileliği de insanlar gibi 9 aydır. Ortalama bir inek günde 45 kilogram yemek yer.

  • 5
  • 27
PENGUEN
PENGUEN

Penguen güney yarım kürede yaşayan bir kuş türüdür. Yaygın inanışın aksine bu kuşlar sadece soğuk yerde yaşamazlar. Penguenler gruplar halinde yaşamayı severler. En büyük cinsi imparator penguenlerdir. Boyu 1,1 metre kilosu 30 kiloyu bulur. En küçük cinsi ise 35-40 cm boyunda yaklaşık 1 kilo ağırlığında küçük mavi penguendir. Penguenler daha çok Yeni Zelanda, Avusturalya, Şili, Arjantin ve Güney Afrika gibi ülkelerde bulunurlar.

Penguenler çiftleşme mevsimine kadar kendilerine eş seçmektedir. Seçtikleri eşin sesini iyice öğrenirler. Bu şekilde çiftleşme dönemi geldiğinde 400.000 penguen arasından seçtiği eşini bulmaktadır. Çiftleşme sonucu dişi bir yumurta yumurtlar. Yumurtlama işinden sonra tüm sorumluluk babaya geçer.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN