Geleceğe değer katan Sıfır Atık Projesi neden önemli?
"Sıfır Atık Projesi"ni daha önce hiç duymuş muydunuz? Emine Erdoğan'ın himayesinde başlatılan bu proje, kaynakların daha verimli kullanılmasını, oluşan atığın miktarının azaltılmasını, atıkların geri dönüştürülmesini kapsayan ve atık önleme yaklaşımı olarak tanımlanan bir hedeftir. Sizler için, Sıfır Atık Projesi hakkında bilinmeyenler ve merak edilenleri derledik.
"Sıfır Atık", israfın önlenmesini, kaynakların daha verimli kullanılmasını, oluşan atığın miktarının azaltılmasını, etkin toplama sisteminin kurulmasını, atıkların geri dönüştürülmesini kapsayan atık önleme yaklaşımı olarak tanımlanan bir hedeftir.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından başlatılan "Sıfır Atık Projesi" Emine Erdoğan'ın himayesinde Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde öncülüğünde tanıtılmıştı.
Emine Erdoğan proje hakkında şunları söyledi:
"Türkıye'de, tüketim alışkanlıklarını değiştirmeye dayanan bir çevre seferberliği başlattık. Himayemde yürütülen sıfır atık projesi ile atıkları kaynağında ayrıştırarak, geri dönüştürüyoruz. Yeni bir yaşam kültürü oluşturmaya çalışıyoruz."
"15 aydır uygulanan proje kapsamında, 15 bine yakın kamu kuruluşunda sıfır atık uygulamasına geçildi. Plastik kullanımını azaltmak üzere, tüm marketlerde plastik poşetleri ücretli hale getirdik. İlk bir aylık uygulama sonunda, ülkemizde naylon poşet kullanımı yüzde 70 azaldı."
Sıfır Atık Projesi neden önemlidir? İzlemek için tıklayınız...
Doğal kaynaklar, küresel ekonominin işleyişini ve yaşam kalitesini desteklemektedir. Bu kaynaklar yakıtlar, mineraller ve metaller gibi ham maddeler ile birlikte gıda, toprak, su, hava, biyokütle ve ekosistemleri de içermektedir. İyi işleyen bir ekonomi, doğal kaynakların ve ham maddelerin kesintisiz akışına bağlıdır. Kaynakların sürdürülebilir ve verimli bir şekilde yönetimi, günümüzde kaçınılmaz bir gereklilik durumundadır.
1900 yılına göre bugün,
Kişi başına enerji tüketimi 3 katına,
Ham madde kullanımı 2 katına,
Dünya nüfusu ise 5 katına çıkmıştır.
Sıfır atık projesini hayata geçirmek isteyen kurumlar, sıfır atık el kitabı veya sıfır atık projesi başvuru formunun nereden temin edileceğine dair bilgi sahibi olmak isteyebilir. Bu durumda öncelikle T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yayınlamış olduğu Sıfır Atık Sistemi Nasıl Kurulur? başlıklı kaynaktan sistem ve yol haritası hakkında bilgi alınabilir.
1. Odak noktalarının belirlenmesi
2. Mevcut durum tespiti
3. Planlama
4. İhtiyaçların belirlenmesi ve temin
5. Eğitim ve Bilinçlendirme
6. Uygulama
7. Raporlama
Verimliliğin artması,
Temiz ortam kaynaklı olarak performansın artması,
İsrafın önüne geçildiğinden maliyetlerin azaltılması,
Çevresel risklerin azalmasının sağlanması,
Çevre koruma bilincinin kurum bünyesinde gelişmesine katkı sağlandığından çalışanların "duyarlı tüketici" duygusuna sahip olmasının sağlanması,
Ulusal ve uluslararası pazarlarda kurumun "Çevreci" sıfatına sahip olmasının sağlanması, bu sayede saygınlığının arttırılmasıdır.