Arama

Dünyanın en ünlü kuleleri

Dünyanın en ünlü kuleleri, sahip oldukları ünlerini üzerlerinde harcanan emeğe ve ilginç mimarilerine borçlu. Sizler için, kimine merdivenle nefes nefese kalarak çıkılan, kimineyse asansör kullanarak tüm şehri kuş bakışı izleyebileceğiniz kuleleri derledik.

Aslında kulenin mimarı Gustave Eiffel değil, İsviçreli Maurice Koechlin 'in siparişi üzerine tasarlayan Stephen Sauvestre'dir. Kulenin, 7.739.401 Frank 31 Sent tutan inşaat masrafları, Gustave Eiffel'in tahminlerinin 1 milyon frank üstündedir. 1889 yılındaki açılış tarihden önceki 5 ayda 1,9 milyon kişi ziyaret edince, yıl sonuna kadar toplam masrafın 3/4'ü çıkartılmıştır.

3.000 işçi 26 ay boyunca 18.038 adet demir parçayı 2,5 milyon perçinle bir araya getirdi. Hiç ölüm vakası yaşanmamış olması, o günün şartlarında şaşırtıcı bir durumdur.

Ancak kule, onu bir utanç lekesi olarak gören Paris halkının tepkisini de çekmiştir. Bazı sanatçılar devasa bir sokak lambasına benzetirken, bir fabrika bacası gibi Paris'in görsel itibarını zedeleyeceğini ileri sürmüşlerdir. Bugün ise Eyfel Kulesi, en güzel mimari yapılarından biri olarak kabul edilir. Parisliler onu Demir Bayan olarak adlandırırlar.

  • 3
  • 15
Brugge/Belfry Çan Kulesi
Brugge/Belfry Çan Kulesi

Bruges Çan Kulesi, bir Orta Çağ çan kulesidir. Şehrin en belirgin sembollerinden biri olan çan kulesi daha önce bir hazine ve belediye arşivi barındırıyordu yangınları ve diğer tehlikeleri tespit etmek için bir gözlem merkezi olarak kullanılıyordu.

* Yüzyıllar içinde sürekli çıkan yangınlara rağmen günümüze kadar gelmeyi de başardı.

13. yüzyıldan kalma çan kulesi UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan bu tarihi şehri izleyebileceğiniz en güzel yerlerden biridir. 366 basamağı tırmanarak kulenin tepesine ulaştıktan sonra bu anı ölümsüzleştirmek isteyenler ise fotoğraf makinelerini yanına almayı unutmamalı.

  • 5
  • 15
Galata Kulesi - Türkiye
Galata Kulesi - Türkiye

Dünyanın en eski kulelerinden Galata Kulesi'nin kesin yapılış tarihi bilinmese de, kulenin 507'de İmparator Justinianos'un veya 528'de Anastasios'un "fener kulesi" olarak yaptırıldığı tahmin ediliyor.

Bizanslıların Büyük Kule diye andığı Galata, 1204'deki 4'üncü Haçlı Seferi'nde tahrip edilince 1348'de yığma taşlar kullanılarak tekrar yapıldı.

* İstanbul'un fethi ile Osmanlı'nın eline geçtikten sonra 1509 depreminde büyük hasar gören kule, devrin ünlü mimarı Hayrettin tarafından onarıldı.

1717'den başlayarak kule Osmanlı tarafından yangın gözetleme kulesi olarak kullanılmıştır. 1875 yılında bir fırtına sonrası çatısı yıkılmış, 1965 yılında restore edilesiye kadar kullanılmamıştır. Bugün altında kafeler olan ve enfes bir İstanbul manzarası sunan kule, İstanbul siluetinin de önemli bir parçasıdır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN