Arama

Doğanın saklı güzellikleri 'pembe göller'

Mavi, yeşil ve kahverengi olarak görmeye alıştığımız göllerin bazıları, yıl içinde sıcaklık değişimine bağlı olarak renk değiştiriyor. Renk değişimi sonrasında pembe olan göller, görenleri kendine hayran bırakıyor. Masalsı görünümleriyle dikkat geçen pembe gölleri derledik.

Tüm sene boyunca pembe olan bazı göller, yıllık sıcaklık oranlarına göre renk değiştirebiliyor. Güneş ışınlarının yoğunluğu, gölün tuzluluk oranının yüksekliği ve sıcaklığın artması pembe rengin oluşmasını sağlıyor.

Pembe görünümünden dolayı girmeye çekinenler olsa da bu göllerde yüzme tehlikesi bulunmaz. Hatta göllere rengini veren algler, bazı kozmetik ürünlerinde de kullanılır.

  • 3
  • 14
Hutt Gölü, Avustralya
Hutt Gölü, Avustralya

Hutt Gölü, Batı Avustralya'daki Hutt Nehri'nin kuzeyinde, sahile yakın bir tuz gölüdür.

Hutt Gölü, karotenoid üreten alglerin varlığı nedeniyle kırmızı veya pembe bir ton olan bir tuz gölüdür. 14 kilometrelik bir alan kaplayan göl, 4 Nisan 1839'da kamp yapan George Gray tarafından bulundu.

Yüksek tuz oranları ve bol alg barındırmasıyla bilinen Hutt Gölü'nde, belli dönemlerde alg sayısında ciddi artışlar oluyor. Bu dönemlerde göl pembeye dönüyor, diğer zamanlar normal bir göl renginde görünüyor.

Batı Avustralya'da bulunan göldeki alg sayılarında yılın belli dönemlerinde ciddi bir artış yaşanıyor. Alglerin arttığı dönemlerde göl daha koyu pembe olup, diğer dönemlerde belli belirsiz bir pembe görünümü alıyor. Turistlerin ilgisini çeken bu pembe göl sıcaklık ne kadar artarsa o kadar koyu pembe oluyor.

  • 5
  • 14
Natron Gölü, Tanzanya
Natron Gölü, Tanzanya

Tanzanya'da, Kenya sınırının yakınında yer alan Natron Gölü'nün uzunluğu 52 kilometre, eni ise 22 kilometre olan bu gölde derinlik en fazla 3 metredir.

Doğu Afrika'daki iki alkalik gölden biri olarak tanınan Natron Gölü, sıcak su kaynaklarına ek olarak bölgedeki derelerle besleniyor.

Tuz ve soda gölü özelliğine sahip olan bol mineralli Natron'daki eşsiz su bitkileri, gölün rengini yılda birkaç kez renklendiriyor. Gölün suyu yüksek pH değerine uyum sağlamamış hayvanların derisi ve gözlerini yakabiliyor. Ortalama 50-60 derece sıcaklığa sahip olan göl, milyonlarca flamingonun üreme alanı. Bu flamingolar da göldeki alglerden besleniyor.

Gölde bol miktarda bulunan sodyum karbonat, ölen hayvanların çürümesini engelleyip fosilleşmesi sürecini hızlandırdığı için göl civarında çok sayıda taşlaşmış hayvan da göze çarpıyor.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN