Arama

Beslenme saatleri sağlığımızı nasıl etkiliyor?

Vücudumuz belli bir sistem içerisindedir. Vücut saatimizle beraber metabolizma ve sindirim sistemi karmaşık bir etkileşim halinde bulunur. Dolayısıyla gün içerisinde ne yediğimiz kadar saat kaçta yediğimiz de önemli bir unsur. Sizler için gün içerisindeki beslenme saatlerimizin sağlığımıza etkisi nedir, kısaca derledik.

Üniversiteye başlayan gençler, ABD'de yapılan araştırmalara göre yıl boyunca yaklaşık 7 kilo alıyor. Bu durumun en büyük sebepleri hazır yemek ve fiziksel aktivite azlığı olarak sayılıyor. Ancak sebepler bununla da sınırlı değil. Uzmanlar, gece geç saatlerde yemek yemenin, düzensiz uyku saatlerinin de etkili olduğunu savunuyor.

Tip 2 diyabet ve kalp hastalıkları gibi hastalıkların yanı sıra yenilen yemeklerden kilo almanın kalori ve bunları ne ölçüde yakılmasıyla ilgili olduğu yıllar boyunca anlatıldı. Ancak veriler sadece ne yediğimizin değil, ne zaman yemek yediğimizin de önemli olduğunu gösteriyor.

Kilo vermek için yapılan diyetlere bakıldığında, aynı miktarda kalori tüketilse de, bu kalorilerin çoğunu sabah kahvaltısında tüketenlerin akşam yemeğinde tüketenlere kıyasla 2,5 katı kilo verdiği görülüyor.

Çoğu insan bunu gece yenen yemekten edinilen kalorilerin yakılması için fırsat olmamasına bağlıyor. Oysa canlılar uyku halindeyken bile organları çalıştığı için enerji tüketiyor. Tüketilen kalori miktarı kadar bunların ne zaman tüketildiği de kiloyu etkiliyor.

Sabah yenen yemeği yakmak için daha fazla kalori harcadığımıza dair veriler var. Ancak bunun vücut ağırlığını ne kadar etkilediğine dair net bilgi bulunmuyor. Bir diğer olasılık da gece yemeğinin gün içindeki toplam yemek yenen süreyi uzatması.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN