Arama

Tarihe dair 20 sıra dışı bilgi

Dünyaca ünlü Dedektif Sherlock Holmes karakterinin yazarı Arthur Conan Doyle'un, aslında bir göz doktoru olduğunu biliyor muydunuz? Peki ya, tarihte Türkler hakkındaki ilk belgenin MÖ 318 tarihli bir sözleşme olduğunu? Ya da Sultan II. Abdülhamid'in hangi ülkeye 2 bin fotoğraftan oluşan büyük bir koleksiyon hediye ettiğini? Tarihe dair 20 sıra dışı bilgiyi derledik.

Hz. Muhammed'in (sav) yaşadığı 7'nci yüzyılda Medine'de dokuz tane cami bulunuyordu ve her cami aynı zamanda bir eğitim yuvasıydı. Medine'deki ilkokul, 653 yılında faaliyetlerine başladı ve okullaşma düşüncesi İslam coğrafyasında bir anda çığ gibi büyüdü.

Çikolatalar, fabrikasyon olarak ilk kez 1819 yılında, İsviçre'nin Vevey kentinde üretildi. Fabrikanın sahibi, François-Louis Cailler adlı 23 yaşında bir iş adamıydı. Çikolatalarını bloklar halinde üretti ve satışa sundu.

Ayasofya ilk olarak ahşap çatılı bazilika tarzında bir kilise olarak I. Konstantin'in oğlu Konstantinus tarafından inşa edildi ve yapımı 360 yılında tamamlandı. Ayasofya'nın kaderi 1453'te Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u fethetmesi ve Ayasofya'yı camiye çevirmesi ile değişti.

Yalnızca tıp eğitimi vermeye vakfedilmiş ilk mektep, 1231 yılında Şam'da kuruldu. Bunun öncesinde tıp eğitimi hastanelerde ve usta-çırak usulünce yapılıyordu. Tıp okullarının tam anlamıyla kurumsallaşması Osmanlı hükümdarı Kanuni Sultan Süleyman'ın yönetime geleceği 16'ncı yüzyıla kadar gerçekleşmemişti.

Sa'd bin Muaz, 621 yılında Medinelileri İslam'a davet etmek için Resul-i Ekrem tarafından gönderilen Mus'ab b. Umeyr'in teklifiyle İslamiyet'i kabul etti. Onun Müslüman olması, Medine'nin İslamlaşmasında bir dönüm noktası sayılır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN