Arama

Sultan Alparslan'ın yıldırım komutanı Afşin Bey kimdir?

Selçuklular, gönül verdikleri İslam'ı yaymaya ve çoğalan nüfusa yeni yerleşim yerleri aramaya çalıştılar. Bu düşünceler içinde olan Selçuklu kumandanları, Anadolu'nun kilit noktalarını tespit ederek, akınlar tertiplediler. İşte Afşin Bey, tarih sahnesine bu fetih akınları ile çıktı. Gönlü cihad aşkı ile yanıp tutuşan Afşin Bey, Anadolu gazalarında şöhret kazanıp, buraların Türk yurdu olmasına ve İslamlaşmasına hizmet etti.

  • 2
  • 10
Ashab-ı Kehf Külliyesi hakkında bilgi
Ashab-ı Kehf Külliyesi hakkında bilgi

Afşin yakınlarında en eski tarihi kalıntı, kente 7 km mesafedeki Eshabü'I-Kehf Külliyesi (Ashâb-ı Kehf Külliyesi)'dir. Eshabü'l-Kehf 'te kiliseden dönüştürülen bir cami ribat ve kervansaray yer almaktadır. Afşin -Elbistan ovasında eski zamanlardan beri her bakımdan önemli dört yerleşim merkezi vardı: Afşin (Arabissos, Efsûs, Yarpuz), Elbistan (Plasta), Hurman (Aromane, Rumman), ve Arıtaş (Hunu, Honion). Dini bakımdan önemli olan şehir Afşin idi.

  • 3
  • 10
Afşin ismi nereden geliyor?
Afşin ismi nereden geliyor?

1071 Malazgirt zaferiyle Anadolu´da yerleşmeye başlayan Oğuz Türklerinin bölgeye yönelen kolu, Afşin Bey komutasında Bizans egemenliğine son vererek bölgede Selçuklu egemenliğini kurmuşlardır. Kentin şimdiki adı olan Afşin'in bölgeyi fetheden kumandanın isminden geldiği çeşitli kaynaklarca ifade edilir.

Selçuklular Anadolu'da varlıklarını küçük beylikler halinde sürdürmüşlerdir. Bu beyliklerin en önemlilerinden biriside Dulkadiroğulları Beyliği´dir. Dulkadiroğulları Beyliği'nin 1522 tarihinde Osmanlı topraklarına katılmasıyla bu bölge Osmanlı hâkimiyetine girmiştir. Bu dönemde yapılan en önemli tarihi eser Pir Ali (Ulu) Camii´dir.

  • 5
  • 10
Afşin Bey kimdir?
Afşin Bey kimdir?

Selçuklu komutanlarından Afşin Bey'in Horasanlı bir Türkmen ailesinden geldiği bilinir. Pehlivanlığı ile de tanınan Afşin Bey'in tarih sahnesine çıkışı, on birinci yüzyıl başlarında Selçukluların Anadolu'ya yaptıkları büyük Malazgirt Zaferinin ön hazırlıkları mahiyetinde olan akınlarla başlar.

Sultan Tuğrul ve diğer büyük Selçuklu Devleti sultanları Alparslan ve Melik Şah devirlerinde, Anadolu'nun fethine aralıksız olarak devam edildi. Çağrı Bey komutasındaki Selçuklu akıncılarının Anadolu'ya yaptıkları ilk gaza ve kesif muharebelerinden sonra, Afşin Bey uzun müddet gazalardan uzak kaldıysa da, tekrar Selçukluların meşhur kumandanlarından biri olan Gümüştekin'in hizmetine girdi.

Sultan Tuğrul'dan sonra Büyük Selçuklu Devleti sultanı olan Alparslan, 1064 yılında, Gürcistan ve Doğu Anadolu´ya başarılı bir sefer düzenledi ve fethettiği bölgelere Selçuklu valileri atadı. Ülkenin doğu sınırlarında da fetihler yapmak isteyen Sultan, bir süre sonra Anadolu´dan ayrıldı. Bununla birlikte o, bütün Selçuklu emir ve kumandanlarına Anadolu'daki fetihleri kesintisiz olarak sürdürmeleri buyruğunu verdi; özellikle 1066 yılında Hacip Gümüştekin'i, Afşin ile birlikte Anadolu fetihlerini yönetmekle görevlendirdi.

Afşin ve diğer emirlerin kumandasındaki Selçuklu birlikleri, Murat ve Dicle ırmakları havzalarından ilerleyerek güneye inip Ergani ve Nizip yörelerindeki Bizans kalelerini fethettiler, Nusaybin´i de kuşattılar. Daha sonra özellikle Afşin Bey, Fırat ırmağını geçerek Adıyaman yörelerine geniş ölçüde akınlar yaptı.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN