Arama

Sultan Abdülhamid'in ilk sergisi

Osmanlı İmparatorluğu'nun 34'üncü padişahı ve 113'üncü İslam halifesi Sultan II. Abdülhamid, 33 yıllık hükümdarlığı boyunca Osmanlı topraklarına birçok hizmette bulunmuş, yürüttüğü akıllıca iç ve dış siyaset sayesinde devletin çöküşünü engellemişti. Ulu Hakan, hem devleti bulunduğu konumdan hem de darboğazdan kurtarabilmek, sanayi dâhil tüm teknolojik alanlarda gelişebilmek için hiç durmadan çalışmıştı. İşte yaptığı yeniliklerle ülkenin gelişmesini sağlayan Abdülhamid'in ilk defa Edirne'de tertip edilen mahsulat ve mamulat sergisi…

  • 2
  • 15
BİRÇOK PROJENİN MİMARİ
BİRÇOK PROJENİN MİMARİ

Abdülhamid'in teknolojik gelişmelere olan ilgisi, saltanatı süresince bir kısmı hayata geçen, bir kısmı da çeşitli sebeplerden dolayı gerçekleşemeyen birçok projenin şekillendirilmesine de vesile oldu.

  • 3
  • 15
ABDÜLHAMİD'İN BİLİNMEYEN ÖZELLİĞİ
ABDÜLHAMİD’İN BİLİNMEYEN ÖZELLİĞİ

Sultan Abdülhamid'in ön plana çıkmayan bir yönü vardır ki o da sanata olan ilgisi ve Osmanlı kültür mirasına olan katkılarıdır. Abdülhamid'in çağı yakalama arzusu ve yenilikleri destekleyen tutumu ile birlikte tüm sanat dallarında gelişmeler gerçekleşir.

  • 4
  • 15
ABDÜLHAMİD'İN İLK KEZ EDİRNE'DE SERGİLENEN SERGİSİ
ABDÜLHAMİD’İN İLK KEZ EDİRNE’DE SERGİLENEN SERGİSİ

Bunlardan biri de Sultan Abdülhamid'in ilk defa Edirne'de tertip edilen mahsulat ve mamulat sergisinin resmi Atatürk Kitaplığına ait 704 albümden biri olarak dijital ortamda yerini aldı. Osmanlı'daki günlük hayatı gösteren fotoğraflarının yanında, Osmanlı'nın son yılları ile Cumhuriyet'in ilk çeyreği arasındaki döneme dair birçok yazışma, fotoğraf ve belge de erişime açıldı. Osmanlıca, Arapça, İngilizce, Fransızca ve Farsça dillerindeki belgelerde, Sultan Abdülhamid ve Enver Paşa'nın mektupları ve önemli isimlere ait hatıratlar yer alıyor

İşte Sultan Abdülhamid'in ilk defa Edirne'de tertip edilen mahsulat ve mamulat sergiye ait fotoğraflar...

Abdülhamid Han büyük meseleler karşısında bunalan Osmanlı Devleti'ni bundan sonra dâhiyane bir siyaset, adalet ve fevkalade bir kudretle yönetti. Düyun-u Umumiye idaresini kurarak iki yüz elli iki milyon tutan devlet borçlarını yüz altı milyona indirdi. Memlekette büyük bir imar faaliyeti ile eğitim ve öğretim seferberliği başlattı. 33 yıllık hükümdarlığı süresince, çoğu şahsî bütçesinden olmak üzere cami, mescit, mektep, medrese, hastane, çeşme, köprü gibi toplam 1500'ü aşkın eser yaptırdı. Ülkenin dört bir yanını demiryolu ile döşedi.

Tarih sahnesinde 'Ulu Hakan' haberimizi okumak için tıklayın...

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN