Arama

Sultan Abdülhamid'in Cuma Selamlığı

Cuma Selamlığı geleneği, Türk İslam kültürünün sayılı törenlerinden biriydi ve Osmanlı Devleti'nde de asırlar boyu uygulandı. Osmanlı sultanları, Selamlık merasimi için özenle hazırlanır ve merasime vaktinde gitmeye önem verirlerdi. O sultanlardan biri de Sultan II. Abdülhamid'di. Abdülhamid'in Cuma Selamlığı merasimine dair detayları ve Hamidiye Camii'ne girişi sırasında çekilen görüntüleri sizlerle buluşturuyoruz.

Padişahlar, başta Ayasofya olmak üzere Süleymaniye, Bayezid, Sultan Ahmed ve Eyüp Sultan gibi büyük camilere merasimle gider ve cuma namazlarını eda ederlerdi.

  • 5
  • 20
PADİŞAHLIK VE İSLAM HALİFELİĞİNİN ALAMETİ
PADİŞAHLIK VE İSLAM HALİFELİĞİNİN ALAMETİ

Osmanlı padişahlarının katıldıkları sayılı törenlerden biri olan Cuma Selamlığı, padişahlığın ve halifeliğin alameti sayıldı.

Osmanlı padişahlarına Anadolu Selçuklu sultanlarından geçen bu tören, çeşitli değişiklikler geçirse de, Osmanlı Devleti'nin yıkılmasına kadar uygulandı.

  • 7
  • 20
SULTANIN HALK İLE BÜTÜNLEŞTİĞİ MERASİM
SULTANIN HALK İLE BÜTÜNLEŞTİĞİ MERASİM

Hükümdar ile halk arasında bütünleşme sağlayan Cuma Selamlığı, merasim ve dini yönünün yanı sıra hukuki, sosyal ve kültürel açılardan da büyük önem taşıyordu.

Cuma namazının cemaatle, güvenli bir ortamda camide kılınması ve hutbe dinlenmesinin farz olması nedeniyle Osmanlı Kanunnamelerinde Cuma namazı için ayrıca kurallar konmadı.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN