Osmanlı’da hanımlara mahsus eşya pazarı
Osmanlı toplumunda kadınların çalışma hayatına girmeleri 19'uncu yüzyılın sonlarında başladı. O yıllarda yeni kurulan fabrikalarda kadın istihdamı her geçen gün daha da arttı. Kadınların kendi işini kurma arzusuyla oluşturdukları Hanımlara Mahsus Eşya Pazarı Osmanlı Anonim Şirketi ise tarihte bir dönüm noktası oldu. Şirketin tüzüğüne göre bütün çalışanların kadınlardan oluşması zorunluydu.
Osmanlı toplumunda kadınların aktif olarak çalışma hayatına girmeleri 19'uncu yüzyılın sonlarına doğru başladı. O yıllarda kurulan fabrikaların bir kısmında hanımlar ağırlıklı olarak çalıştı.
Hatta kibrit, tütün gibi fabrikalarda kadın istihdamı yüzde 95'lere kadar çıktı.
Bu tür fabrikalarda kadınların çalışma oranının yüksekliğinin nedeni yapılan işin kalitesi değil, ödenecek ücretin düşüklüğüydü.
Kadınlar her ne kadar başkalarına ait işyerlerinde çalışsalar da, 19'uncu yüzyılın sonlarında kendi işyerlerini de kurmaya başladılar.
Şirket hanımlara mahsus her türlü eşyayı üretmek ve satmak amacıyla 1917 yılında Sirkeci'de kuruldu.
Şirketin kurucuları Fatma Hasene Hanım, Fatma Zehra Hanım ve Ayşe İzzet Hanım'dı. Buna göre şirket dikiş, nakış, çeyizlik malzeme üretimi ve ticareti gibi faaliyetlerde bulunacaktı.