Arama

Napolyon’a yenilgiyi tattıran Türk komutan: Cezzar Ahmet Paşa

Napolyon, gerçekleştirdiği seferlerle Avrupa'nın siyasi haritasını tamamen değiştiren ve adını dünya tarihine yazdıran bir Fransız İmparatoruydu. Askeri ve siyasi stratejileriyle birçok bölgeyi ele geçiren Napolyon, son olarak Doğu'nun zengin topraklarına gözünü dikmişti. Bu topraklarda, "yenilmez Napolyon"a ilk gerçek yenilgiyi tattıracak olan ise cesur bir Türk komutandı. Napolyon, bundan 220 yıl önce, Akka'da büyük bir hezimete uğramış, Doğu düşleri böylece sona ermiş ve şu sözleri söylemişti: "Savaşı kazansaydım Doğu'nun fatihi olur ve Paris'e İstanbul üzerinden dönerdim." Peki, Napolyon'a yenilgiyi tattıran komutan Cezzar Ahmet Paşa kimdir?

  • 2
  • 21
GENÇLİK YILLARINDA İSTANBUL’A GELDİ
GENÇLİK YILLARINDA İSTANBUL’A GELDİ

Vidinli veya Nişli olduğunu iddia edenler varsa da Cezzar Ahmet Paşa'nın Bosnalı olma ihtimali oldukça yüksektir.

Gençliğinde İstanbul'a gelerek berberlik eden Cezzar Ahmet, bu sayede Hekimoğlu Ali Paşa'nın hizmet ve himayesine girmiş, Ali Paşa ikinci defa Mısır valiliğine atandığında onu da beraberinde Mısır'a götürmüştü. Hekimoğlu Ali Paşa Mısır'dan ayrıldığında ise Ahmet Mısır'da kalarak, Kölemenlerden Ali Bey'in kölelerinden Abdullah Bey'in hizmetine girmişti.

  • 3
  • 21
ÜSTÜN YETENEKLERİ SAYESİNDE SANCAK BEYİ OLDU
ÜSTÜN YETENEKLERİ SAYESİNDE SANCAK BEYİ OLDU

Yıllarca Kölemen beylerinin arasında yaşayan Ahmet, Kölemenlerin mücadele yöntemleriyle yaşam biçimlerini çok yakından takip ederek öğrenmişti.

Ondaki yetenekleri fark eden Kölemen beyleri de kendisine sonunda sancak beyliği makamını verdiler.

  • 4
  • 21
‘CEZZAR’ LAKABI NEDEN VERİLMİŞTİ?
‘CEZZAR’ LAKABI NEDEN VERİLMİŞTİ?

Bir mücadele esnasında Kölemenlerden Abdullah Bey ölünce; onun intikamını almak için Abdullah Bey'in hasmı olan taraftan yetmiş kişiyi öldürtmesi dolayısıyla, Kölemenlerin büyük beyi Ali Bey tarafından "kasap, deve kasabı" anlamında "Cezzar" unvanı verilmişti.

  • 5
  • 21
MISIR'DAN AYRILMAK ZORUNDA KALDI
MISIR’DAN AYRILMAK ZORUNDA KALDI

Mısır'ın Yavuz Selim tarafından fethinden beri, kökleri ortadan kaldırılamayan Kölemen beyleri, devlet otoritesinin zayıfladığı sıralarda fırsattan yararlanarak hüküm ve sözlerini geçirmeye çalışırlardı.

Kölemenlerden Ali Bey de, Mısır'da nüfuz elde etmek için mücadeleye girişmiş, rakiplerini ortadan kaldırmak için de Cezzar'dan yararlanmak istemişti. Cezzar buna razı olmadığından araları açılmış ve bu yüzden de Mısır'dan ayrılmak zorunda kalmıştı.

  • 6
  • 21
CESARETLE VERDİĞİ MÜCADELELERLE ÜN KAZANDI
CESARETLE VERDİĞİ MÜCADELELERLE ÜN KAZANDI

Cezzar'ın Mısır'dan ayrılmasından 1776 yılı başında vezir rütbesiyle Sayda valiliğine atanmasına kadar geçen yaşamı, onun cesaret ve metanetini gösteren bazı mücadelelerle doludur. Cezzar, bu mücadeleyi Suriye ve Lübnan'da Dürzi ve Marunilere karşı yapmış, Kaptan-ı Derya Cezayirli Hasan Paşa'nın takdirini kazanmış ve sonuçta emeğinin karşılığında Sayda Valiliği'ne atanmıştı.

Cezzar Ahmet Paşa Sayda valisiyken devlete başkaldıran kabilelerle uğraşarak Suriye ve Lübnan'da güçlü bir otorite kurmuş ve devlete önemli hizmetlerde bulunmuştu. Bu başarılı hizmetlerine karşılık da 1780'de Şam Valiliği'ne atanmıştı.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN