Bugün sıradan bir ürün olarak görülen kağıt, aslında medeniyet tarihimizin kilometre taşlarından biri. Çin'den Bağdat'a, oradan ise tüm İslam coğrafyasına yayılan kağıt, bilginin aktarılmasında en büyük kolaylığı sağladı. Müslümanlar, kağıt üretiminde yepyeni teknikler gerçekleştirdiler, farklı hammaddelerle çok çeşitli kağıtlar ürettiler. Onlardan biri olan "Türk kağıdı" tekniği, günümüzde tüm dünyada kaliteli yazı kağıtlarında ve kitaplarda hala kullanılıyor. Peki, Müslümanlar kâğıdı Avrupa'ya nasıl aktardılar?
Bundan 1200 yıl önce, Müslümanların 751 Talas savaşında ele geçirilen Çinli esirlerden kâğıt üretiminin sırlarını öğrenmeleriyle birlikte Bağdat'ta kâğıt üretimi yayılmaya başladı ve kısa sürede Batıda Şam, Taberiye ve Trablus'a kadar ulaştı.
Üretimin artmasıyla birlikte kâğıt ucuzladı ve daha kaliteli hale geldi. Avrupa'ya ihraç edilen kâğıt ürünlerinin başlıca kaynağı Şam'daki fabrikalardı.
Lif uzunluğu ve dayanıklılığı sayesinde kaliteli kâğıt üretimini mümkün kılan kenevir hammaddesinin yetiştirilebilmesi, Suriye'deki üretim merkezlerini olumlu etkileyecekti.