Arama

Müslüman bilimini Avrupa’ya aktaran köprü: Endülüs

İslam uygarlığının "altın çağı" olan 7 ila 17. yüzyıl arasında bilim ile uğraşan Müslüman alimler, yeni keşifler yaparak, bilgiyi geliştirerek ve yeni teoriler ortaya koyarak medeniyetin temellerini attılar. Matematik, tıp, eczacılık, astronomi, teknoloji ve mimarlık gibi alanlarda büyük ilerlemeler sağladılar. İslam coğrafyasında yaşanan bu gelişmeler, Endülüs'ün fethi ile İber Yarımadası'na geçti ve oradan çeviriler yoluyla Avrupa'ya aktarıldı. Bilim tarihçilerine göre, bu bilgileri özümsemekte bile geciken Avrupalıların yeni bilimsel keşiflerde bulunması yüzyıllar alırdı.

  • 13
  • 15
KUR’AN’IN İLK ÇEVİRİLERİ 12. YÜZYILDA YAPILDI
KUR’AN’IN İLK ÇEVİRİLERİ 12. YÜZYILDA YAPILDI

1141-1147 yılları arasında, İspanya'da yaşayan bir İngiliz Chesterli Robert, Hermannus Dalmata ile birlikte Kur'an-ı Kerim'in Latinceye ilk çevirisini üstlendi.

Robert aynı zamanda, El Harizmi'nin cebir kitabını çevirmesi ile cebir kavramının ve bununla ilgili matematiksel işlemlerin Avrupa'ya girmesini sağlayan kişiydi.

  • 14
  • 15
İŞGALLER SIRASINDA YENİ KAYNAKLARA ULAŞTILAR
İŞGALLER SIRASINDA YENİ KAYNAKLARA ULAŞTILAR

1099'dan 1291 yılına kadar, Antakya ile Kudüs arasındaki kültür merkezlerinin de dâhil olduğu Suriye'nin büyük bir bölümü yaklaşık 200 yıllığına, literatürde Doğu Latinleri olarak da isimlendirilen Latin Haçlıların eline geçti.

Doğu Latinleri, hem Avrupa kültür merkezlerinde edinilen bilgileri kendilerine mal etme, hem de Arap-İslam kültür merkezleriyle 200 yıl süren temasları esnasında orada bulunan fakat çok yeni katkılar olmaları nedeniyle İspanya üzerinden Avrupa'ya ulaşamamış kaynaklara ulaştılar.

  • 15
  • 15
AVRUPA’YA BİLGİ AKTARIMINDA ÖNEMLİ BİR KÖPRÜ
AVRUPA’YA BİLGİ AKTARIMINDA ÖNEMLİ BİR KÖPRÜ

Akdeniz üzerinden geçen Güney İtalya ile İslam dünyası merkezleri arasında bir köprü oluştu.

Haçlılar, bilgi aktarımı konusunda, 200 yıl boyunca İslam dünyası merkezlerinde Arap-İslam bilimlerinin en yeni çalışmalarını, başarılarını ve ulaşmış oldukları bilgileri doğrudan doğruya tanıma ve Avrupa'ya aktarma imkânına sahip oldular.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN