Arama

  • Anasayfa
  • Galeri
  • Tarih
  • Milletinin varoluş destanı: Çanakkale Zaferi'nin bilinmeyen fotoğrafları

Milletinin varoluş destanı: Çanakkale Zaferi'nin bilinmeyen fotoğrafları

Bundan tam 105. yıl önce Mehmetçik, 18 Mart 1915'te Çanakkale'yi geçmeye kalkan dünyanın en güçlü donanmasını boğaza gömdü. Binlerce şehitin kanıyla yazılan zafer, dünya tarihinin dönüm noktası oldu. Peki, Çanakkale Muharebeleri'nde şehit olanların sayısının 56 bin 643, sakat kalanların 97 bin, kaybolanların ise 11 bin 178 olduğunu biliyor muydunuz? Sizler için, varoluş destanımız olan Çanakkale Zaferi'nin bilinmeyen fotoğraflarını derledik.

Düşmana karşı 9 ay kahramanca mücadele veren 27. Alay'ın sancağına madalya takılması töreni. Madalyayı Enver Paşa takıyor.

Birinci Dünya Savaşı'nda ittifak devletleri safında Almanya'nın yanında savaşa giren Osmanlı devleti, Çanakkale Cephesi'nde millet olarak varoluş mücadelesi verdi. 103 yıl önce "yedi düvele" karşı mücadele veren Osmanlı devleti, kara savaşlarında kesin zafer elde ederek "Çanakkale geçilmez" sözüyle tarihe altın harflerle destan yazdırdı.

Türk ve Alman subaylar düşmanın Queen Elizabeth zırhlısından atılan ancak patlamayan 38 cm'lik top mermisini inceliyorlarken...

13 Ocak 1915'te İngiliz Harp Konseyi toplantısında "Hedefi İstanbul olmak üzere, Gelibolu Yarımadası'nı topa tutmak ve almak için, şubat ayında sefer hazırlıklarına başlanması" kararı alındı. 19 Şubat'ta başlayacak harekatın asıl hedefi İstanbul olarak belirlendi.

Düşmanın Yarımada'dan gidişini izleyen bir alay sancaktarı ve Mehmetçikler...

İngiltere, Rusya'nın 2 Ocak 1915'teki yardım talebi üzerine, Çanakkale Boğazı'nı geçip İstanbul'u Rusya'dan önce işgal etmek istedi. Böylece Osmanlı devletinin başkenti ele geçirilecek, savaş da sona erecekti.

Savaş gemileriyle Çanakkale Boğazı'ndan rahat şekilde geçeceklerini düşünen itilaf devletlerinden İngiltere ve Fransa, 18 Mart 1915'te beklemedikleri bir mağlubiyet yaşadı.

Hilal-i Ahmer görevlileri, yaralı bir askeri sargı yerine taşımak üzere ata bindirirken...

Nusret mayın gemisinin Çanakkale Boğazı'na döşediği mayınlarla "yenilmez armada" olarak nitelendirilen İngiliz donanması zırhlılarının da arasında bulunduğu üç büyük zırhlı batırıldı. Çanakkale Boğazı'nı denizden geçemeyeceklerini anlayan müttefikler, 25 Nisan 1915'te büyük bir kara harekatına başladı.

Çıkarmaların Saros Körfezi kıyılarına yapılacağını bekleyen 5. Ordu Komutanı Liman von Sanders, bu nedenle Gelibolu Yarımadası'nın en dar bölgesinde iki tümenlik kuvvet bıraktı. Liman von Sanders, birliklerin önemli bölümünü geride tutarak çıkarma kuvvetlerinin harekatları sırasında taarruz etmeyi planlıyordu.

Türk askerleri, düşmandan ele geçirilmiş bir siperdeki ganimetlere bakıyor...

18 Mart'ta başarılı olunamayınca İngiltere ve müttefiki Fransa, kara harekatıyla Çanakkale Boğazı'nı açmak amacıyla 25 Nisan 1915 sabahı Gelibolu Yarımadası'nda Arıburnu ve Seddülbahir sahillerine, Anadolu tarafında ise Kumkale'ye birliklerini çıkarmayı planlıyordu.

Müttefikler, ilk gün Arıburnu'nda Kocaçimen Tepe'yi, Seddülbahir'de ise Alçıtepe'yi işgal ederek Kilitbahir Platosu'na ulaşmayı ve boğazı savaş gemilerine açmayı hedefledi.

Osmanlı devleti, müttefiki Almanya ile bugün üzerinde 30'u aşkın devletin olduğu Osmanlı coğrafyasındaki vatandaşlar ve gönüllülerle savaşa katıldı.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN