Arama

Kameranın en yalın hali: Karanlık oda

Görme konusunda, modern anlamda sahip olduğumuz birçok bilginin temelini, 9'uncu yüzyılda yaşayan Müslüman âlim Kindî atmıştı. Ondan bir asır sonra yaşayan ve bugün dahi "tüm zamanların en büyük fizikçisi ve optik dehası" olarak adlandırılan İbnü'l Heysem ise, onun bu iddiasını yaptığı deneylerle kanıtladı. İbnü'l Heysem, günümüzde hayatın her alanında kullandığımız kameraların en yalın hali olan "karanlık oda"yı, bundan tam bin yıl önce keşfetti…

  • 2
  • 15
MODERN OPTİK BİLİMİNİN TEMELİNİ ATAN KİNDÎ
MODERN OPTİK BİLİMİNİN TEMELİNİ ATAN KİNDÎ

9'uncu yüzyılın çok yönlü bilim insanı Kindî, Yunanlıların görmeyle ilgili teorilerini sorgulamak suretiyle modern optik biliminin temellerini attı.

Kindî görmenin, yani insanın görsel konisinin Eukleides'in (Öklid) belirttiği gibi devamsız ışınlardan değil, aksine hacimli, yani üç boyutlu sürekli ışınlardan oluştuğunu söylüyordu.

  • 3
  • 15
“TARİHİN EN BÜYÜK ON İKİ BEYNİNDEN BİRİ”
“TARİHİN EN BÜYÜK ON İKİ BEYNİNDEN BİRİ”

16'ıncı yüzyılda yaşamış İtalyan fizikçi ve matematikçi Geronimo Cardano, Kindî'nin "tarihin en büyük on iki beyninden biri" olduğunu söylüyordu.

Çünkü Kindî, ışık huzmelerinin nasıl düz bir çizgi halinde hareket ettiği, aynalı ve aynasız görmenin doğası ve optik yanılsamalar da dâhil, mesafenin ve açının görme üzerindeki etkisi gibi konularda eserler vermişti.

Kindî'nin geometrik ve fizyolojik optik alanlarında kaleme aldığı iki eser 13'üncü yüzyılda İngiliz bilgin Roger Bacon ve Alman fizikçi Witelo tarafından kullanılmıştı.

20'inci yüzyılda yaşamış Danimarkalı bilgin Sebastian Vogl'a göre "Roger Bacon Perspectiva adlı eserinde Kindî'yi perspektif alanının ustalarından biri olarak adlandırmakla kalmamış, gerek Bacon, gerekse diğer fizikçiler Kindî'nin optik alanındaki eserlerine sürekli atıfta bulunmuştur."

  • 4
  • 15
TÜM ZAMANLARIN EN BÜYÜK MÜSLÜMAN FİZİKÇİSİ
TÜM ZAMANLARIN EN BÜYÜK MÜSLÜMAN FİZİKÇİSİ

"İbnü'l Heysem, tüm zamanların en büyük Müslüman fizikçisi ve optik dehasıydı. İster İngiliz ister İranlı olsun, bilim insanlarının hepsi bu çeşmeden kana kana içmiştir. Bacon'dan Kepler'e kadar tüm Avrupa düşünce dünyasında muazzam bir etki bırakmıştır."

George Sarton Bilim Tarihi adlı eserinden

  • 5
  • 15
BUGÜNKÜ BİLGİMİZİN KAYNAĞI: İBNÜ’L HEYSEM
BUGÜNKÜ BİLGİMİZİN KAYNAĞI: İBNÜ’L HEYSEM

Kindî'nin yürüttüğü çalışmalar, nihayet, görmenin ışık ışınlarının kırılması sayesinde gerçekleştiğini 10'uncu yüzyılda ortaya koyan Hasan İbnü'l Heysem tarafından kemale erdirildi.

20'inci yüzyılın önde gelen bilim tarihçilerinden George Sarton, optik bilimindeki atılımın, bu konuda bugün bildiğimiz birçok şeyi bilimsel olarak açıklayan İbnü'l Heysem'in çalışmaları sayesinde olduğunu söyler.

  • 6
  • 15
BUNDAN BİN YIL ÖNCE DENEYLERLE KANITLADI
BUNDAN BİN YIL ÖNCE DENEYLERLE KANITLADI

10'uncu yüzyılda Bağdat'ta yaşayan fizikçi İbn Sehl, ışığın lensle kırılmasını İbnü'l Heysem'den önce araştırmış olmakla beraber, İbnü'l Heysem'in İbn Sehl'in çalışmalarından haberdar olup olmadığı bilinmiyor.

İbnü'l Heysem, bundan bin yıl önce titiz deneyler yapmış, görmenin nesnelerden yansıyarak göze giren ışık sayesinde gerçekleştiğini bilimsel olarak açıklayabilmiş ve Yunanlıların teorisini tamamen reddeden ilk bilim insanı olmuştur.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN