Arama

Kahraman Anadolu kadınlarının destansı mücadelesi

Anadolu'nun kahraman kadınları, ülkenin işgalden kurtuluşu için bizzat ön cephede savaşa katıldı. Kimi oğluyla omuz omuza çatışmaya girdi kimi akıllı hamlelerle düşmanı pusuya düşürdü. Onlar üstün bir fedakarlık örneği sergileyerek adlarını tarihe altın harflerle yazdırdı. Anadolu kadınının, bugün düşmandan temizlenmiş her karış toprakta emeği, kanı ve gözyaşı bulunur. Kılavuz Hatice, Gönenli Makbule, Tayyar Rahmiye, Binbaşı Ayşe ve daha adını bilemediğimiz binlerce kahramanımızı rahmet ve minnetle anıyoruz.

📌 Girdiği pek çok yerel çarpışmanın yanında, I. ve II. İnönü Muharebeleri'ne, Dumlupınar ve Sakarya Savaşı'na katıldı. Müfrezesindeki pek çok asker şehit olduğu gibi kendisi de yaralandı. Kara Seher Hanım, 1955 yılında Erzurum'da vefat etti.

Kurtuluş Savaşı'nın unutulmayan kahramanı

  • 10
  • 12
BİNBAŞI AYŞE
BİNBAŞI AYŞE

📌 Eşini Balkan Harbi'nde kaybeden Binbaşı Ayşe Hanım, 15 Mayıs 1919'da İzmir işgal edilince Milli Mücadele saflarına geçerek mücadeleye başladı. İki oğluyla beraber katıldığı savaşta, Yunanlılar İzmir'e hâkim olunca Aydın'a geçti. Burada çete kurdu. Ardından emri altındakilerle Köpekçi Nuri'nin çetesine katıldı. Devamlı olarak milli mücadelenin içerisinde yer alan Binbaşı Ayşe'nin iki oğlu da şehit oldu.

  • 11
  • 12
HAFIZ SELMA İZBELİ
HAFIZ SELMA İZBELİ

📌 Hafız Selma, Kurtuluş Savaşı sonrasında Kastamonu'daki kadınları toplayarak asker için çorap, fanila ördürüp cepheye gönderdi. Asker Kastamonu'ya geldiğinde hepsini yolda karşılayıp doyurdu.

Hafız Selma Hanım'a, Cumhuriyet döneminde milletvekilliği de önerilmişti. "Hafız olduğum için başımı açmam, başımı açamayacağım için de milletvekili olamam" diyerek kabul etmemişti.

  • 12
  • 12
NEZAHET ONBAŞI
NEZAHET ONBAŞI

📌 Nezahat Hanım, henüz sekiz yaşında iken babası ile Milli Mücadele saflarına 70'inci alay komutası altında katıldı. 12 yaşında iken onbaşı rütbesini aldı.

📌 İstiklal Savaşı başladığında babası Alay Komutanı Albay Halit'e, Yunan askerleriyle en çetin çarpışmaların yaşandığı Gediz hattını müdafaa görevi verildi. Nezahet de yanı başında süngü süngüye çarpışan Mehmetçiğin şehit oluşunu görecek kadar savaşın içindeydi. Gediz, Yunanlılara karşı ilk yenilginin alındığı cephelerden biriydi. Burada sadece Hafız Halit Bey'in kumandasındaki 70. Alay başarılı oldu.

📌 Nezahat Hanım'ı onbaşı yapacak olay da işte burada vuku buldu. Düşman güçlerin karşısında zor anlar yaşayan ordumuzdan cephe gerisine gitmeye çalışan birkaç askerin karşısına dikildi ve şu sözlerle onlara meydan okudu: "Ben babamın yanına ölmeye gidiyorum, siz nereye gidiyorsunuz?" Küçük kızın bu 'vatan sevgisini ve şehadeti' karşısında hepsi geri döndü. Çoğu cephede şehit düştü, Gediz Muharebesi kaybedilse de Yunan askerinin Anadolu'nun içlerine kolay sızması geciktirildi.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN